Отслабване на щатския долар и нарастване на риск апетита

Форекс пазарът се търгува в доста тесни диапазони през азиатската сесия. Макар че Dow Jones достигна нов рекорд снощи, азиатските индекси са по-скоро смесени днес. От друга страна, повсеместният спад на щатския долар след доклада за инфлацията в САЩ само подчертава пазарната несигурност по пътя на лихвените проценти на Фед.

Въпреки че вчера доларът започна отдръпване, но засега няма ясно проследяване на продажбите. В същото време стоковите валути са по-силни досега през седмицата, подкрепени от настроенията за риск. Но все още нямаме пробив. Пазарите явно очакват вдъхновение за следващия ход.

Данните показват, че потребителските цени на САЩ са се повишили през юли

Интересното за вчерашната реакция е, че инфлацията всъщност не се охлажда. Индексът на потребителските цени в САЩ нарасна с 5.4% на годишна база спрямо очакваните 5.3%, но очевидно пазарите не очакваха същото като икономистите. По-скоро реакцията беше страх от по-високото четене, което да накара FOMC да започне свиване през септември с по-бързи темпове.

Изтъняването от страна на Фед вече не е въпрос на кога, а на колко. Федералният резерв може да започне да намалява покупките на активи през октомври или ноември, но с по-скромни темпове от очакваното. Тъй като обаче акциите се търгуват на рекордно високи нива, централната банка може да си позволи да сигнализира за промяната по-рано. Но отново подчертавам, че точният момент не е толкова от значение вече. Важното е, че Фед е с години напред от ЕЦБ и BoJ в играта за нормализиране на политиката.

Как ще реагират пазарите на новината за изтъняване от Фед?

Доларът запази позициите си наскоро, дори когато доходността на САЩ се срина, така че зелените пари наистина може да блеснат, след като изтъняването започне, а Конгресът може би ще достави още фискално гориво.

Освен долара, всичко това има отражение и върху златото и фондовите пазари. Златото е в обратна корелация с доходността по облигациите и зелените пари. Тъй като златото „не плаща“ доходност за задържане, то става по-малко привлекателно в среда на нарастваща доходност. По същия начин, тъй като цената на златото е в долари, металът става по-скъп да се купува за чуждестранни инвеститори, тъй като валутата се засилва.

Фондовите пазари не са толкова ясни. По-ниската ликвидност във финансовата система и по-високите лихвени проценти са теоретично негативни за акциите. Но от друга страна акциите са склонни да се представят добре, когато икономиката процъфтява. Ясен пример тук е периодът 2015-2019 г., когато Фед повишаваше лихвите, а пазарите на акции се вдигаха. Ако искате да уловите всички движения на фондовите пазари, дългосрочни или краткосрочни колебания, се абонирайте за нашите услеги – Инвестиционен портфейл и Краткосрочно спекулативно портфолио.

Dow с нов рекорд вчера

Dow Jones се повиши, за да затвори на нов рекорд при 35 497.15 през нощта. Изглежда лекото увеличение в основния CPI на САЩ беше приветствано от инвеститорите.

Дневна графика на Dow Jones
Дневна графика на Dow Jones

 

Технически, дългосрочният възходящ тренд на Dow Jones сега изглежда готов за навлизане в друга краткосрочна фаза на ускорение. Перспективите ще останат оптимистични, докато дъното от тази седмица на 35 030.65 задържа мечките. Следващата цел на биковете сега е 61.8% проекция на ръста от 26 060 до 35 100.35, приложена от 33 741.76, при 37 202.54. Ще видим дали Dow Jones може да достигне това ниво през третото тримесечие.

В противен случай, ясен пробив под седмичното дъно и 23.6% Фибо корекция ще отведе мечките за тестване на 200-дневната ЕМА (на 32 636.80 в момента) и до 32 200 евентуално.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.