Наблюдаваме рязко възстановяване на оптимизма на пазарите

Китайските стимулиращи мерки продължиха тази сутрин, като PBOC намали 10 б.п. от едногодишния основен процент по кредитите (LPR) до 3.95% и оряза 5 б.п. от 5-годишния LPR до 4.75%. Новите случаи на Коронавирус в Китай паднаха до малко над 300, което предизвика нова вълна от V-образен оптимизъм за възстановяване на пазарите тази сутрин. Уолстрийт вчера, заедно с пазарите на акции в Австралия и Нова Зеландия тази сутрин постигнаха рекордни върхове. Суровият петрол скочи с над 2%, златото тества и проби над $ 1 600 и паладия записа още един рекорд.

Впускането към все по-рискови активи през нощта и тази сутрин имаше и други фактори, които го тласкат. Протоколът на FOMC подчерта, че комисията смята, че икономиката е точно там, където е трябвало да бъде. Въпреки че наблюдават Коронавируса, те не изпитват желание да променят лихвите в обозримо бъдеще. Естествено, ситуацията с епидемията се е влошила значително след последната им среща. А това би могло да представлява значителен риск за намаляването на глобалния ръст. Но данните за жилищата в САЩ показаха силно четене, като разрешителните за строеж достигнаха 13-годишен връх.

В резултат на данните и стабилния протокол на FOMC доларът се повиши, а доходността на съкровищните бонове се държи стабилно в лицето на разрастващия се борсов пазар. USD/JPY нарасна с 1.82%, или над 100 пипса, до 111.85, след като инвеститорите избягаха от позициите в убежището. В допълнение, доклад на Bloomberg отбелязва, че броят на коронавирусните инфекции в Япония се е  удвоил през последната седмица.

Пазарите на петрола продължават да избухват

V-образният оптимизъм за възстановяване на фондовите пазари продължава да заразява и петролните пазари, въпреки всички доказателства от реалния свят, сочещи точно обратното.

Цените на петрола продължават да растат при последното изравняване на позиции от вторник. Тогава САЩ наложи санкции срещу компанията Rosneft, което допълнително спъва износа на петрол от Венецуела. Отделно петролът получи допълнителен тласък, след като преговорите за прекратяване на огъня в Либия бяха прекратени, когато пристанището на столицата бе обстреляно от сили, лоялни на военачалника Халифа Хафтар.

Неочакваните шокове в доставките на петпрола дойдоха като приветливо облекчение за петролната индустрия на фона на Коронавируса, който опустоши търсенето на енергийни ресурси.

И с леко положителна нотка, руският заместник-министър на енергетиката Павел Сорокин каза пред Ройтерс, че министерството все още очаква срещата да се състои на 6 март, както беше обявено от ОПЕК през декември. Така че сега, когато Русия ще седне на масата, предстои да видим дали Саудитска Арабия достатъчно е „подсладила съда“, за да насърчи Русия да се присъедини към по-дълбоки съкращения на доставките.

Затвърди ли се вече ралито на петрола?

Пазарът на суров петрол WTI избухна в посока нагоре, пробивайки 52.50 долара. По този начин изглежда така, сякаш пазарът ще се насочи сега към нивото от 54 долара. Това е област, която беше важна в миналото. Там е разположена и 50% Фибо корекция на ръста от 45.18 до 66.55. Аз мисля, обаче, че в този момент вероятно дори вървим към 50-дневната ЕМА, която е локализирана при $ 55. Ясен пробив там би следвало да насочи петролът към 200-дневната EMA (сега на 56.75).

Дневна графика на WTI петрола
Дневна графика на WTI петрола

 

Вярвам, че пазарите на петрол се опитват да обърнат нещата поради условия на свръх продажби след избухването на Коронавируса в Китай. В този момент търсенето в Китай падна на пода, но мисля, че ловците на стойност се завръщат, за да се възползват от това.

В посока надолу, първата подкрепа е при $ 53.00, последвана от $ 51.60.

Може да прочетете и останалите прогнози и анализи за седмицата от тук.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.