Глобалното разпространение на Коронавируса се засилва, като СЗО призовава за бързи и агресивни действия

Настроенията остават негативни и е трудно да се определи какво може да ги промени в кратки срокове. Разпространението на Коронавируса промени мнението за глобалния икономически ръст, което сега натежава на пазарите.

Фондовите пазари в САЩ са в режим на пълна корекция. Акциите паднаха за 6 пореден търговски ден, като Dow загуби близо 1200 пункта. През тези дни йената и франка бяха основните бенефициенти при избягването на риска, но инвеститорите също търсеха сигурност в щатския долар. Това се промени тотално вчера, когато трейдърите изхвърлиха от портфолиата си зелената валута, понижавайки я спрямо всички основни валути, с изключение на CAD.

Основната причина за това бе страхът, че САЩ ще бъдат следващата държава, преживяваща внезапно увеличение на случаите с Коронавируса. Президентът Тръмп не успя да увери с туитовете си инвеститорите, че няма място за притеснения. Доларовият индекс продължава да пада, но скоро е вероятно да намери подкрепа под текущите нива, индикирайки възможен отскок. Суровият петрол, заедно със златото, среброто и медта също спаднаха и изглеждат мечи в близко бъдеще. Вижте и останалите ми анализи, свързани с Коронавируса тук.

Всички тези ходове на пазарите показват, че инвеститорите търсят отговор от Фед

Политиците от Федералния резерв признаха, че внимателно наблюдават ситуацията. Както и ще следят внимателно входящите икономически данни, за да установят ефектите, които епидемията може да окаже върху американската икономика.

Ако икономическите данни останат добри и финансовите пазари се стабилизират, тогава FOMC може да остане на пистата на задържането. Но ако огнището се разпространи необезпокоявано и финансовите пазари се затегнат допълнително, тогава Фед вероятно ще стигне до намаляване на лихвите по-късно тази година, ако не и по-рано.

Фючърсите по Фед фондовете отчитат в цената облекчаване от 75 б.п. тази година. А само за март залозите вече скочиха до 96% за орязване. В целият този хаос, еврото се справи най-добре, нараствайки с близо 1% спрямо щатския долар.

Какво, обаче е въздействието на COVID-19 върху еврозоната?

Трудно е да се предвиди дали ралито по EUR/USD ще продължи дълго, тъй като вирусът се разпространява бързо в Европа. Все пак най-новите развития около Коронавируса вероятно ще нарушат значително икономическата активност в еврозоната през следващите няколко седмици. Броят на случаите в Италия нарасна през последните дни до 400 и все още не показва признаци на забавяне. В същото време новите случаи в Испания и Гърция подхранват опасенията от по-широка зараза.

Италия представлява около 15% от БВП на еврозоната, така че спадът на италианския БВП не означава автоматично спад на БВП за региона като цяло, но очевидно ще бъде „насрещен вятър“. Ако има зараза в други основни страни като Германия и/или Франция, тогава рискът от рязко намаляване на БВП на еврозоната през Q1 може да стане по-реалистична перспектива.

Поради всички тези причини очаквам ралито на EUR/USD да се удари бързо в тухлена стена

По-голямата част от това, което движи тази валутна двойка, бяха европейците, които връщат пари от Ню Йорк, заради срива в доходността на облигациите, пазара на акции и долара. Когато погледнете значителната разпродажба, има смисъл в това, че виждаме рали на облекчение.

Дневна графика на EUR/USD
Дневна графика на EUR/USD

Интрадей сигналите по EUR/USD остават възходящи, тъй като в ход е възстановяването от 1.0777. Имаме корекция на целия спад от 1.1239 до 1.0777 и следващата бича цел е 61.8% Фибо ниво при 1.1062. Очаквам там силна съпротива, която да ограничи по-нататъшния ръст.

Ясен пробив под второстепенната подкрепа 1.0926 ще обърне сигналите в мечешки за повторно тестване на 1.0777. Убедително движение над 1.1062, обаче, ще увеличи шанса за по-голямо обръщане и насочване към ключовата съпротива 1.1239.

В по-дългосрочен план, мисля, че не само слизаме по-надолу от тук, но и че отиваме доста по-ниско. Дългосрочна цел на мечките е тест на дъното при 1.0339. В този момент ралитата продължават да са възможности за продажби, но все още нямаме свещ, която да ни подсказва ясно това. Трябва просто да си отделите време и да сте търпеливи, тъй като е само въпрос на време преди пазарите да се съсредоточат по-малко върху вируса и повече върху икономическата реалност. Която е, че икономиката на САЩ се справя доста по-добре от тази на еврозоната. EUR/USD е в низходящ тренд, но беше леко препродаден. Така че засега перспективите ще останат мечи, докато съпротивата 1.1239 издържи, в случай на силен отскок.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.