Паника на пазарите след спешните действия на Фед, RBNZ и BoJ

Ама какъв старт на седмицата само, а? Добре дошли в света на високата волатилност!! Малко е несигурно дали извънредните действия на централните банки успокояват пазарите или по-скоро предизвикват още страхове.

Днес Фед, RBNZ и BoJ изненадаха пазарите с непланирани съобщения за мерки за противодействие на Коронавирус пандемията. Фед намали лихвения процент с 1% до 0 – 0.25%, рестартирайки QE програмата с поне $ 700 млрд. RBNZ отряза процента с 0.75% до 0.25%. BoJ удвои покупките на ETFs и добави нова програма за заеми. Азиатските фондови пазари, обаче, все още са на червено, заедно с фючърсите на САЩ. Валутните пазари са относително стабилни, като йената е малко по-високо, следвана от швейцарския франк.

Действията на централните банки като че ли не бяха положително оценени на пазарите

Икономическият шок, който се развива, е катаклизмичен. Бих казала, че движенията на пазарите сега са исторически. Франция, Испания, Австрия, Южна Африка, Дубай са сред новите държави, които спряха търговията на дребно и затвориха училищата. В момента сме на ценообразуването на подобни действия практически навсякъде.

Следващият въпрос е за колко дълго ще бъде спряна дейността. Отбелязвам, че дори при свръхзатягащите карантини в Китай, активността все още е в застой 7 седмици по-късно. Вълната на молбите за безработни ще бъде потресаваща, а цената на спасителните пакети едва ли е осезаема.

Що се отнася до стратегията, всичко, насочено към глобалния растеж, остава изключително уязвимо и това включва стоковите валути. Лунито беше втората най-добре представила се валута от Г-10 миналата седмица и това е абсурдно в тази среда.

Пазарните участници ликвидират риска и кери трейдс в момента. Дребните притежатели на акции, които не са имали шанса да хеджират скоро ще изпаднат в паника, ако не са вече. Данните за позициониране на CFTC подчертават темата около развихрянето на кери трейд с еврото.

По повод търговията, аз и колегата ми Николай предпочитаме да останем настрани от пазарите за момента и да запазим капитала си. Но, ако все пак сте от по-рисковите играчи и решите да търгувате, можете да погледнете форекс анализът на Николай за седмицата. Внимателно преценяйте обемът на позициите си и не забравяйте, че най-важното сега е добрият мъни и риск мениджмънт!!! Успех!

Какво предстои на пазарите тази седмица?

В икономическият календар тази седмица нямаме кой знае колко данни за следене, така че Коронавирусът ще бъде основната тема на пазарите, заедно с мерките на правителствата и централните банки. Във вторник RBA ще анонсира минутките от последното си заседание, а в четвъртък SNB ще обяви решението си по паричната политика. Днес Г-7 ще се срещнат отново, за да дискутират допълнителни мерки относно справянето с икономическото въздействие на вируса.

Икономическите насторения от ZEW в Германия заедно с продажбите на дребно от САЩ ще приковат вниманието във вторник. Докладите за заетостта на Великобритания и Австралия ще излязат във вторник и четвъртък. Инфлационните данни от Канада и еврозоната също трябва да бъдат следени през седмицата. В петък пазарите в Япония ще са затворени, а след обяд очакваме продажбите на дребно от Канада. През седмицата ще бъдат публикувани и данни от жилищния пазар в САЩ.

Бъдете здрави и се погрижете за семействата и близките си!

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.