Ключова фраза на пазарите от вчера: избягване на риска

Нежеланието за риск продължава днес на азиатските пазари, тъй като огнището на Коронавирус в Китай се разпространява и броят на загиналите се увеличава. Но движенията на FX пазара изглежда достигнаха своята кулминация. Сега стоковите валути консолидират в тесни рейнджове близо до седмичните дъна. Йената, швейцареца и долара също усвояват някои печалби.

Фючърсите на акциите се сринаха от историческите върхове, отваряйки седмицата с гап надолу. S&P 500 спадна с около 1.5%, Nasdaq е отново под 9 000, а Dow Jones 30 записа най-голямата дневна загуба от октомври. Противоположно американските съкровищни облигации и златото са силно оферирани за покупки според очакванията.

Ще успеят ли основните индекси да се стабилизират днес?

На този етап търговците все още са много несигурни кой път да поемат (да търгуват или да се страхуват), но на пазара все повече се усеща, че нивата на зараза могат да се влошат, преди да стане по-добре. Основният акцент днес ще бъде върху поръчките за дълготрайни стоки и доверието на потребителите в САЩ. Трябва да отбележим и че сме в разгара на сезона на печалбите в САЩ, което може да бъде потенциален стабилизатор на гапа, което се появи в началото на седмицата.

Фокусът, обаче, започва да се прехвърля към Фед и изявлението на Пауъл. Утре той ще отговаря на въпроси за рисковете за финансовата стабилност, създадени чрез инжектиране на ликвидност от Фед поради разширяване на баланса.

Няма план за развиване на баланса без някакъв елемент на риск. В един момент Фед ще трябва да съобщи временна пауза в репо-дейностите си, тъй като това не може да продължи вечно. Но като се има предвид мащабното непостоянство в риска, причинено от вируса, последното, което Фед иска да направи, е да намали репо буфера. Със сигурност щяха да се чувстват по-удобно ако S&P 500 бе направил рали със 100 пункта нагоре (а не гап).

Технически анализ на S&P 500

Дневна графика на S&P 500
Дневна графика на S&P 500

S&P 500 се понижи вчера, тъй като страхът и паниката могат да бъдат мощни двигатели на пазарите. Към този момент е много вероятно индексът да се опита да намери купувачи в този регион. Но бихме могли да направим и аргумент за спад към подкрепата на 50-дневната EMA близо до $ 3 200. В крайна сметка гапът ще се запълни, но най-малкото ще трябва да изчакаме някакво потвърждение от свещ на дневна графика, преди да започнем да вкарваме пари.

Не забравяйте, че все още сме във възходящ тренд, въпреки факта, че пазарите се опитаха да откачат в понеделник. За мен това не е сценарий, който изглежда като срив на пазара на S&P 500. Просто е нещо, което трябва да се използва като извинение, за да се намерят оферти за стойност отдолу.

Ако S&P 500 се понижи под нивото $ 3 200, това би било много негативно. И може би ще отвори вратата към 200-дневната EMA, която е по-близо до нивото $ 3 033.

Както казах, трябва да изчакаме дневното закриване, за да вземем някакъв вид решение. Затова аз оставам настрани засега и изчакам прахът да се слегне. Според мен, ако видим затваряне над 3 281.05, биковете ще започнат да възвръщат контрола си.

Знайте, че не е нужно да сте първият търговец, който улавя стойността, но ако пазарът се вдига, просто трябва да го забележите и да го последвате. А ако се чувствате несигурни в търговията с индекси или акции, може да се присъедините към нашата инвеститорска общност. Така ще можете да търгувате, следвайки нашите утвърдени анализи и да обсъждаме всяка една сделка. Научете повече тук.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.