Оптимизмът на инвеститорите по отношение на акциите нарасна през последните няколко седмици, като пазарите се възстановиха от продължилия месеци спад . Доходността на щатските държавните облигации, чието стабилно покачване през последните няколко месеца натежаваше върху акциите, бързо се понижи на фона на надеждите, че Фед е приключил с повишаването на лихвените проценти. Миналата седмица S&P 500 , Nasdaq Composite и Dow Jones Industrial Average   отбелязаха трета поредна седмица на печалби. За  S&P 500 и Dow Jones Industrial Average това беше най-дългата седмична серия от печалби от юли насам. За Nasdaq Composite това беше най-дългият седмичен напредък от юни насам. 

Цените на петрола скочиха с повече от 4% в петък, възстановявайки се от четиримесечно дъно в предишната сесия, тъй като инвеститорите, които бяха заели къси позиции, прибраха своите печалби.

Тази седмица няма да е много богата на значими новини, отчасти и заради идващите празници в САЩ.

Еврозоната трябва да публикува данни за индексите на мениджърите по покупките (PMI) за ноември в четвъртък, като икономистите не очакват значително повишаване на активността. Блокът също така ще публикува данни за потребителското доверие в сряда, а следеният отблизо германски индекс на бизнес климата Ifo трябва да излезе в петък. Европейската централна банка трябва да публикува последния си преглед на финансовата стабилност в сряда, последван ден по-късно от протокола от заседанието си за политиката през октомври. Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард трябва да се появи в Берлин във вторник и ще говори отново на събитие във Франкфурт в петък, докато няколко други служители на ЕЦБ също трябва да се говорят през седмицата. Тези изявления , ще ни дадат представа за бъдещите действия на ЕЦБ по отношение на лихвената политика .

Федералният резерв трябва да публикува протоколите от последното заседание  във вторник, ден по-рано от обикновено, поради празника на Деня на благодарността тази седмица. Неотдавнашните индикации, че инфлацията се охлажда, подхраниха надеждите, че централната банка на САЩ е приключила с повишаването на лихвените проценти и инвеститорите ще преглеждат минутите за улики накъде се опират политиците. В петък заместник-председателят по надзора Майкъл Бар каза, че вярва, че Фед е на или близо до пика на повишаването на лихвените проценти, но шефът на Фед на Сан Франциско Мери Дейли и президентът на Фед на Бостън Сюзън Колинс подчертаха необходимостта от повече доказателства за охлаждане на инфлацията. Що се отнася до икономическите данни, данните за съществуващите продажби на жилища трябва да бъдат публикувани във вторник, последвани ден по-късно от седмичните данни на правителството за първоначалните молби за безработица и данните за октомври за поръчките на дълготрайни стоки. Също така ще следим с внимание и данните за запасите на суров петрол в САЩ, които могат да повлияят на цената на петрола.

 



				
			

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.