Стратегия за търгуване на Non Farm Payroll (NFP)

Стратегията за търгуване на  Non Farm Payroll (NFP) се използва в конкретния случай при обявяване на измененията на разходите за заплати във всички сектори, с изключение на земеделието.

Предполагам, че повечето трейдъри, които сега започват да търгуват на форекс пазара, не са особено запознати с Non Farm Payroll (NFP).

Преди да предоставя стратегията за търгуване на Non Farm Payroll (NFP), ще се опитам с няколко думи да обясня какво е това.

Non-farm payrolls (NFP), или „царят на форекс индикаторите“, както го нарича една моя приятелка и колежка Силвия Велчева,  излиза първия петък на месеца, а заплатите значат много повече от реалния ръст на работните места.

Защо заплатите са толкова важни?

Заплатите са важни, защото тяхното нарастване е свързано със загряване на икономиката, която трябва да бъде охладена от Фед. Заплатите се увеличават, когато работодателите се затрудняват да намерят служители. Те трябва да вдигнат офертите си, за да изкушат работниците. Когато работниците имат повече пари в джобовете си, те харчат повече и то не само за най-важното, като храна или енергия. Това, от своя страна, принуждава базовата инфлация да се повиши.

Най-вжното, което трябва да знаете сега, е, че отчетите за незаетите в земеделието работни заплати показват текущото състояние (добро или лошо) на американската икономика.

Защо да търгувам NFP?

Разбира се, цялото братство от трейдъре е разделено на две по този въпрос – едните обичат да търгуват по време на обявяването на тези новини и съответно другата половина не обичат да са на пазара по това време. Тези, които обичат да търгуват обявяването на NFP, го правят, защото:

  • търгуването на NFP може да бъде наистина много доходоносно, важното е да уцелите обаче правилната посока;
  • постигате печалбата си в рамките на секунди и говорим за сериозни печалби. Много често в рамките на броени минути цената може да се премести на 100-200 пипа, докато при стандартен работен ден движението варира между 70-90 пипа.

Разбира се, за да търгувате NFP Ви трябва под ръка непрекъснато форекс календар.

Разнообразието в интернет от календари е наистина огромно (дори съм сложил и тук на сайта един), така че няма да се спирам от къде да си намерите. Важното в случая е да знаете точната дата и час на излизането на тази новина

Форекс Календар
Форекс Календар

Как да търгуваме NFP?

При тази стратегия за търгуване на NFP всъщност не ни интересува тренд и посока на пазара в момента. Всъщност дори и след обявяването на новините не ни интересува посоката на цената.

Защото това, което ще направим е да поставим две противоположни чакащи поръчки от двете страни, за да хванем движението на зената в която и посока да тръгне, след обявяването на новината.

Правила за търгуване на NFP

  1. Поне 10 минути преди обявяването на новината, ние вече трябва да сме пред графиката. Отваряме графиката на EURUSD на 5 минутна времева рамка;
  2. Намираме най-високата и най-ниската цена на 5 минутната графика;
  3. 1 минута преди обявяването на новината поставяме две чакащи поръчки: BUY STOP чакаща поръчка на 5-10 пипа над най-високата цена и SELL STOP чакаща поръчка на 5-10 пипа под най-ниската цена. (Разбира се, за новите трейдъри една минута няма да е достатъчна да изпълнят тези действия и може да ги поставят няколко минути по-рано. Но трябва стриктно да следите движението на цената и да внимавате да не се отворят тези позиции преди обявяването на новината);
  4. Стоповете на двете поръчки се поставят върху противоположната поръчка. Тоест стопа на BUY STOP чакаща поръчка се поставя ВЪРХУ SELL STOP чакаща поръчка и обратно;
  5. Сега седите и чакате да се публикува новината. Естествено не губете концентрация и време да четете резултатите на публикуваната новина, защото това за нас няма значение.
  6. Концентрирате се изцяло върху графиката. След публикуването на новината, една от Вашите поръчки ще бъде активирана. Това означава, че незабавно трябва да изтриете срещуположната поръчка.

Кога и как да приберем печалбата си?

Има няколко варианта как да се менажира сделката, след отварянето:

  1. Още преди публикуването на новината, измервате растоянието на 5 минутната графика между най-високата и най-ниската точка. Поставяте Целта (таргета) на 2 или 3 пъти на разстоянието. Например, ако на 5 минутната графика разстоянието между най-високата и най-ниската точка е 30 пипа, поставяте Целта (таргета) на чакащата поръчка на 60 или 90 пипа;
  2. или, ако сте бързи с мишката, можете да управлявате отворената сделка активно, като местите стопа на затварянето на всяка следваща свещ.
Стратегия за търгуване на Non-Farm-Payroll
Стратегия за търгуване на Non-Farm-Payroll

Недостатъци на тази стратегия

  • Един от най-големите проблеми при тази стратегия е огромната волатилност в много от случаите. Заради нея и липсата на ликвидност в момента на публикуването на новината, чакащата поръчка може да се отвори на много по-различна цена от заложената.
  • Друг проблем е, ч в момента на отваряне, цената може да скочи в едната посока, до отвори чакащата Ви позиция и незабавно да обърне посоката на движение.
  • Последният голям проблем е честото огромно разширяване на спреда секунди преди публикацията и няколко минути след това.

Бъдете изключително внимателни при търгуването на новини от този характер и винаги добре преценявайте обема на позициите.

  • Движението на цената често е много бързо при обявяване на новината и има възможност да загубите много пари;
  • Както споменах по-горе, брокерите разширяват неимоверно спреда и трябва да се съобразите и с това при поставянето на стопа;
  • Не се хвърляйте да търгувате всяка новина, търгувайте само новини от ранга на NFP.

Не забравяйте да споделито отдолу Вашият опит в търгуването на новини!

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.