Белият дом и Сенатът се договориха за исторически пакет от стимули за $ 2 трлн.

Видяхме поредният ден на печалба на глобалните пазари на акции. В САЩ S&P 500 спечели още 1.2% в сряда, след като американските лидери анонсираха основите на пакета за стимулиране на САЩ в размер на 2 трлн. долара. Пълният текст на законопроекта все още не е публикуван. Все пак се очаква дребният шрифт да включва значително разширяване на осигуряването за безработни, кредитни средства за малки и големи предприятия и допълнителни здравни ресурси.

Първоначално новината беше добре приета от пазарите, така че се надявам, че ще осигури достатъчна предпазна мрежа за милионите, които се редят пред бюрата за безработица тази седмица.

Това е добра новина, но тъй като е невъзможно да се прецени крайното икономическо въздействие на пандемията Covid-19 в продължение на седмици, вероятно месеци, предполагам че сегашното високо ниво на волатилност вероятно ще се разшири.

Възникват доста въпроси, като например достатъчни ли са стимулиращите средства за подкрепа на икономиката? Даването на безплатни пари на данъкоплатците и корпорациите е чудесно, но просто купува още няколко месеца сигурност. Подобно на медицинския отговор на САЩ на Коронавируса, фискалният отговор изглежда да е малко под очакванията.

Всички трябва да разберем общия обхват на това събитие

Докато глобалните централни банки и Фед се опитват да се справят, реалността е, че паричната политика работи по-добре, когато потребителите са в състояние реално да излязат и да участват с разходите и икономическата си дейност. Ако събитието с Covid-19 свие глобалната потребителска активност за продължителен период от време (4 до 6+ месеца), тогава имаме истински проблем с това доколко QE усилията ще се превърнат в реален опит за възстановяване.

При подпечатания пакет стимули, балансът на рисковете със сигурност трябва да се прехвърли обратно към развитието на пандемията. Въпросът сега не е колко нисък ще е БВП през Q2, а колко дълго ще продължи глобалното „блокиране“. Ще бъдат ли достатъчни паричната политика и стимулиращите пакети, за да се предотврати рецесия?

Някои анализатори считат, че за да видим трайно възстановяване на акциите, трябва да се случи едно от 2 неща – постоянно изравняване на кривата на вируса или намирането на ефективна ваксина. Нищо от това, обаче, няма как да се постигне в рамките на следващия месец. А дотогава всяко рали в акциите и петрола остава съмнително.

Риск апетитът избледнява, тъй като фокусът се обръща към молбите за безработни

Сега участниците на пазара се подготвят за ужасяващ поглед в бъдещето, когато американските първоначални искания за безработни ще бъдат освободени по-късно днес. Най-вероятно данните ще потвърдят, че сме в ужасния вихър на най-бързото и съществено нарастване на безработицата в съвременната финансова история.

В много отношения първоначалните молби за безработни ще бъдат индикаторът с най-голямо значение през следващите седмици, тъй като ще бъдат мярката (почти в реално време) за това дали фискалната политика работи.

Как ще реагират фондовите пазари на молбите за безработни?

S&P 500 се намира в низходящ тренд и няма две мнение за това. Казано така, има много въпроси дали спадът е краткотраен или не, или е по-дългосрочен структурен въпрос.

Дневна графика на S&P 500
Дневна графика на S&P 500

В този момент, ако пазарът се срине под нивото 2400, вероятно е мечките да тестват $ 2200. Ралитата би трябвало да избледнеят, тъй като масовият отскок, който видяхме, разбира се е много бичи, но в същото време ралитата при мечи пазар могат да бъдат абсолютно смазващи. Поради това не можете да скочите на пазара с двата крака нагоре, тъй като „лесните пари“ вече са направени.

Ако S&P 500 пробие над нивото 2500, следващата съпротива на прицел ще бъде 2600, а в крайна сметка евентуално и 2750. Ако пазарът се обърне за добро, това ще е базирано на факта, че САЩ са отвъд най-високата точка на вирусната инфекция. Въпреки че пазарът ще се опита да изпълни този ход, все още не сме там.

Фед и Конгресът на САЩ спасяват икономиката, така че това би могло да помогне да се даде достатъчно време. Но в краткосрочен план все още се опитваме да разберем цялата ситуация. В този момент човек би си помислил, че трябва да има „dead cat bounce“, но като цяло дъното трябва да се тества поне веднъж, преди да има по-дългосрочно обръщане.

За тези от Вас, които се интересуват по-подробно от борсова търговия, можете да се запознаете с услугите на Николай Тосков относно изграждането на дългосрочен портфейл от американски акции.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.