Честита нова година приятели на финасовите пазари и търговия!!! Екипа ни пожелава на всички, крепко здраве и мнго успешни сделки!!!!

Фючърсите на акции се задържаха стабилни при овърнайт търговията в понеделник, подготвяйки сцената за началото на новата година. Това идва след изненадващо стабилна 2023 г., която отбеляза рали на S&P 500  с 24%. Фондовият пазар приключи 2023 г. на високи нива с покачване на S&P 500  за девет последователни седмици, за да завърши годината, отбелязвайки най-добрата му печеливша серия от 2004 г. насам. Рисковите активи претърпяха значително облекчение, тъй като икономиката показа устойчивост и инфлацията намаля. Федералният резерв също сигнализира за край на повишаването на лихвите. Въпреки това пазарът трябваше да се справи с регионална банкова криза и продължаващи конфликти в Украйна и Близкия изток. Технологично ориентираниятNasdaq Composite   завърши годината с ръст от 43,4%, отбелязвайки най-доброто си представяне от 2020 г. насам. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average записа ръст от 13,7% и достигна нов връх за всички времена през 2023 г.

Цената на златото се задържа стабилна в петък, като отбеляза най-добрата си година от 2020 г. насам, завършвайки на нива над 2000 долара за унция, подкрепено
от надеждите, че Федералният резерв на САЩ може да намали лихвените проценти още през март. Спот цените на жълтия метал се търгуваха с около 70 долара за унция под рекордно високо ниво в началото на декември. Но по-нататъшните печалби на златото бяха задържани от очакването на повече данни за икономиката на САЩ за декември, особено ключови данни за неселскостопанските заплати, които трябва да бъдат публикувани по-късно тази седмица. Спот златото се покачи с 0,3% до 2069,89 долара за унция, докато фючърсите върху златото, изтичащи през февруари, се покачиха с 0,3% до 2078,90 долара за унция до 23:36 ET (04:36 GMT).

Цените на петрола отбелязаха големи загуби през 2023 г. И двата основни сорта  загубиха над 10% всеки през 2023 г., попадайки под натиск от постоянни опасения относно слабото търсене и по-високите от очакваното нива на предлагане. Икономическото възстановяване на най-големия вносител Китай не успя да се материализира през годината, докато съкращенията на производството от Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците (ОПЕК+) до голяма степен потиснаха пазарите. Слабите икономически данни от Китай също продължиха да се трупат, тъй като показанията на индекса на мениджърите по покупките за декември показаха по-голямо влошаване на бизнес активността – особено в производствения сектор. Но резките годишни загуби на суровия петрол привлякоха някои изгодни покупки в началото на новата година. Търговците също настояваха за нови съкращения на производството от страна на ОПЕК+, въпреки че признаците на раздор в производствената група (след неочакваното излизане на Ангола ) запазиха очакванията ниски. Тъй като производството в САЩ остава на рекордно високи нива през последните седмици, световните пазари на петрол се очаква да бъдат по-малко напрегнати от първоначалните очаквания през първото тримесечие на 2024 г. Тази представа, съчетана с признаци за отслабване на търсенето в Китай, се очаква да поддържа цените на петрола ниски.

Цените на петрола се повишиха в азиатската търговия във вторник, като се възстановиха леко от резките загуби през 2023 г. Причина за това е , че  американските сили отвърнаха на удара срещу подкрепяната от Иран групировка Хути в Червено море, като конфликтът показва малки признаци на деескалация. Доклади през новогодишния уикенд показаха, че ударите на САЩ са убили около 10 бойци на хусите и са потопили три лодки на йеменската група след поредица от удари на хусите по няколко военни и търговски кораба в региона. Хусите заявиха, че нямат намерение да отслабват ударите, които според тях са отмъщение за конфликта Израел-Хамас. Иран също отхвърли призивите да прекрати подкрепата си за групировката, като Техеран изпрати военен кораб в Червено море в понеделник. Прекъсванията в региона, особено в морските маршрути през Суецкия канал, стимулираха някои печалби в цените на петрола по-рано през декември. Но цените на петрола белязаха мрачна последна търговска седмица за 2023 г., тъй като стартирането на ръководена от САЩ работна група за налагане на сигурността в региона видя все по-голям брой корабни фирми, които възобновиха маршрути през Суецкия канал. Фючърсите на петрола Brent, изтичащи през март, скочиха с 1,2% до 77,94 долара за барел, докато фючърсите на западнотексаския суров петрол се покачиха с 1,1% до 72,60 долара за барел до 20:22 ET (01:22 GMT). Обемите на търговия бяха скучни, като някои големи пазари все още са затворени за новогодишните празници.

Първият работен ден от новата година започва сравнително спокойно, с публикуване на бизнес активността в производствения сектор в САЩ. Доста от пазарите остават затворени и очаквам вяла търговия и не много високи обеми.

Основни акценти в икономическия календар за днес.

16:45

Индекс на активността в производствения сектор – САЩ

 

EUR/USD

EUR/USD в рамките на деня: преобладават мечи настроения.

Пивот пойнт: 1,1055

Моите предпочитания: Къси позиции под 1.1055 с цели 1.1000 и 1.0985 в продължение.

Алтернативен сценарий: Над 1.1055ще търся по-нататъшен ръст с 1.1080 и 1.1100 като цели.

 

GBP/USD

GBP/USD в рамките на деня: мечи настроения.

Пивот пойнт: 1,2740

Моите предпочитания: Къси позиции под 1.2740 с цели 1.2700 и 1.2680 в продължение.

Алтернативен сценарий: Над 1.2740ще търся по-нататъшен възход с 1.2770 и 1.2790 като цели.

Gold

Злато в рамките на деня: нарастване.

Пивот пойнт: 2064.00 $

Моите предпочитания: Дълги позиции над 2064.00 $ с цели 2080.00 $ и 2088.00 $ в продължение.

Алтернативен сценарий: Под 2064.00 $ ще търся по-нататъшен спад с 2057.00 $ и 2051.00 $ като цели.

 

Crude Oil (WTI)

Суров петрол (WTI)‎ (G4)‎ в рамките на деня: продължаване във възходяща посока.

Пивот пойнт: 71,70 $

Моите предпочитания: Дълги позиции над 71.70 $ с цели 73.70 $ и 74.30 $ в продължение.

Алтернативен сценарий: Под 71.70 $ ще търся по-нататъшен спад с 71.20 $ и 70.45 $ като цели.

За въпроси и коментари се обръщайте към мен на тел. 0899154909  или през контактаната форма на www.toskov.com

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.