Светът, гладен за добри новини, скочи на борда за възстановяване на риска

Финансовите пазари в Азия днес са предимно в зелено, тъй като v-образното рали, което започна вчера, продължи инерцията си през нощта и тази сутрин. Падането на инфекцията и смъртността от COVID-19 в най-лошите европейски и американски епицентрове вдъхнови пазарите, че най-лошото от епидемията е отминало. А това доведе до засилване на рисковите активи.

Австралийският долар бе подпомогнат от силното рали на акциите в САЩ и решението на РБА през нощта. Освен това Китай е готов да прекрати блокирането на Ухан. Понастоящем щатският долар се представя най-зле, тъй като потоците към активите-убежища се обърнаха. Швейцарският франк и еврото са следващите най-слаби валути на FX пазара.

Тази тенденция към рали на облекчение предполага, че мерките за блокиране „работят“, но все още е рано да се каже дали тези подобрения в настроенията към риска ще са устойчиви. Тази седмица ще бъде по-спокойна откъм данни, тъй като някои пазари са затворени за Великденските празници. Не е ясно обаче дали ликвидността наистина ще бъде толкова различна с мерките за пребиваване вкъщи /работа от дома/ във всички големи финансови центрове. Очаква се все пак апетитът към рисковите активи да се задържи до четвъртък, когато е срещата на ОПЕК+. Вижте седмичните прогнози на Николай Тосков от тук.

РБА остана настрани

Тази сутрин РБА остави лихвеният процент непроменен на 0.25%, както се очакваше. Банката също така потвърди целта от 0.25% в доходността на 3-годишните държавни облигации с покупката на активи. РБА заяви и че „няма да увеличи целта на паричните проценти, докато не бъде постигнат напредък към пълна заетост и не са уверени, че инфлацията ще бъде устойчива в рамките на целевия диапазон от 2-3%“.

Токио също отпуска фискален пакет

Япония най-накрая се присъедини към партито с неохотно признание, че COVID-19 не си е отишъл. Така премиерът Абе пусна дългоочаквания правителствен фискален пакет, за да компенсира масовото забавяне, с което COVID-19 е нарушил икономиката. Пакетът сам по себе е впечатляващ по размер и мащаб за общо 108 трлн. йени или 989 млрд. долара. Това приблизително е еквивалентно на 20% от БВП на Япония и си заслужаваше да се изчака.

Австралийски долар започва седмицата ударно

Силният отскок на AUD/USD предполага, че спадът от 0.6213 е завършил при 0.5980. Фокусът сега се връща отново на 0.6213. Ясен пробив там ще възобнови целия отскок от 0.5508 до 61.8% проекция на ръста от 0.5508 до 0.6213, приложена от 0.5980, при 0.6418.

Дневна графика на AUD/USD
Дневна графика на AUD/USD

Пазарът все още вижда доста съпротива отгоре, така че не е задължително да бързате да купувате AUD. Но си струва да се отбележи, че пробив на 0.62 всъщност би сигнализирало повече сила за биковете и без съмнение още възходящо движение. В този случай би трябвало да видим и повече засилване на риска, а аз мисля, че в този момент вероятно е твърде много да искаме такова нещо. Ще е нужен ясен пробив над 0.6670, за да се индикира средносрочно дъно. В противен случай перспективите ще останат мечешки дори в случай на силен отскок.

В посока надолу убедително движение под 0.5980 ще покаже завършване на покачването от 0.5508. Интрадей сигналите ще се обърнат в низходящи за повторно тестване на 0.5508.Не забравяйте, че в по-голяма картина спадът на AUD/USD от 0.8135 (върха за 2018 г.) все още продължава. Това е част от по-големия низходящ тренд от 1.1079 (върха от 2011 г.). 61.8% проекция от 1.1079 до 0.6826, приложена от 0.8135, при 0.5508 вече е изпълнена. Ясен пробив там ще проправи пътя към 0.4775 (дъното от 2001 г.).

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.