Стратегия на Майсторите на Пода на Борсата

В един разговор с колеги бях чул израза „на паркета на борсата“, но в случая ще го заобиколим този израз и ще си използваме стандартния 🙂

Тази стратегия съм я учил от едно от светилата в нашия бранш и ненадминат майстор на екшън прайз. Идеята тук е да прихванем продължаването на тренда с помощта на две пълзящи средни. По принцип се ползва на голяма времева рамка и е дългосрочна стратегия за търгуване, но с няколко малки хватки може да се превърне в дневна стратегия за търгуване.

Личното ми мнение е, че истинските майстори на пода на борсата едва ли ползват точно тази стратегия за анализ, но пък звучи добре, а и върши работа 🙂

Тази стратегия е базирана на три основни концепции:

  1. Тази стратегия е метод за търгуване на корекцията на тренда;
  2. Използва пълзящи средни, за да идентифицира и потвърди тренда и след това търгуваме по посоката на тренда;
  3. Сигнала за вход, който ще ползваме е обръщаща формация на върха или на дъното на корекцията (връх или дъно, в зависимост от посоката на тренда)

Какво представлява корекцията?

Корекцията е фундаментален модел на действие на цените, който се случва на всеки пазар, който е част от покачването и спадането на цените на ликвидните пазари.

При низходящ тренд (мечи тренд), цената се снижава  стъпаловидно. Това означава цената да прави по-ниски върхове и по-ниски дъна.
При това положение, всеки по-нисък връх се явява моментна корекция на цената и временно обръщане на посоката във възходяща посока.

Това е възходящото движение при мечи тренд, което наричаме корекция. Тези корекции се използват и при стратегии, използващи съпротиви и подкрепи.

При възходящ тренд (бичи тренд) нещата са огледални. Цената прави по-високи върхове и по-високи дъна. Съответно всяко движение на цената надолу, без да прави по-ниски дъна, отново е корекция.

Корекция на цената
Корекция на цената

Всички трейдъри, познаващи това движение на цената, се опитват да се възползват от нейната корекция и да направят възможно най-добрия вход на пазара.

В конкретния случай, за да определим дали пазарът е в тренд и коя е посоката му, ние ще използваме две пълзящи средни.

Пълзящите средни, подходящи за тази стратегия

Всички знаем, че пълзящите средни са изоставащи индикатори. Тоест те показват това, което вече е изпълнено на графиката. Въпреки всичко, доста често са подходящи за подпомагане на анализа ни, а в конкретния случай, ще ги ползваме за указване на посоката.

В днешната стратегия ще използваме 9 и 18 периодични експоненциални пълзящи средни. 

Търговски план за Покупка или Продажба с тази стратегия

Първо трябва да решим на каква времева рамка ще търгуваме.

  • Ако ще търгуваме в рамките на деня, можем да ползваме 15 или 30 минути
  • Ако ще търгуваме в рамките на няколко дни, тогава ще използваме 4 часа или дневна графика.
  • Разбира се, тази стратегия може да се ползва и за инвестиционни сделки, но тогава ще ползваме седмична графика.

Основни изисквания, които трябва да са изпълнени при Продажба

  1. 9 пълзящата средна трябва да пресече под 18, което ни дава посока на тренда надолу. Трябва да се убедим, че и двете пълзящи средни сочат надолу;
  2. Потвърдете, че има поне 3 свещи, затворили под пълзящите;
  3. Изчакайте цената да се върне до зоната за корекция (тоест до двете пълзящи средни);
  4. Когато цената се върне до тази зона, чакаме екшън прайз потвърждение. Тоест свещ или фигура, които да ни потвърдят изхабяването на движението и продължаването на цената по посоката на тренда.
Екшън прайз потвърждение
Екшън прайз потвърждение

Основни  правила за покупка

  1. 9 пълзящата средна трябва да пресече над 18, което ни дава посока на тренда нагоре. Трябва да се убедим, че и двете пълзящи средни сочат нагоре;
  2. Потвърдете, че има поне 3 свещи, затворили над пълзящите;
  3. Изчакайте цената да се върне до зоната за корекция (тоест до двете пълзящи средни);
  4. Когато цената се върне до тази зона, чакаме екшън прайз потвърждение. Тоест свещ или фигура, които да ни потвърдят изхабяването на движението и продължаването на цената по посоката на тренда.

Има няколко основни правила, които трябва да са спазени, за да изпълните поръчка

  1. Задължително трябва цената да влезне в зоната за корекция, тоест между двете пълзящи средни и перфектния вариант е да докосне 18 пълзящата средна и да се отблъсне от нея.
  2. Изчаква се формирането на подходяща свещ от екшън прайз за потвърждаване на достигнат връх.
  3. Входа е на 3 пипа под тази свещ.
  4. Стопа в тази стратегия се изчислява по малко по-сложен начин от стандартния. За целта ползваме среднодневния рейндж на цената или ATR – Average True Range. Тъй като има опасност цената да направи комплексна, двустъпкова корекция, поставянето на стопа непосредствено над свещта ни за вход ще бъде грешка. Може да ползвате и индикатор, който да ви изчислява среднодневното движение на цената. Стопа трябва да се постави задължително над това движение. Например, ако среднодневното движение на цената на валутната двойка е 100 пипа и при тази корекция цената вече е направила 60 пипа, то стопа задължително трябва да се постави на отстояние минимум 40 пипа, като винаги е добре да се даде аванс от още няколко пипа.
  5. Тази стратегия е подходяща само, повтарям само в началото на тренда. Тоест 2 до 3 сделки при започването на тренда се изпълняват с тази стратегия.

И все пак трябва ли да използваме тази стратегия за търгуване на Форекс пазара? Положителни страни на стратегията.

  • Не забравяйте, че това е стратегия за търгуване по тренд и използва екшън прайз. Ако успеете да хванете започването на новия тренд, със сигурност с тази стратегия ще направите много пари;
  • Използвате обективно средство за намиране на сделка (движещи се средни стойности);
  • Използвате екшън прайз за да намерите най-добрия вход;
  • Можете да ползвате пълзящ стоп, като го местите над/под всяка нова корекция на цената. Така можете да увеличите неимоверно много печалбата от тази сделка.

Отрицателни страни на стратегията

  • При рейндж на цената ще получите много фалшиви сигнали за вход и ще загубите пари.
  • При бързо движещ се пазар може да изпуснете началото на тренда и после да направите една от най-големите грешки на пазара – да гоните цената.

Ни забравяйте да тествате първо на демо, преди да започнете да ползвате тази стратегия във Вашата търговия.

Ако искате да научите как да скалпирате на пазара, прегледайте тези статегии.

И разбира се, не забравяйте да споделите отдолу в коментарите Вашия опит с тази стратегия!

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.