Първата седмица на август ще бъде натоварена за финансовите пазари. Докладите за заетостта трябва да бъдат публикувани от САЩ, Канада и Нова Зеландия, заедно със срещите на централните банки на Австралия и Великобритания.

RBA ще обяви отмяна на плана за старт на изтъняването

Очаквам RBA да отложи политиката на изтъняване, обявена миналия месец. Банката най-вероятно също ще намали и прогнозата за растеж на БВП за тази година и ще преразгледа нивото на безработица нагоре. Всички горепосочени промени се дължат на неочакваното блокиране в Нов Южен Уелс, най-големия австралийски щат, който представлява около една трета от икономическото производство на страната. В зависимост от отговорите на политиката и продължителността на локдауна, очаквам щетите за австралийската икономика да са временни. А по-дългосрочното икономическо възстановяване да остане непокътнато.

Припомням, че през юли RBA обяви, че ще започне да намалява своите покупки на активи в началото на септември. Размерът на покупките ще намалее до AUD 4 млрд. от AUD 5 млрд. Удължените мерки за блокиране и потенциалните щети за икономиката, обаче, вероятно ще предизвикват забавяне на изтъняването. Очаквам политиците да обявят тази седмица, че размерът на покупките на активи ще остане на AUD 5 млрд. поне до следващия преглед през ноември.

Пазарните реакции и озито:

Най-лошият сценарий за австралийския долар би бил, ако RBA обърне своя план и не предостави точна дата на забавяне. При този сценарий лесно бихме могли да видим спад на AUD/USD до новото 8-месечно дъно. Ако забавr намаляването само с месец или два, търговците на AUD/USD ще бъдат разочаровани и AUD/USD все още може да падне до осеммесечното дъно, тъй като това е на по-малко от цент, но загубите ще бъдат по-леки.

Ако обаче RBA пренебрегне локдауна и запази плановете си да започне да свива покупките на облигации през септември непокътнати, AUD/USD ще отскочи нагоре, като вероятно ще се придвижи към 75 цента.

AUD/USD се консолидира под 0.74

Дневна графика на AUD/USD
Дневна графика на AUD/USD

Насочвайки се към миролюбивото съобщение на RBA, AUD/USD е в уязвима позиция, колебаейки се около 61.8 Фибоначи корекция на ръста от 0.7011 до 0.8006. Двойката се търгува не много над неотдавнашното дъно от 0.7289, предизвикано от спада с -11% в желязната руда в края на миналата седмица.

Интрадей сигналите остават неутрални за момента, тъй като консолидацията от 0.7289 се разширява. Краткосрочните перспективи остават низходящи докато бившата подкрепа, сега съпротива, 0.7443 издържи. Убедително движение под 0.7289 ще възобнови целия спад от 0.8006 и ще се прицели към 161.8% проекция от 0.8006 до 0.7530, приложена от 0.7890, при 0.7120.

В посока нагоре, ясен пробив над 0.7442 ще доведе до по-силен отскок към съпротивата 0.7530. Там се намират и 200-дневната ЕМА, както и 50% Фибо корекция на ръста от 0.7011 до 0.8006.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.