Дневен Форекс Анализ -13.02.2024

Dow Jones Industrial Average  затвори на рекордно високи нива в понеделник, воден от акциите на енергийните компании и преди натоварената седмица с много важни икономически данни и нов кръг от корпоративни доклади. До 16:00 ET (21:00 GMT)  Dow Jones Industrial Average на сините чипове се повиши с 0,3% до ново рекордно затваряне от 38 797,38. Технологичният Nasdaq Composite  падна с 0,3%, докато S&P 500   падна с 0,1%, след като достигна рекорд в рамките на деня от 5048,56.

Европейските пазари започнаха новата търговска седмица с повишение, тъй като инвеститорите продължиха да следят корпоративните печалби и перспективите за
лихвените проценти. Широкият европейски индекс Stoxx 600 затвори с 0.5% по-високо, като основните борси и почти всички сектори бяха на положителна територия.

Цените на златото се задържаха в тесен диапазон във вторник, преди данните за инфлацията, които се очаква да влияят върху плановете на Федералния резерв за лихвените проценти. Жълтият метал падна обратно в търговския диапазон от 2000 до 2050 долара за унция през изминалата седмица, тъй като търговците започнаха постепенно да намаляват очакванията за ранно намаляване на лихвените проценти от Фед. Спот златото  се стабилизира на 2020,06 долара за унция, докато фючърсите върху златото, изтичащи през април, останаха без промяна на 2033,45 долара за унция до 00:33 ET (05:33 GMT).

Сред промишлените метали цените на медта се повишиха рязко от тримесечно дъно, след като очакванията за увеличено предлагане породено от откриването на масивно находище на мед в Замбия , доведоха до резки загуби миналата седмица. Фючърсите на медта, изтичащи през март, се повишиха с 0,8% до $3,7485 за паунд. Но находището в Замбия ще отнеме години, за да се развие в напълно работеща мина, което показва, че възприеманото увеличение на предлагането на мед няма да се материализира в близко бъдеще. Що се отнася до търсенето, фокусът сега е върху повече показания от големите икономики тази седмица за по-ясни сигнали за търсенето на мед. Данните за БВП за четвъртото тримесечие от еврозоната, Обединеното кралство и Япония се очакват по-късно тази седмица.

Прочетете последната ни статия със списъка от акции подходящи за покупка в момента!!!!

Цените на петрола се повишиха леко във вторник поради опасения, че напрежението в Близкия изток може да наруши предлагането, но несигурността относно скоростта на потенциалните намаления на лихвените проценти в САЩ и последващото въздействие върху търсенето на гориво ограничи печалбите. Фючърсите на Brent се повишиха със 7 цента или 0,1% до 82,07 долара за барел в 0420 GMT. Американският суров петрол  West Texas Intermediate  се повиши с 10 цента или 0,1% до 77,02 долара за барел. Цените на петрола бяха  стабилни по време на търговията в понеделник, след като нараснаха с 6% миналата седмица. Конфликтът в Близкия изток продължава да поддържа цените високи.

Доларът флиртува с психологическия праг от 150 йени във вторник и се задържа като цяло стабилен преди ключовите данни за инфлацията в САЩ, които трябва да бъдат публикувани по-късно през деня. Зелените пари се повишиха до над двумесечен връх от 149,58 йени, клонейки се към внимателно наблюдаваното ниво от 150 йени. Новозеландският долар падна с 0,38% до $0,6105, след проучване на Централната банка на Нова Зеландия , че инфлационните очаквания в страната са паднали до над двегодишно дъно през първото тримесечие. Еврото падна с 0,04% до $1,0767, докато британският паунд падна с 0,1% до $1,26165.

При криптовалутите биткойнът достигна най-високата си стойност от декември 2021 г. при $50 383 и се задържа над $50 000 за втори пореден ден. Най-голямата криптовалута в света поскъпна с близо 18% през тази година, подпомогната от регулаторното одобрение от миналия месец за борсово търгуваните фондове (ETF), регистрирани в САЩ, предназначени да проследяват цената ѝ.

 

Днес основен акцент в икономическите календар ще бъде новината за потребителските цени в САЩ. Очаква се важните данни за инфлацията на месечна и годишна база в САЩ, да дадат повече яснота, кога ще можем да видим първото намаляне на лихвения процент от страна на ФЕД.

Основни акценти в икономическия календар за днес.

15:30

САЩ Consumer Price Index MoM Индекс на потребителските цени м/м

15:30

САЩ Consumer Price Index YoY Индекс на потребителските цени г/г

15:30

САЩ CPI Ex Food & Energy MoM Индекс на потребителските цени без храни и горива м/м

За въпроси и коментари се обръщайте към мен на тел. 0899154909  или през контактаната форма на www.toskov.com

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.