Ама какъв четвъртък само…

ОПЕК+ обеща да намали производството на суров петрол с 10 млн. барела на ден от нивата от април, като част от глобалното усилие за балансиране на пазара. Сделката е само за май и юни, но има предварителен план за намаляване от юни до края на годината с 8 mbpd и с 6 mbpd от януари до април 2022 год.

Фед също така предостави още една програма за кредитиране, като добави 2.3 трлн. долара повече в деня, когато молбите за безработни в САЩ се повишиха с още 6 млн. Съобщението даде лек тласък на рисковите сделки, но беше като воденичен камък за долара. Акциите се търгуваха рязко нагоре, а златото се повиши с $ 47 до $ 1690 и се приближава до върха от март.

Днес голяма част от света ще почива, празнувайки Разпети петък. Много пазари на акции и облигации по света ще бъдат затворени, като САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Испания, Италия, Австралия и Канада. Това предполага спокоен ден на FX пазара, но дори само една новина би могла да отприщи волатилността до небето. Ето защо потребителските цени в САЩ и срещата на Г-20 ще бъдат основния фокус.

Златото и среброто отново се насочват към върховете

Фючърсите на злато поскъпнаха значително по време на търговската сесия в четвъртък, като се повишиха над нивото от $ 1700. По този начин пазарът изглежда така, сякаш ще се опита да пробие нагоре, което има доста смисъл, като се има предвид, че Фед сега купува всякакъв вид активи, включително нежелани облигации. Ако това ще бъде случаят, то ще окаже известен низходящ натиск върху щатския долар. Освен това, има такива, които биха приравнявали Фед и неговите масивни действия като знак за сериозни проблеми, може би отвеждайки паричните потоци в златото и безопасните убежища. Така или иначе и двата случая са признаци, че златото би трябвало да се повиши в дългосрочен план.

Среброто също се повиши значително вчера, но не успя да пробие над 50-дневната EMA и се задържа под нивото $ 16. Така тази зона започва да прилича все повече на сериозна съпротива. При това положение очаквам променлива търговия нагоре-надолу, но мисля, че по-дългосрочната траектория все още бича. Ако успеем да се пробием над нивото от 16 долара, е вероятно пазарът да се насочи към 200-дневната EMA при $ 16.50 и вероятно към $ 17 след това.

И така, кое е по-добре да притежавате в момента, злато или сребро?

Въпреки спадовете през март (когато имаше проблем с EFP пазара и банките не можаха да задоволят търсенето на физическо злато) и двата благородни метала поскъпнаха, след като епидемията с Коронавируса започна в края на февруари.

Съотношението злато/сребро (XAUXAG) наскоро се отдръпна назад до 50%, следователно може да се очаква отскок. Ако това стане, златото ще бъде по-добрата покупка. Въпреки това, ако съотношението спадне под критичната точка от 50%, по-нататъшен спад може да е на хоризонта. А това би означавало, че среброто е по-добрият метал за притежаване. Вероятно ще трябва да изчакаме и ще са необходими повече доказателства за вземането на това решение. Но независимо кой метал искате да притежавате, ако видим избягване на риска, и двата метала би следвало да тръгнат нагоре!

Технически анализ на златото

Дневна графика на златото
Дневна графика на златото

 

Погледнато технически, ако златото падне под 50-дневната EMA, която се намира $ 287 по-надолу от мястото, където търгуваме в момента, тогава пазарът ще обърне. Дотогава мисля, че това е пазар, който просто ще бъде тип „купувай при спадовете“. Златото се намира във възходящ тренд от август 2018 г. и няма причина да се борим с това в момента. Така че търсенето на стойност е може би най-добрият начин да вървим напред. В дългосрочен план смятам, че пазарът вероятно ще се насочи към нивото $ 1800, вероятно дори и до нивото $ 2000 през следващите няколко седмици или месеци. Но аз вярвам, че трендът е зададен, така че в този момент не търся възможности за продажба, а търся стойност.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.