Как да чертаем нива на Подкрепа и Съпротива като Професионалисти

Почти непрекъснато получавам писма от приятели и колеги със запитване как да чертаят правилно нивата на подкрепа и съпротива.

Затова реших да напиша статия как аз чертая тези важни за всеки трейдър нива.

Нека започнем с най – важното правило:

Премахнете абсолютно всичко от вашата графика

Не Ви трябва абсолютно нищо друго на графиката, освен свещи. Всичко останало ще бъде повод за разсейване, а ние не търсим това. Затова ни е нужна една хубава, чиста графика.

Аз, по принцип, не съм любител на индикаторите, но днес няма да се занимаваме с тях, а просто ще ги изтрием.

Започваме с дългосрочните нива на съпротива и подкрепа

Отворете графиката на седмична времева рамка.

Едно ниво на съпротива или подкрепа е толкова по-силно, на колкото по-голяма времева рамка е то!

Седмичната графика винаги ни дава един хубав поглед върху текущото състояние на дадения инструмент и е най-подходящото место за постяване на тези ключови нива.

  1. Намаляваме графиката така, че да виждаме максимален период от време;
  2. Идентифицираме всички места, на които инструментът е обърнал посоката си на движение;
  3. След това преглеждаме графиката наляво и надясно и търсим на това ниво други обръщания на движението;
  4. Започваме да поставяме хоризонтални линии на нивата, на които най-често цената променя посоката си. Запомнете: не искаме хиляди линии на нашата графика. Търсим нивата с най-много точки, на който цената е променила посоката си.
  5. Колкото повече пъти цената се е отблъснала от дадената линия надолу или е отскочила нагоре, толкова по-силно е това ниво.
  • Когато цената достигне до определено ниво и отскочи нагоре, това ниво се нарича Подкрепа.
  • Когато цената достигне до определено ниво и се отблъсне надолу, това ниво се нарича Съпротива.

Тоест, от долу подкрепяме цената, отгоре се съпротивляваме за продължаване на движението.

Ето така може да изглежда една седмична графика с начертани линии на съпротива и подкрепа:

Седмична графика на EURUSD
Седмична графика на EURUSD

Обърнете внимание на цикламените кръгове. Това са зоните, в които всеки път цената е променяла своята посока на движение.

Както виждате, тези нива не са толкова много на седмична графика. Единственото друго нещо, което може да се добави към тази графика, е да маркирате абсолютното дъно и връх с друг цвят.

След това преминаваме на Дневна времева рамка

След като вече сме начертали Дългосрочните нива на Съпротива и Подкрепа, преминаваме на Дневната времева рамка, за да прецизираме тези нива. Аз обикновено сменям цвета на хоризонталните линии на дневна времева рамка, за да мога с един поглед да разбера коя линия от къде идва.

На тази времева рамка вече имаме възможност да видим нива, които са ни убягнали на голямата времева графика. Също така на тези нива ние чертаем и по – краткосрочните нива на съпротива и подкрепа. Тези нива ще бъдат и първата съпротивителна зона, когато цената достигне до там.

Отново не искаме графика, пълна с линии, затова отново избираме само нивата, на които най-често цената е сменяла посоката си.

Погледнете следния пример:

Дневна графика на EURUSD
Дневна графика на EURUSD

Както може да се види на този пример, тези нива на подкрепа и съпротива са цели зони, а не просто една линия.

Зони на съпротива и подкрепа
Зони на съпротива и подкрепа

Разликата между „ключовите нива“ и „краткосрочните нива“ на съпротива и подкрепа

Трябва да се прави разлика при анализа кога цената е на ключово ниво или е на краткосрочна съпротива или подкрепа. Поради тази причина ползвам различни цветове при изчертаването на седмичните нива и дневните нива. Едно Ключово ниво на съпротива или подкрепа се забелязва отчетливо на Седмичната графика. Като споменах и по-рано, всяко ниво на съпротива и подкрепа е толкова по-силно, на колкото по-голяма времева рамка е открито. Следователно, ключовите нива на съпротива и подкрепа са на седмична или дори месечна графика, докато краткосрочните нива са на дневна графика.

Следете изчертаните нива и ги актуализирайте

Научете се да следите изчертаните нива на Вашата графика. И когато забележите, че цената не уважава повече някое ниво, просто го махнете. Дръжте графиката си винаги максимално изчистена.

Като цяло, по-малко е повече в търговията и това се отнася и за нивата.
Ако натрупате твърде много нива на подкрепа и съпротива, ще започнете прекалено да анализирате пазара, да обърквате себе си и, както казват шахматистите, да изпаднете в цайтнот.

Тренировки, тренировки и пак тренировки

Да се ​​научим да извличаме само най-важните нива на графиките, както на ключови, така и на близки нива, не е твърде трудно и е нещо, с което ще свикнете да боравите чрез непрекъснато обучение, тренировки, време и опит.

Като начало, отворете една нова графика, без значение на кой инструмент,  махнете абсолютно всичко, за да останат само свещите. Превключете на седмична графика и започнете да наблюдавате. Наблюдавайте и чертайте, докато се уверите, че поставяте правилно нивата на съпротива и подкрепа, както и съществуващите зони.

След това разгледайте и няколко стратегии за търгуване с нива на съпротива и подкрепа. Погледнете и стратегията с Формация 1-2-3, както и  Стратегия за търгуване с Хоризонтален Ценови Канал

Забележка 1: Не забравяйте да прочетете за новата ни програма за Инвестиционен Портфейл в Акции, през Револют, който предлагаме на нашите клиенти.
Забележка 2: Ако искате да получавате нашите редовни прогнози и анализи за Форекс Търговия (а не само седмичният обзор, публикуван тук), регистрирайте се през тази връзка. Там публикуваме всички наши сделки с конкретни  нива за стоп и таргет.
Забележка 3: Отстъпката от 10%  за годишен абонамен. Регистрирайте се през тази връзка и използвайте код за отстъпка от 10% – Toskov10.

Коментари (2)

Супер е статията. Но ако може да дадеш пример, да речем ти къде би влезнал в сделка и по-важното , къде би излезнал. При много хора изхода е по решаващ за печалбата от входа.

Идеята на тази статия е как да се чертаят нивата на съпротива и подкрепа.
В отделна статия ще опиша как да се търгуват 🙂

Поздрави,
Николай

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.