Дневен Форекс Анализ -19.02.2024

Американските акции се понижиха в петък, като Nasdaq Composite показа най-голям спад, след като по-горещият от очакваното доклад за производствените цени подкопа надеждите за предстоящи намаления на лихвените проценти от Федералния резерв. Доклад на Министерството на труда показа, че производствените цени са се увеличили повече от очакваното през януари, подхранвайки страховете, че инфлацията се покачва след месеци на охлаждане. След пет последователни седмици на ръст и трите индекса отчетоха седмичен спад. S&P 500 загуби 24,18 пункта, или 0,49%, за да завърши на 5 005,15 пункта, докато  Nasdaq Composite загуби 132,38 пункта, или 0,83%, до 15 775,65. Dow Jones Industrial Average падна със 149,48 пункта, или 0,39%, до 38 623,64

По-рано през миналата седмица доклад за потребителските цени предизвика разпродажба на пазарите на акции. Доходността на държавните облигации скочи след доклада, тъй като търговците добавиха към залозите, че Федералният резерв може да отложи първото понижение на лихвите до след юни. Президентът на Федералния резерв на Атланта Рафаел Бостик каза, че има нужда от повече доказателства, че инфлационният натиск намалява, но е готов да намали лихвите в даден момент през следващите няколко месеца. Президентът на Федералния резерв на Сан Франциско Мери Дейли каза, че „има още работа“, за да се осигурят стабилни цени, въпреки забележителния напредък.

Европейските фондови пазари затвориха с повишение. Европейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,62%, подпомогнат от минния сектор, който добави 2,5%

Цените на златото се повишиха в азиатската търговия в понеделник, удължавайки възстановяването от едномесечни дъна, след като наскоро пробиха под ключово ниво на подкрепа. Жълтият метал за кратко падна под $2000 за унция по-рано през февруари. Въпреки че златото се върна обратно над нивото на подкрепа през последните две сесии, то все още остава до голяма степен в рамките на търговския диапазон от $2000 до $2050 за унция, установен от средата на януари. Спот златото   се повиши с 0,3% до 2019,95 долара за унция, докато фючърсите върху златото, изтичащи през април, се повишиха с 0,4% до 2031,15 долара за унция до 00:37 ET (05:37 GMT).

Цените на петрола се понижиха, тъй като вниманието на инвеститорите се върна към перспективите за търсенето, след като докладите за по-високи производствени цени в САЩ, най-големият потребител на петрол в света, предизвикаха опасения, че инфлацията и по-високите лихвени проценти ще ограничат растежа на потреблението на гориво. Фючърсите на суровия петрол Brent се понижиха с 61 цента, или 0,7%, до 82,86 долара за барел в 04:40 GMT. Мартенският договор за американския суров петрол  West Texas Intermediate, който изтича във вторник, беше с 41 цента, или 0,5%, по-нисък до $78,78. Априлският договор за West Texas Intermediate падна с 0,8%, или 60 цента, до $77,86.

Доларът беше стабилен в понеделник, докато йената отслабна близо до психологически ключовото ниво от 150 за долар. Йената се движеше около нивото от 150 през последните няколко дни, което накара официалните лица да коментират движението на валутата и държат пазарите нащрек за възможна намеса на японските власти за стабилизиране на валутата. Ниската доходност на Япония превърна валутата в лесна мишена за къси търговци, като нарастващата разлика в лихвените проценти между Япония и Съединените щати доведе до постоянна слабост на йената.

Индексът на долара, започна седмицата с малка промяна при 104,20 след пет поредни седмици на ръст. Индексът е нараснал с 3% тази година, тъй като търговците коригират очакванията си за намаляване на лихвите. Кристофър Уонг, валутен стратег в OCBC, каза, че по-голямата част от ястребовата корекция на пазара може да се е случила и очаква доларът да се консолидира при липса на нови катализатори. Еврото последно се търгуваше за $1,0782, а британският паунд за $1,26205, което е ръст от 0,16% през деня.

Паундът се повиши в петък, след като данните показаха, че продажбите на дребно в Обединеното кралство са нараснали с най-бързия си темп от почти три години през януари, въпреки че това не промени много очакванията около паричната политика на централната банка на Англия.

Австралийският долар се повиши с 0,15% до $0,6542, докато новозеландският долар напредна с 0,24% до $0,6139, тъй като китайските пазари се завърнаха от дълга ваканция със скромни печалби.  Китайският юан се понижи спрямо долара в понеделник, но загубите бяха ограничени от признаци за насърчаване на ваканционните разходи.

Фокусът на инвеститорите тази седмица ще бъде върху протокола от срещата на Фед от миналия месец, планиран за публикуване в сряда. Няколко служители на Фед, включително Кристофър Уолър и Рафаел Бостик, също трябва да говорят тази седмица.

Днес пазарите в САЩ са затворени за празника Деня на президентите, като обемите на търговия вероятно ще бъдат ниски .

За въпроси и коментари се обръщайте към мен на тел. 0899154909  или през контактната форма на www.toskov.com

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.