Дневен Форекс Анализ -22.02.2024

Dow Jones Industrial Average  затвори с повишение в сряда, след публикуването на протокола от заседанието на Федералния резерв през януари, който показва, че членовете са загрижени за намаляването на лихвените проценти твърде скоро. В 16:00 ET (21:00 GMT) Dow Jones Industrial Average се повиши с 47 пункта или 0,1%, индексът S&P 500   се повиши с 0,1%, а  Nasdaq Composite падна с 0,3%, като последният се понижи с повече от 1% в рамките на деня .

Протоколите от заседанието на  Фед  показват , че няма спешно да се насочат към намаления на лихвените проценти, тъй като започват да се появяват опасения за „възходящи рискове“ за инфлацията. В допълнителен знак, че Фед не е склонен към по-бързо намаляване на лихвите, протоколът показа, че членовете на Фед са изразили „несигурност, свързана с това колко дълго ще трябва да се поддържа позиция на рестриктивната парична политика“. Доходността на съкровищните облигации остана близо до върховете на сесията след публикуването на протокола, като доходността на чувствителната към лихвите 2-годишни облигации  се повиши с 4 базисни пункта до 4,655%.

Европейските фондови пазари  затвориха предимно на червено. Европейският индекс Stoxx 600 загуби 0,17%, притиснат от банковите акции, които изтриха от 1,1% от стойността си. Фармацевтичният сектор пък падна с 0,8%.

Цените на златото се повишиха леко в азиатската търговия в четвъртък, но останаха до голяма степен в диапазона на скорошната си търговия, тъй като редица сигнали от Федералния резерв потвърдиха перспективата за по-високи за по-дълго лихвени проценти в САЩ. Цените на кюлчетата отбелязаха известно облекчение тази седмица, тъй като доларът падна рязко от тримесечните върхове. Но по-нататъшните загуби на зелените пари сега изглеждат ограничени, тъй като доходността на държавните облигации остава близо до последните върхове.

Златото се движи до голяма степен в рамките на търговския диапазон от $2000 до $2050 за унция, установен през последния месец. Въпреки че по-нататъшното покачване на жълтия метал беше възпрепятствано от перспективата за по-високи лихвени проценти, неговият недостатък беше ограничен и от повишените опасения относно влошаващите се икономически условия по света, особено след като Япония и Обединеното кралство навлязоха в рецесия. Спот златото  се повиши с 0,2% до 2029,78 долара за унция, докато фючърсите върху златото, изтичащи през април, се покачиха с 0,3% до 2039,55 долара за унция до 00:13 ET (05:13 GMT).

Цените на петрола се покачиха за втори ден в четвъртък поради очакванията, че търсенето в САЩ, най-големият потребител на петрол в света, ще се подобри. Фючърсите на суровия петрол Brent  се повишиха със 17 цента, или 0,2%, до 83,20 долара за барел в 05:10 GMT. Фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate за април се покачиха с 19 цента, или 0,2%, до 78,10 долара за барел. Цените на петрола се покачиха с 1% в сряда.

Цените на петрола са устойчиви досега, като участниците на пазара изглежда се надяват да тестват отново своя годишен връх след ралито през февруари. Въпреки това печалбите могат да бъдат донякъде ограничени, като се имат предвид по-високите от очакваното складирани запаси  от суров петрол в САЩ . Запасите от суров петрол се повишиха със 7,17 милиона барела през седмицата, приключила на 16 февруари, съобщиха пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт в сряда. Запасите от бензин също се увеличиха, докато запасите от дестилатно гориво намаляха. [API/S]

Индексът на долара се понижи в сряда, след като  минутите от януарската среща на Федералния резерв дойдоха до голяма степен според очакванията . Търговците отместиха очакванията за това кога Фед ще започне да намалява лихвите за юни, тъй като служителите предупреждават, че искат да видят повече доказателства, че инфлацията ще продължи да намалява.  Индексът на долара за последно падна с 0,04% през деня при 104,00, след като достигна 103,79 във вторник, най-ниското ниво от 2 февруари.

Еврото поскъпна с 0,1% до 1,0815 долара. Зелените пари се покачиха с 0,13% до 150,19 йени. Британският паунд се повиши с 0,11% до $1,2632, след като цифрите показаха, че Великобритания е регистрирала най-високия си месечен бюджетен излишък през януари .

 

 

Основни акценти в икономическия календар за днес.

12:00

Еврозона
CPI (YoY) (Jan) (Индекс на потребителските цени г/г)

15:30

САЩ
Initial Jobless Claims (Седмични молби за помощи при безработица)

16:45

САЩ
S&P Global US Manufacturing PMI (Бизнес активност в производствения сектор)

16:45

САЩ
S&P Global Services PMI (Бизнес активност в сектора на услугите)

17:00

САЩ
Existing Home Sales (Jan) (Продажба на съществуващи жилища)

18:00

САЩ
Crude Oil Inventories (Запаси на суров петрол)

За въпроси и коментари се обръщайте към мен на тел. 0899154909  или през контактната форма на www.toskov.com

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи!

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.