Централните банки правят големи скокове, за да нормализират паричната политика, а инвеститорите се чудят дали Фед е следващият

Вчера Резервната банка на Нова Зеландия шокира инвеститорите, като внезапно спря покупките на активи. RBNZ сигнализира, че ще приключи QE (пълно изтъняване) този месец. Малко преди това в подготвената си реч Пауъл посочи, че инфлацията е по-висока, но е доста под нивото, което изисква намаляване на покупките. Така Пауъл заяви пред депутатите, че очаква инфлацията да се успокои, докато паричната политика трябва да остане непокътната.

Маклем от Bank of Canada не закъсня и обяви второто изтъняване за годината в Канада. Централната банка продължи да намалява целта за седмичните покупки на активи до CAD 2 млрд., спрямо CAD 3 млрд. И все пак, за разлика от новозеландския долар, канадският долар отслабна, вместо да се засили след съобщението на банката. Някои твърдят, че съобщението на BoC загуби блясъка си след RBNZ, но централната банка изложи и причини, поради които смята, че нарастването на инфлацията е временно, което предполага, че повишаването на лихвения процент все още е далеч.

Щатският долар също отслабна спрямо всички основни валути, тъй като доходността на американските облигации се срина. Фактът, че Пауъл все още поддържа възгледа, че инфлационният натиск ще отслабне, показва, че промените в политиката на Фед са далеч. Федералният резерв определено изостава от централните банки на Нова Зеландия, Канада и Великобритания. А притеснението на инвеститорите сега е, че ще изостане още повече и ще бъде принуден да затегне по-агресивно в бъдеще.

Какво означава това за търговците на злато?

Фед вероятно ще продължи настоящия си мандат, оставяйки инфлацията да продължи да се разраства, докато не видят значителен напредък към пълна заетост. Тъй като нивото на инфлация вече е на рекордно високи стойности, подобни на наблюдаваните през 2008 г., ако всъщност те не повишат лихвите в опити за ограничаване на нарастващата инфлация, бихме могли да видим тези цифри всъщност да се увеличават.

Ето защо вчера златото реагира толкова силно, като спечели над $ 25.

Запознайте се с най-новата ни услуга – Дивидентно портфолио.

Златото се бори около 200 SMA. Ще успее ли тя да задейства спирачките на биковете?

Ценообразуването на златото със сигурност е на кръстопът в момента, борейки се с 200-дневната SMA и 38.2% Фибо ниво на спада от 2074.86 до 1676.74. Ако тази съпротива се окаже силна, можем да видим отстъпление в цените. По-важното обаче е, че ако видим значителен пробив от текущите нива, това би означавало солиден превес на биковете. 50-дневната пълзяща средна, която наскоро формира „златен кръст“, когато се премести над 200-дневната SMA, в момента е на 1837.46 долара, а 50% Фибоначи корекция е при 1875 долара. Това ще бъдат основните ми цели, ако златото успее да се търгуват и затвори над 200-дневната пълзяща средна.

Дневна графика на златото
Дневна графика на златото

 

Ако обаче текущата съпротива издържи и продавачите останат начело, първоначалните цели на мчките ще са зоната 1.818-1.815, оформена от наскоро покорените върхове. Ако цената се оттегли допълнително, жизненоважната зона за подкрепа при 1804 до психологическото ниво 1800 може да попадне под светлината на прожекторите. Ясен пробив под 100-периодната SMA (сега на 1791.95) може да засили низходящия натиск.

Въпраки това, докато подкрепата 1798.52 издържа, аз очаквам по-нататъшно покачване, насочено към 50% Фибо ниво. Убедителен пробив там ще проправи пътя към ключовата структурна съпротива при 1916.51 (върха от юни). Подобно развитие може да е индикация за още по-лоши резултати в долара занапред.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.