Skyworks Solutions (SWKS)

Стабилни резултати и силни перспективи с приближаването на цикъла на подмяна на iPhone

Въведение
Skyworks Solutions (SWKS) е на прага на нова фаза на растеж, предизвикана от завършването на забавения цикъл на подмяна на смартфоните и въвеждането на AI технологии в предстоящите модели, като например iPhone 16. Въпреки стабилните финансови резултати през третото тримесечие на 2024 г., акциите на компанията остават в застой, очаквайки нов катализатор в лицето на предстоящите ъпгрейди на смартфони. Потребителите на iPhone, особено по-заможните, ще играят ключова роля в този процес, предоставяйки значителни възможности за Skyworks, основен доставчик на RF компоненти.

Текущото състояние на Skyworks Solutions

Акциите на Skyworks Solutions бяха в застой през последните няколко години, като останаха в диапазона от $90 до $120 от края на 2022 г. Въпреки добрите финансови резултати за третото тримесечие на 2024 г., включително приходи от $906 млн. и печалба на акция (EPS) от $1.21, акциите на компанията не показват значително движение. Тази ситуация породи въпроси сред инвеститорите дали компанията все още заслужава място в портфолиото им. Отговорът на този въпрос е „да“, като Skyworks е на прага на завръщане, което може да бъде подкрепено от завършването на забавения цикъл на подмяна на смартфоните.

След пандемията, цикълът на подмяна на смартфоните се забави поради редица фактори, включително икономическите предизвикателства и липсата на значителни иновации в новите модели. Но с навлизането на AI функции в предстоящите модели, като iPhone 16, се очаква нов цикъл на подмяна да стартира и да донесе значителни ползи за Skyworks.

Финансово представяне: стабилни, но изчаквателни резултати

Финансовите показатели на Skyworks Solutions остават солидни. Компанията отчете брутни маржове от 46% и оперативен приход от $219 млн. за тримесечието. Генерираният свободен паричен поток възлезе на $249 млн., което доведе до общо $1.3 млрд. за годината до момента. Макар приходите от мобилни устройства да спаднаха с 21% последователно, поради забавянето в цикъла на подмяна, пазарът на широкообхватни продукти нарасна с 1%, представлявайки 39% от общите приходи.

Главният изпълнителен директор на Skyworks, Лиам Грифин, подчерта по време на тримесечния отчет, че компанията е постигнала добри резултати за третото тримесечие, като приходите, брутните маржове и EPS отговарят или дори надвишават предварителните прогнози. Въпреки това, пазарът очевидно изчаква по-ясни знаци за възстановяване на търсенето в мобилния сегмент, преди да премести акциите нагоре.

Нетната печалба на акция (EPS) на база Non-GAAP беше $1.21, което съответства на предварителните очаквания. Оперативният приход на Non-GAAP основа достигна $219 милиона, което представлява марж на оперативния приход от 24%. На база GAAP, печалбата на акция беше $0.75, а оперативният приход — $130 милиона.

Един от ключовите акценти е свободният паричен поток на компанията, който достигна $249 милиона за тримесечието и $1.3 милиарда за годината до момента. Този финансов ресурс представлява впечатляващ 40% марж на свободния паричен поток, което демонстрира ефективното управление на капитала и оперативните способности на компанията.

В допълнение, Skyworks Solutions увеличи своя тримесечен дивидент с 3% до $0.70 на акция, което подчертава финансовата стабилност и ангажимента към акционерите. Компанията също така изкупи обратно 764,000 акции за $77 милиона през тримесечието, което допълнително подсилва стойността за акционерите.

Прогнозата за следващото четвърто тримесечие на 2024 година е оптимистична. Skyworks очаква приходи в диапазона от $1 милиард до $1.04 милиарда, с EPS от $1.52 при средното ниво на прогнозираните приходи. Очаква се мобилният бизнес на компанията да нарасне с приблизително 20% последователно, докато пазарите извън мобилните устройства продължават да показват умерен растеж, отбелязвайки три поредни тримесечия на подобрение.

Афлуентната потребителска база на iPhone: положителен сигнал за Skyworks

Един от основните фактори, който може да задвижи растежа на Skyworks, е профилът на потребителите на iPhone. Около 65% от потребителите на iPhone идват от домакинства с годишен доход над $75,000 в Щатите, което им дава значителна покупателна способност и ги прави по-малко уязвими на инфлационнен натиск. Тези потребители са по-склонни да ъпгрейдват своите смартфони по-бързо, особено с навлизането на AI функции, които ще подобрят потребителското изживяване.

Лиам Грифин отбеляза, че новите AI функции ще бъдат налични само на последното поколение смартфони, като това може да доведе до многогодишен цикъл на подмяна. Очаква се предстоящото пускане на iPhone 16 с усъвършенствани AI инструменти, като интелигентни известия и подобрена фотография, да бъде прието с ентусиазъм от по-заможните потребители, които са склонни да бъдат първите, които осиновяват новите технологии.

Цикълът на подмяна на смартфони: забавен, но неизбежен

Цикълът на подмяна на смартфони в САЩ е забавен през последните години и сега средно възлиза на около 33 месеца. Потребителите задържаха своите устройства за по-дълго време поради нарастващите разходи и липсата на иновации в новите модели. Въпреки това, комбинацията от AI иновации и естественото остаряване на устройствата, закупени по време на пандемията, се очаква да предизвика нова вълна от ъпгрейди в следващите 6 до 18 месеца.

Устройства, закупени през 2020 и 2021 г., по време на бума на дистанционната работа и онлайн образованието, сега достигат края на своя жизнен цикъл. С навлизането на AI технологии в смартфоните, заможните потребители ще бъдат водещи в новата вълна от ъпгрейди. Това е особено важно за Skyworks, тъй като мобилните приходи представляват значителен дял от общите приходи на компанията.

AI технологията в смартфоните: новият двигател на растежа

Навлизането на AI функции в смартфоните се очаква да бъде основен двигател на растежа както за потребителите, така и за производителите. Генеративният изкуствен интелект и машинното обучение ще позволят на смартфоните да изпълняват задачи, които по-рано бяха запазени за високопроизводителни компютърни системи. Функции като моментално разпознаване на реч, интелигентна обработка на изображения и персонализирани дигитални асистенти ще стимулират значителна вълна от подмяна на смартфоните.

За Skyworks това представлява значителна възможност за растеж. Компанията доставя основните RF компоненти, които позволяват високоскоростна свързаност и AI функционалности в устройства като iPhone и линията Galaxy на Samsung. С пускането на Apple Intelligence, набор от AI функции, в iPhone 16, Skyworks ще бъде директен бенефициент на нарастващото търсене на премиум смартфони.

Лиам Грифин отбеляза, че Skyworks е в уникална позиция, благодарение на дългогодишните си връзки с водещите производители на смартфони, най-добрата в класа RF технология и глобалната производствена инфраструктура на компанията. С навлизането на AI като централна характеристика на новите смартфони, ролята на Skyworks като ключов доставчик ще става все по-важна.

Перспективи за акциите: готови за пробив?

Акциите на Skyworks са били в застой поради забавянето на цикъла на подмяна на смартфони. Въпреки това, главният финансов директор на компанията, Крис Сенесел, предостави по-оптимистична перспектива за следващото тримесечие, като прогнозира приходи между $1 млрд. и $1.04 млрд. за четвъртото тримесечие на 2024 г. Той също така отбеляза, че се очаква мобилните приходи да нараснат с 20% последователно, което сигнализира за потенциално възстановяване на търсенето.

Този очакван ръст, съчетан с предстоящото пускане на смартфони с AI функционалности, предполага, че акциите на Skyworks скоро могат да пробият текущия си диапазон на търговия. Като се вземе предвид очакваното водещо участие на заможните потребители в предстоящия цикъл на ъпгрейди, Skyworks е добре позиционирана да улови значителен дял от този растеж, благодарение на силните си връзки с водещи производители на смартфони като Apple.

Въпреки липсата на ясна тенденция в движението на акциите, очакваме, че Skyworks ще се задържи на стабилно ниво, докато не дойде много силно тримесечие, което може да доведе до рязко покачване на цената на акциите и нова тенденция на растеж. В допълнение, вероятно ще видим възстановяване на растежа на дивидентите, тъй като компанията изплаща само 30% от своя свободен паричен поток.

Заключение: Skyworks е на прага на растеж

Skyworks Solutions се намира в интересен етап от развитието си. Въпреки предизвикателствата, свързани със забавения цикъл на подмяна на смартфони, финансовите основи на компанията остават стабилни, а тя е добре позиционирана да се възползва от предстоящата вълна от ъпгрейди. Профилът на потребителите на Apple, съставен предимно от заможни домакинства, осигурява стабилна основа за растеж, тъй като AI функциите се превръщат в основен фактор за продажбите на нови устройства.

Инвеститорите ще трябва да проявят търпение, докато изчакват старта на следващия цикъл на подмяна, който най-вероятно ще започне силно в четвъртото тримесечие на 2024 г. и ще продължи през 2025 г.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.