Актуализация на пазара – 19.08.2024

Без значение какво могат да кажат така наречените „експерти“, няма два абсолютно еднакви пазарни цикъла.

Обичайно е да поглеждаме назад и да правим паралели между днешните колебания на пазара и миналите, но историята не се повтаря точно – тя се римува. Това означава, че докато историята може да предложи ценна информация за пазарните тенденции и поведението на инвеститорите, тя не предоставя безупречен набор от правила.

Историческите модели могат да ни помогнат да разберем по-широкия контекст на пазара, но както нашите опитни читатели знаят, имаме нужда от допълнителни сигнали, за да предвидим какво предстои. Един такъв сигнал е дивергенцията, технически феномен, който често се появява при критични повратни точки на пазара.

Дивергенция възниква, когато един индекс достигне нов цикъл на ниско или високо ниво, докато друг не го направи. Това несъответствие често показва предстоящо обръщане на пазара. Разминаването може да се прояви в ценово действие или между различни сектори и често предоставя възможности за закупуване.

Виждаме такъв сценарий да се развива точно сега.

Днес ще разгледам конкретен тип ценова дивергенция, която може да предизвика значителни пазарни движения през следващите седмици.

Когато обсъждаме дивергенция, „Теорията на Дау“ често идва на ум. Тази теория, разработена от Charles H. Dow в края на 19-ти век, постулира, че докато основните индекси се движат в тандем, пазарът е във възходяща тенденция. Например Dow Jones Industrial Average и транспортният индекс трябва да постигнат нови върхове, за да потвърдят силен възходящ тренд. Ако Dow достигне нов връх, но индексът на транспорта не го последва, това може да сигнализира за предстоящи проблеми за пазара.

В момента транспортният индекс изостава от Dow за почти три години. Това разминаване предполага, че продължаващият възходящ тренд на акциите може да бъде застрашен.

Когато анализирате тези тенденции, е изключително важно да вземете предвид както времето, така и цената. Като казвам това, подчертавам конкретно периода между 26 август и 13 септември. Тази времева рамка вероятно ще отбележи ключова повратна точка на пазара.

Като се има предвид скорошното рали, се очаква акциите да продължат възходящата си инерция през следващата седмица. Това е мястото, където ще приложа теорията на Dow, заедно с анализа на времето и цените, за да идентифицирам обещаващи възможности за търговия.

Нека започнем с изследване на транспортния индекс

От лявата страна на диаграмата можете да видите скок в края на 2021 г., отбелязващ значителен връх. Подобно на много други сектори, транспортният индекс пострада по време на мечия пазар през 2022 г. Въпреки това, докато сектори като технологиите и полупроводниците се възстановиха и процъфтяваха през последните две години, индексът на транспорта се бореше да се задържи.

Трябва да се отбележи, че транспортният индекс все още не е надминал най-високата си стойност от 2021 г. Наблягам на началото на септември като критична инфлексна точка. Като се има предвид значителното слабо представяне на транспортния индекс, аз съм по-малко загрижен за това дали той прави нов замах високо; неговите борби са повече от очевидни.

Сега нека насочим вниманието си към Dow

За разлика от транспортния индекс, Dow се повиши над най-високата си стойност от 2021 г. Тук моментът става решаващ. Ако Dow достигне нов връх в края на август или началото на септември, това може да сигнализира за връх на пазара. Въпреки че може да не е крайният пик, има голяма вероятност да видим повишена волатилност.

С изравняването на времето и цените, и слабото представяне на транспортния индекс, теорията на Dow може отново да се окаже точна – което предполага, че акциите са в бурен ръст с наближаването на края на годината.

Ще продължа да наблюдавам други различия през следващите седмици, особено в секторите на технологиите и полупроводниците. Засега се придържам към текущата възходяща тенденция на акциите, като същевременно следя отблизо техническите сигнали (които са изключително важни при спекулативната търговия). Подгответе се за по-голяма нестабилност на пазара, докато това разминаване се разгръща.

Ако искате да вземете информирани решения за конкретни покупки на акции, сега е моментът да се присъедините към нашата инвеститорска общност. Тук ще получите експертни анализи, съвети и подкрепа, за да извлечете максимума от своите инвестиции. Последвайте ни на специализирания ни сайт за това!

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.