ФЕД намекна за намаляване на лихвите

купете тези 3 високодоходни акции

Резюме

  • Председателят на Фед Джером Пауъл намекна за намаляване на лихвите през септември, ако инфлацията продължи да намалява и растежът остане силен.
  • Инвеститорите реагират положително на забележките на Пауъл, като лихвените фючърси, акциите и съкровищните облигации са в рали.
  • Очаква се облигациите и дивидентните акции, особено дългосрочни облигации с инвестиционен клас, да се представят добре в среда на намалени лихви.

Въведение

Ако видим как инфлацията се движи надолу… повече или по-малко в съответствие с очакванията, растежът остава сравнително силен и пазарът на труда остава в съответствие с настоящите условия, тогава мисля, че намалението на лихвените проценти може да бъде на масата на срещата през септември – Джером Пауъл

Изминаха 6 години, откакто Пауъл стана председател на Фед, и той най-накрая казва нещо, което ме радва. Въпреки че вярвам, че времето на Фед за намаляване на лихвените проценти е леко отклонено и че всички елементи, необходими за намаляване на лихвите, са налице от месеци, радвам се, че най-гълъбовите коментари на председателя на Фед от дълго време ни настройват за септемврийска кройка на пазара.

Забележките на Пауъл засилиха очакванията на инвеститорите, че Фед е готов да премине през септември от ерата на рестриктивни лихвени проценти към по-сговорчива позиция. Тази промяна има за цел да насочи инфлацията към целта от 2%, без да навреди значително на пазара на труда.

Пауъл изрази увереност в постигането на меко кацане, като отбеляза, че данните не предполагат отслабване или прегряване на икономиката.

Тъй като инфлацията продължава да се движи към 2%, и всеки, който е способен на елементарна аритметика, може да види, че това ще продължи.

Лихви и инфлация (Ройтерс)
Лихви и инфлация (Ройтерс)

След забележките на Пауъл лихвените фючърси, акциите и съкровищните облигации се повишиха, като вероятността от значително намаление на лихвените проценти през септември нараства според инструмента FedWatch на CME Group. Пауъл обаче посочи, че намаление от 50 базисни пункта в момента не се разглежда, въпреки че инструментът FedWatch сега отбелязва 11,5% вероятност за намаление от 50 bps.

Вероятности за целеви процент септември (CME FedWatch)
Вероятности за целеви процент септември (CME FedWatch)

Сега нека бъдем ясни, предпочитам да видя намаление с 25 базисни пункта, последвано от друго, вместо да се налага да намалява агресивно, тъй като това би било реакционно събитие към влошаващото се икономическо свиване.

Стабилният спад на инфлацията най-накрая насърчи консенсуса сред членовете на Фед, че битката с инфлацията е към своя край.

Изявлението на Фед, одобрено единодушно, понижи описанието на инфлацията до „ донякъде повишена “, отдалечавайки се от термина „ висока “, използван през последните три години.

Той също така се измести от „ силно внимание към инфлационните рискове “ към по-широк фокус върху „ рисковете за двете страни на своя двоен мандат “ за максимална заетост и стабилни цени. Да се ​​надяваме, че намаленията на ставките ще дойдат достатъчно рано, за да не навредят много на заетостта.

Предстоят икономически проблеми?

Тъй като лихвените проценти се движат към намаляване през септември, кривата на доходност, измерена като разликата между 10- и 2-годишните държавни облигации, се връща и се доближава до положителна.

Крива на доходност (FRED)
Крива на доходност (FRED)

В последните 4 рецесии, които са показани по-горе: 1990, 2001, 2009 и 2020 г., кривата на доходност беше станала положителна до момента, в който рецесията удари.

Това обяснява защо всички, които прогнозираха за рецесия през 2023 г., се объркаха. Бързо напред 18 месеца и имам много тревожна диаграма, която да споделя с вас по-долу.

Броят на американците, които са наети и обикновено работят на пълен работен ден, е намалял спрямо преди година.

Заети, обикновено работят на пълен работен ден (FRED)
Заети, обикновено работят на пълен работен ден (FRED)

Във всяка от последните 4 рецесии този показател се понижи по същото време, когато настъпи рецесия.

За съжаление, това не се подрежда в настоящата среда. Миналата седмица беше отчетено, че БВП на САЩ за второто тримесечие нараства с 2,8% реален темп.

Ръст на реалния БВП на САЩ (Financial Times)
Ръст на реалния БВП на САЩ (Financial Times)

Възможно ли е тогава да стигнем до меко приземяване? Да, разбира се, много е възможно. Възможно ли е да влезем в рецесия? Да, разбира се, че е много възможно.

Нека купуваме акции, които трябва да се представят добре независимо от това как се развива икономическата ситуация, знаейки, че лихвите ще бъдат намалени през септември, което ще започне цикъл на намаляване на лихвите, който се очаква да продължи поне цяла година.

Мястото на облигациите в среда с намаляване на лихвените проценти

Преди да разгледаме кои дивидентни акции да закупим, полезно е да разгледаме кои видове облигации са склонни да се справят най-добре, когато лихвите са намалени.

Това е ценно, защото облигациите са по-прости инструменти от акциите. Те имат предварително определени парични потоци и тяхната доходност се основава на кредитния рейтинг и падежа.

Когато лихвените проценти се намалят и доходността спадне, цените на облигациите естествено се повишават, за да отразят по-ниската доходност. Има определени видове облигации, които се справят особено добре, когато лихвените проценти се намалят:

  • Облигации с нулев купон: Облигациите с нулев купон не плащат лихва. По-скоро те търгуват с отстъпка спрямо номиналната стойност и с намаляването на доходността дисконтовият процент, използван за изчисляване на текущата цена на облигацията, също намалява. Това от своя страна води до повишаване на цената на облигацията с нулев купон. Тъй като единственият паричен поток от тази облигация е в самия край на нейния живот, за две различни облигации с подобен падеж, облигацията с нулев купон ще бъде по-чувствителна към лихвения процент.
  • Дългосрочни облигации: Облигациите с по-дълъг падеж имат по-голямата част от своите парични потоци по-далеч в бъдещето. Намаляването на сконтовите проценти, използвани за изчисляване на цената им, води до увеличение на цената им. Колкото по-дълга е „дюрацията“ на една облигация, толкова по-чувствителна към лихвените проценти е тя.

След това има някои поведенчески въздействия. Намаляването на лихвите обикновено идва с неравни икономически условия или поне рискови икономически условия, както оценихме в раздела по-горе.

Това води до повишаване на ефективността на корпоративните облигации с инвестиционен клас поради два фактора: преследване на доходност от фондове, които са били в държавни облигации и сега се нуждаят от повече доходност, и преследване на сигурност от тези, които са били в облигации с висока доходност и сега се чувстват несигурни с тези .

Облигациите с инвестиционен клас са по-чувствителни към лихвените проценти от „junk“ облигациите, тъй като нежеланите облигации зависят повече от тяхната кредитна сигурност, отколкото от техните лихвени проценти при ценообразуването.

Използването на това основно разбиране на облигациите в цикъл на намаляване на лихвените проценти ще ни даде добър начин да подходим към акциите, както предстои да видим.

Какви акции да купите за намаляване на лихвените проценти.

От раздела по-горе ще изведем заключението, че закупуването на облигации, които показват тези характеристики, би било от полза в настоящата среда:

  • дългосрочни облигации
  • облигации с нулев купон
  • корпоративни облигации от инвестиционен клас.

Ако успеем да намерим акции, които имат поне две от тези качества, тогава вероятно ще търсим акции, които биха могли да се представят добре в среда на намалени лихви.

Акции с нулев купон?

Нещото с нулевия купон беше важно да се отбележи. Акциите, чиито парични потоци се предвиждат да бъдат предимно в бъдеще (като например при акции с висок растеж), вероятно ще се справят много добре в среда, в която лихвите са намалени.

Ето защо за един ден видяхме, че Broadcom ( AVGO ) се покачва с 11% от $143 на $160, на фона на сигнала от Фед. Въпреки че AVGO плаща дивидент, това е толкова минимална част от неговия FCF всяка година и пазарът приписва огромни бъдещи парични потоци на тези акции.

Това не означава, че искаме да купим Broadcom на тези цени. Ние всъщност почти изцяло затворихме позицията си в Broadcom, след като я направихме най-голямата позиция в нашите портфейли. Всъщност позицията ни остана такава дори след като беше продадена половината от нея, тъй като просто продължи да се покачва. През януари 2023 г. го идентифицирахме като много силна дивидентна акция за закупуване.

Всъщност почти всички от Великолепната седморка (с изключение на Майкрософт) се покачиха вчера.

Но чувствам ли се в безопасност, купувайки тези акции на текущи цени? Няма начин.

Това е сезон за продажба на тези акции, а не за купуване, тъй като те са исторически надценени и се движат към връх.

Това, което исках да отбележа, е, че въпреки тяхната надценка, поради естеството на техните облигации с „нулев купон“ на големи очаквани парични потоци в бъдеще, те може първоначално да реагират добре на очакванията за намаления на лихвените проценти.

Независимо от това, инвеститорите трябва да облекчат експозицията си към тези акции и да обмислят излизане изцяло.

Това би позволило на инвеститорите да съберат печалби по пътя нагоре и гаранция да запазят повечето от печалбите в този цикъл.

Но това не е мястото, където виждам стойност и най-големите печалби в настоящия цикъл на намаляване на лихвите.

По-скоро търся акции, които изглеждат като дългосрочни облигации с инвестиционен клас.

Акции, които изглеждат като дългосрочни облигации с инвестиционен клас

Ако има акции, за които се смята, че имат характеристиките на дългосрочни облигации с инвестиционен клас, можем да очакваме те да се справят добре в среда на намалени лихви.

Един ясен елемент, който прави нещо „подобно на облигация“, е дивидентът, който копира купонното плащане.

Така че дивидентните акции са мястото, където трябва да търсим.

Но ние трябва да предпочитаме дивидентните акции на сини чипове, тъй като за да бъдем облигации, сякаш трябва да можем да зависим от този паричен поток.

Тогава най-сигурните дивиденти ще показват атрибути, подобни на облигации с инвестиционен клас. Тези с най-дълга история на дивиденти също ще бъдат разглеждани като най-вероятно да изплащат дивиденти по-дълго. Има ясен „Lindy effect“ на пазара по отношение на тях.

Интелигентният анализ на основите компании от този вид обаче е от съществено значение, тъй като дивидента сам по себе си не може да бъде заместител на сигурността. AT&T ( T ), Walgreens ( WBA ) и 3M ( MMM ) напомнят за това.

Всички вече сме наясно с ерозията на стойността, която се случва, когато дивидентът бъде намален, и защо искаме да избегнем тези ситуации на всяка цена.

Акциите, които са в това, което обикновено се нарича „отбранителни“ сектори, също биха имали атрибути, подобни на инвестиционен клас.

Ето 3, които смятам, че са фантастични покупки, имайки в предвид всичко казано до тук.

Също така помага, че те имат доста високо ниво на дълг, което би трябвало да доведе до по-ниски лихвени плащания като следствие от по-ниските ставки.

Купете Pfizer (PFE)

Вече писах няколко пъти тази година за Pfizer.

Акциите изпревариха S&P 500 след двете обаждания с 16% възвръщаемост от първото.

Акциите все още носят стабилни 5,5% и се движат нагоре.

Акциите в здравеопазването се развиват доста добре и обикновено се считат за защитен сектор.

В предишна статия отбелязах голямото присъствие на дълг. По-ниските ставки със сигурност биха помогнали на Pfizer:

Придобиването на Seagen добави значителна сума на дълга, което доведе дълга към EBITDA до около 6x, доста над целите от 3,25x. Да кажем, че трябва да намалят дълга наполовина, за да се върнат там, където бяха в началото на 2023 г., на около 30 милиарда долара. Ако продължат да изплащат дълга си с темп от 6 милиарда долара на година (моята оценка за тазгодишното темпо), това може да отнеме 5 години. Разбира се, те вероятно биха могли да ускорят това, тъй като планират да продадат своя дял от $10 млрд. в Haleon, което ще освободи пари. Последствието е, че, да кажем, поне през следващите 2-3 години притежателите на дългове ще бъдат господари.

Pfizer показва добра инерция, тъй като акциите са преминали своята 200-дневна SMA.

В миналото това обикновено е водило до някакво средно обръщане на акциите, но сега трябва също да отбележи ясна промяна в тенденцията през следващите месеци.

Компанията отчете добро второ тримесечие, в което повиши насоките си за приходи с $1 милиард, което показва, че ще увеличи приходите си с темпове от 9-11% тази година.

Вярвам, че пазарът е преувеличил риска от спад на приходите и е подценил способността на PFE да изкарва нови лекарства от своята линия.

Аз съм оптимистичен за Pfizer.

Купете British American Tobacco (BTI)

За 3 седмици BTI се увеличи с 12% от $31,7 на $35,6. Вярвам обаче, че все още е покупка и че настоящата среда ще хвърли положителна светлина върху акциите.

Наскоро тя отчете печалби, които подчертаха устойчивостта и способностите на компанията за генериране на парични потоци, дори в среда, която е белязана от особено силна конкуренция от страна на нелегални парични средства.

През последните няколко месеца акциите преодоляха своята 200-дневна плъзгаща се средна, пробивайки от 1-годишния си връх, и сега се стремят да се повишат.

Тютюневата промишленост е възможно най-близко до „потребителски стоки“, което я прави много отбранителна индустрия, което я прави страхотни акции, изплащащи дивиденти. В момента носи доходност от 8,23%, но генерира достатъчно свободен паричен поток, за да изплати дивидента два пъти!

Налице е ясна промяна в приливите и отливите за тютюневите акции. Philip Morris ( PM ) се повиши с 14% за месеца.

В процеса се премести в нашия списък за наблюдение.

Сега BTI ще бъде част от нашите топ 10 избора за август, за които ще можете да прочетете, ако се присъедините към нашата инвеститорска общност.

Купете Verizon (VZ)

Третата и последна акция в този списък е телеком гигант: Verizon (VZ).

Този кратък списък е създаден умишлено, за да предостави 3 акции, които са в отбранителни сектори, изплащат сигурни, предвидими дивиденти и ще се възползват от намаления на лихвените проценти поради наподобяване на дългосрочни облигации с инвестиционен клас по много начини.

В момента Verizon дава 6,56% доходност и се търгува на $40,52, което според мен го прави все още много привлекателна покупка.

Вярвам, че чувствителността на VZ към лихвения процент надвишава всички оперативни резултати в момента, тъй като фирмата генерира достатъчно паричен поток, за да продължи да изплаща дивидента си.

Поради това съм оптимистичен за VZ.

Заключение

Разбира се, в стаята има слон, който не е разгледан тук: REITs и комунални услуги. Писах много за тях в близкото минало и бих ви насочил към моята скорошна статия: REIT: Как да се възползвате от потенциала на пазара на недвижими имоти, без да се занимавате с неговите недостатъци или Най-актуални REITs в момента и 3 Имотни Тръста, подходящи за покупка.

Аз лично вярвам, че намаленията на лихвите са неизбежни сега. Също така вярвам, че тези 3 акции ще се справят много добре в такава среда.

Ако и вие искате винаги да знаете какво точно да купите и в кой икономически цикъл и момент, не се колебайте да се свържете с мен за финансова консултация.

 

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.