Координирана парична политика в некоординиран свят

RBA стана първата централна банка, която намали лихвения процент в светлината на негативните въздействия от избухването на Коронавируса. Банката понижи кеш процента с -25 б.п. до 0.50% вчера, като се очаква да има още облекчения в близко бъдеще. Както се разкрива в придружаващото изявление, членовете се притесняват, че пандемията може сериозно да навреди на икономиката на Австралия, която вече бе ударена от пожарите през лятото.

След това Фед реализира спешно намаляване на лихвата с -50 б.п., само 2 седмици преди срещата на FOMC, насрочена за 18 март. Диапазонът на лихвите на Фед сега е 1-1.5%. Спешното намаляване ще има отзвук за финансовите пазари и другите централни банкери. Защото този ход изпрати сигнал, че икономическото развитие в САЩ и света ще бъде силно засегнато от огнището на Коронавирус.

Въздействията могат да продължат известно време. Но подновената продажба на S&P 500 подсказа снощи, че инвеститорите не са впечатлени от този ход и са загрижени за ограничените инструменти на монетарна политика, които централните банки могат да използват. Глобалните лихвени проценти и без това вече са на изключително ниски нива.

Страхът определено е икономическият проблем, а Twitter е супер разпространител. Знаем, че централните банки не могат директно да обърнат това, нито могат да принудят хората да пазаруват в моловете или пък да пътуват в самолети. Намаляването на FOMC бе необходимо за подкрепа на фондовите пазари и временна мярка, за да се купи повече време за Г-7. Така те ще могат да определят количествено клането във веригата за доставки и да се калибрират съответните фискални мерки.

Но часовникът тиктака…

Кой е следващият наред?

BoC ще заседава по-късно днес и определено тя има най-много място за намаляване. Почти сигурна съм, че могат да орежат лихвата с 50 б.п.

От друга страна, RBNZ и Bank of England също изглеждат като достойни кандидати. Въпреки че 50 б.п. орязване от RBNZ изглежда по-постижимо от намаляване с 50 б.п. от BoE, предвид по-високия начален процент (1% срещу 0.75%).

ЕЦБ, SNB и BоJ трябва да се настроят по-творчески, ако искат да се присъединят към компанията. Ако тази вечер USD/JPY продължи спада към 105.50, BоJ може да намери творческо вдъхновение от това!

След всичко станало вчера, финансовите пазари тази сутрин са стабилни. Основните форекс двойки и кросове са ограничени в рамките на вчерашните рейнджове засега.

И всички ще следят решението на BoC през американската сесия. Орязване на лихвата с 25 б.п. е напълно отчетено в цената вече, а 50 б.п. е с 65% вероятност на пазара. BoC заяви наскоро, че не иска да изостава от Фед, така че 50 б.п. е много по-вероятно. Понижение със 75 б.п. също е реална възможност, защото Полоз може да иска да изпревари по-нататъшното съкращаване от Фед на 18 март.

Всъщност това намаляване, ако се случи, няма да има нищо общо с икономическите данни. В последно време те не бяха лоши, но пазарът напълно отчете намаление с четвърт пункт. Ще бъде интересно да се види как BoC и Полоз, който е строго ангажиран с данните, ще действат. Цените на петрола рязко паднаха и стойностите на акциите се подкопават. Би било грешка централната банка да игнорира всички рискове, които се трупат.

Технически анализ на USD/CAD

Тъй като все повече трейдъри смятат, че намалението е на път след Фед двойката обърна инерцията си надолу. USD/CAD остава в консолидация от 1.3464 и интрадей сигналите остават неутрални. Отстъплението надолу би трябвало да бъде задържано над подкрепата 1.3202, за да доведе до още едно покачване. В посока нагоре, ясен пробив над 1.3464 ще насочи биковете към 100% проекция на ръста от 1.2951 до 1.3329, приложена от 1.3202, при 1.3580.

Дневна графика на USD/CAD
Дневна графика на USD/CAD

В по-голямата картина ценовото действие от 1.3664 (върха за 2018 г.) се разглежда като корекция, която най-вероятно е приключила. Възходът от 1.2061 (дъното от 2017 г.) може да е готов за възобновяване. Убедителен пробив над 1.3664 ще доведе до рали към 61.8% проекция от 1.2061 до 1.3664, начертана от 1.2951, при 1.3941. Засега това ще остане предпочитаният от мен сценарий, докато подкрепата 1.3202 издържи, в случай на дълбоко отдръпване.

А по случай Баба Марта, 3ти март и празника на жените 8ми март, само сега можете да се възползвате от 10% отстъпка в абонаментните ни планове. Направете Вашата регистрация сега, като използвате код Toskov10.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.