Стоковите валути се възстановяват леко през азиатската сесия, но остават най-зле представящите се за седмицата. Пазарите сякаш вече бяха отчели в цената решението на RBNZ да не действа. Новозеландският долар се възстанови много бързо след първоначалния спад след съобщението. От друга страна, швейцарският франк, йената все още са най-силните валути, усвоявайки печалбите от тази седмица. Озито, паунда и EUR/JPY се повишиха от съответните дъна и трябва да поддържат възходящата инерция непокътната, иначе отскокът може да бъде коригиращ и да доведе отново до спад в средносрочен план.

Сега фокусът ще се насочи към данните за инфлацията от Обединеното кралство и Канада, а след това и към минутите на FOMC.

RBNZ забави повишаването на лихвените проценти, тъй като новата епидемия от COVID-19 предизвиква несигурност

Резервната банка на Нова Зеландия остави официалния лихвен процент непроменен на рекордно ниското ниво от 0.25% въпреки икономиката, която се нажежава. Повечето анализатори, които очакваха повишение.

Първата локална инфекция с COVID-19 в Нова Зеландия от 6 месеца насам бе съобщена във вторник и внезапното блокиране, разпоредено за цялата нация, намалиха тези очаквания и принудиха политиците да се изправят срещу риска от потенциално преждевременно движение. Решението бе „взето в контекста на налагането от страна на правителството на COVID ограничения от ниво 4 за дейността в Нова Зеландия“. Въпреки това в изявлението се повтори, че политическата позиция все още е за „допълнително намаляване на нивото на паричните стимули“. Но Комитетът се съгласи да остане настрани на това заседание „предвид засилената несигурност с държавата в локдаун“.

Прогнозите на RBNZ показват, че политиците все още очакват да повишат лихвените проценти през следващите месеци, като паричната лихва се предвижда на 0.50% до края на годината, 1.5% до средата на следващата година и над 2% до края на 2023 г.

NZD се срина надолу, но бързо се възстанови

NZD/USD се понижи до 0.6868 след съобщението, но бързо се възстанови. Така кивито отбеляза деветмесечно дъно, но впоследствие се изкачи обратно до 0.6950, тъй като инвеститорите усвоиха прогнозите, показващи, че политиците все още очакват да повишат лихвите през следващите месеци. Възстановяването на двойката след изявлението на RBNZ може също да бъде свързано и със слабостта на щатския долар преди минутите на FOMC.

Дневна графика на NZD/USD
Дневна графика на NZD/USD

 

Технически, изгледите остават низходящи, докато съпротивата 0.7087 издържи. Ясен пробив под подкрепата 0.6874 (50% Фибо корекция на ръста от 0.6511 до 0.7464) ще удължи спада от 0.7464 към 38.2% корекция от ръста от 0.5468 на 0.7462 при 0.6703.

В посока нагоре ще е необходимо убедително движение над 200-дневната ЕМА и 0.7087, за да могат биковете да наберат достатъчно инерция за тестване на 0.7155.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.