Стратегия за търгуване с Хоризонтален Ценови Канал

Тази стратегия за търгуване на Форекс пазара е базирана на ценовата структура наречена Канал. Тя е лесна и е подходяща за начинаещи трейдъри.

За да образува Хоризонтален Ценови Канал, цената от формирането на тренд трябва да премине към момент на консолидация. Тази консолидация се изразявав във ценови рейндж. Цената започва да се отблъсква от една и съща съпротива и подкрепа.

Хоризонтален Ценови Канал
Хоризонтален Ценови Канал

Как да търгуваме Хоризонтален Ценови Канал?

Стратегията за търгуване на този рейнджови канал е базирана на два основни момента. Когато цената е в горния край на канала и когато цената е в долния край на канала.

Тогава използваме обръщащи формации от екшън прайз, за да намерим точния вход. Когато достигнем до някоя от тези зони (горе или долу) свяламе графиката с няколко времеви рамки, за да можем да намерим най-добрия вход.

По-малката времева рамка ще ни покаже отлично моментното настроение на играчите на този пазар.

Фалшиви пробиви
Фалшиви пробиви

Горната графика показва две формации от прайз екшъна за обръщане. Запомнете, че това не е стратегия, при която просто да купите при подкрепата и да продадете при съпротивата. Тя изисква задължително обръщаща формация, за да ни даде сигнал за вход.

Първата обръщаща формация е стандартен Пин бар.

Цената е достигнала до Подкрепата и е направила опит да пробие надолу. Вероятно много трейдъри при този пробив са отворили къси позиции. Но, както виждаме, по ниската цена е отхвърлена. Това е мечи капан и за нас е отличен сигнал за отваряне на дълга позиция в зоната на Подкрепата.

Ключово в случая е дългата сянка на този бар. Колкото е по-голяма сянката (опашката) на бара, толкова за нас е по-вероятно да имаме успешна покупка.

Следващата обръщаща формация визуално изглежда почти същата.

Ключовата разлика е, че имаме два бара, които са тествали да пробият нагоре, преди цената да падне.

Кога точно влизаме в сделка?

При тестването на Подкрепата и показания тук Пин бар, влизаме на 2 пипа над този бар.

При обръщащата формация на Съпротивата поставяме чакащата позиция под пин бара. Ако сме я поставили под първия пин бар, тя няма да се активира при формирането на следващата свещ. И тъй като и тя е пин бар с голяма сянка, местим чакащата позиция под този втори бар.

Поставяне на Стоп

Има логика да поставим стопа под/над пин бара. Но в някой случаи може да е доста плитък стоп и да ни затвори само, за да видим как цената продължава в нашата посока.

Затова винаги му давайте още няколко пипа аванс. Разбира се, трябва да сте преценили обема на Вашата позиция задължително спрямо размера на стопа. Но добро правило е стопа да бъде поне на десетина пипа отстояние от върха/дъното на бара, на който сте влезли.

Тази стратегия е лесна за изпълнение и както ще откриете такива канали се забелязват много лесно на графиката. И отново, колкото е по-голяма графиката на която ще откриете този хоризонтален канал, толкова е и по -голяма вероятността да имате хубави сделки.

Много лесно се изчислява и риска, защото имате предварително зададен канал и вие предварително знаете приблизително къде ще бъде Вашия стоп.

Ако в момента, вкойто четете тази стратегия не откривате хоризонтален канал, можете да изтествате една Стратегия с добавяне на позиции при силен тренд.

 

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.