Докладът за работните места в САЩ, които са извън селското стопанство, ще е основният фокус днес. Пазарите очакват около 500 000 ръст на Non-Farm Payrolls през септември. Очаква се процентът на безработица да намалее от 5.2% на 5.1%. Средните почасови доходи пък се очаква да се повишат с 0.4% за месеца.

Йената отслабва, доходността и акциите се увеличават, фокусът се насочва към Non-Farm Payrolls

Щатският долар към момента се задържа стабилно преди доклада, с малки печалби спрямо повечето основни валути. След силното нарастване на щатските акции и доходността на съкровищните бонове снощи, йената се търгува значително по-ниско, заедно с франка. Йената е и най-зле представящата се валута за седмицата, следвана от еврото. От друга страна, канадският долар е победителят тази седмица, следван от озито.

По отношение на потенциалните търговски настройки читателите може да обмислят възможностите за продажба на EUR/USD при силен доклад. След като се срина под предишната подкрепа при 1.1600, най-търгуваната валутна двойка в света става все по-уязвима към удължаване на спада, ако разминаването в паричната политика между САЩ и Европа се увеличи още повече.

Междувременно слаб Non-Farm Payrolls отчет може да предостави възможност за продажби в USD/CHF. Двойката наскоро достигна 6-месечен връх, но след това се оттегли и показва меча дивергенция с 14-дневния RSI при последните върхове, сигнализирайки, че натискът при купуване може да намалее.

Доклад за заетостта, който е приблизително в съответствие с прогнозите, е малко вероятно да премести дългосрочно долара. Това, което обикновено се случва в такива случаи, е незначителен скок, който изчезва почти мигновено – просто волатилност без ясна посока.

Пазарните реакции, които си струва да следим

Този доклад ще има допълнително значение, тъй като Фед би искал да види силни цифри, преди да обяви свиването на програмата си за покупка на облигации. Така че, докато ръстът на работните места е по-голям от предходния месец, на хоризонта виждаме съобщение за изтъняване през ноември от Фед.

Ако NFP пропусне консенсуса, ще има повече несигурност относно времето на намаляване, както и загриженост относно силата на възстановяването на САЩ, което може да натежи на щатския долар. Но вероятно зелените пари ще се възстановят през следващата седмица.

Реакциите на пазара на облигации към Non-Farm Payrolls днес биха си заслужавали гледането. 10-годишната доходност затвори при 1.571 снощи, близо до дневния връх на 1.573. Развитието също така показва възобновяване на целия ръст от 1.128. Положителната реакция в доходността към NFP би удължила ралито, вероятно с ускорение нагоре към върха 1.1765. Такова развитие може също да вдигне USD/JPY до краткосрочната съпротива 112.07.

Технически анализ на USD/JPY

USD/JPY се възстановява силно, но остава под съпротивата 112.07. Затова интрадей сигналите остават първо неутрални. Консолидацията от 112.07 може да продължи. Но в случай на друго отстъпление, понижението следва да бъде ограничено от подкрепата 110.44.

Дневна графика на USD/JPY
Дневна графика на USD/JPY

 

В посока нагоре, ясен пробив над 112.07 ще разшири по-голямото покачване към 61.8% проекция на ръста от 102.58 до 111.65, приложена от 109.11, при 114.71. Пробив под 110.44, обаче, ще потисне възходящия сценарий и ще насочи фокуса обратно към подкрепата 109.11.

В по-дългосрочната картина пробивът над съпротивата 111.71 предполага, че целият коригиращ спад от 118.65 (върха за 2016 г.) вече е приключил при 101.18 (дъното за 2020 г.). Средносрочната бича инерция също се потвърждава, тъй като USD/JPY остава доста над 55-седмичната EMA (сега на 108.70). Продължителната търговия над 111.71 ще потвърди този бичи сценарий. Ръстът от 101.18 може да бъде възобновяване на цялото рали от 98.81 (дъното за 2016 г.) до 118.65. Сега това ще бъде предпочитаният от мен случай, докато подкрепата 108.72 издържи.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.