Бързо разпространяващият се Delta вариант разрушава доверието

Азиатските акции се сринаха до двумесечни минимуми днес и така постигнаха най-лошото си седмично представяне от февруари, тъй като доверието бе победено от глобалното разпространение на щама Delta. В резултат бяха разпалени притеснения, че икономическото възстановяване в световен мащаб може да спре. Съответно, инвеститорите прибегнаха към безопасността на облигациите с 10-годишната доходност на Министерството на финансите на САЩ, достигаща нива, невиждани от февруари.

Опасенията, че централните банки ще задушат икономическото възстановяване чрез затягане на политиката в усилията си за овладяване на инфлацията, бързо разпространяващият се Delta вариант на короната по света и все още ниските нива на ваксинация определено помрачиха перспективите.

Тревогите за инфлацията най-накрая настигнаха инвеститорите, което предизвика разпродажба на Уолстрийт

S&P 500 се понижи с почти 1% при рязък обрат от сряда, когато видяхме индекса да достига нов рекорд за всички времена. Dow Jones Industrial Average изтри повече от 250 пункта, докато Nasdaq спадна с над 100 пункта. Нито един сектор не остана невредим, от технологиите до банките, и така трите основни индекса затвориха на най-лошите си нива за деня.

На валутните пазари в момента йената и швейцарският франк са най-силните, следвани от еврото и долара. Разбира се, стоковите валути са най-зле представящите се. Златото, другия актив безопасно убежище, е на път за най-доброто си седмично представяне от края на май. По-рано днес жълтият метал нарасна до 1 807.74 долара за унция.

USD/JPY спадна под 110.0 при отстъплението на щатския долар

Към този момент интрадей сигналите по USD/JPY остават все още низходящи. Убедително движение под 55-дневната EMA (сега на 109.78) ще предположи, че това е поне корекция на целия ръст от 102.58. По-дълбоко падане може да се наблюдава до 38.2% Фибо корекция на ръста от 102.58 до 111.65 при 108.18.

Дневна графика на USD/JPY
Дневна графика на USD/JPY

В посока нагоре, ясен пробив над незначителната съпротива 110.41 първо ще обърне изгледите в неутрални в рамките на деня. Но рискът ще остане слабо в посока надолу, докато съпротивата 111.65 издържи в случай на възстановяване.

Дневна графика на AUD/JPY
Дневна графика на AUD/JPY

 

От друга страна, AUD/JPY проби под подкрепата 82.11 до 81.31 досега, възобновявайки целия спад от 85.79. Търговията под 55-дневната EMA е ясен признак за краткосрочен превес на мечките, но сега цената теста 200-дневната пълзяща средна. За момента разглеждам подобен спад като корекция на ръста от 73.12. Следователно ще следя за силна подкрепа около 38.2% Фибоначи корекция от 73.12 до 85.79 при 80.98, за да имаме евентуално ограничение на спада и отскок.

Убедителен пробив под 80.98 обаче ще потвърди, че цената наистина коригира цялостния бичи тренд от 59.88 и следващата цел на мечките ще е подкрепата 78.44/73.12.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.