Пазарите като цяло са отново в нежелание за риск, тъй като станахме свидетели на исторически ход в цените на петрола. Йената и доларът се засилват като резултат. Канадският долар също беше притиснат леко, но засега продажбата е ограничена. Вместо това, новозеландският и австралийският долари са най-слабите валути засега. А европейските валути се търгуват смесено заедно със златото.

Може ли суровият петрол да се търгува наистина на отрицателни цени?

Ден преди изтичането си, фючърсите на WTI петрола за доставка през май отидоха на отрицателната територия за първи път в историята. Това пазарно изкривяване се дължи на различни фактори, включително унищожаване на търсенето, свръхпредлагане, забавяне на тръбопровода, капацитета за съхранение и популярни нефтени ETFs, които преминават напред към договора за юни. А това прави договора от май далеч по-неликвиден.

Следователно, тъй като цената на договора през май се понижи, премията, която трябваше да се плати, за да се премине към договора от юни, стана по-скъпа. В контраст, договорът за юни на WTI се търгуваше вчера малко над $ 26. Тази ситуация, при която цените за бъдеща доставка се търгуват над текущата спот цена, се нарича контанго и е сравнително рядка. Това бе и най-голямата процентна разлика между договорите за WTI и Brent за над 40 години.

Понижавайки се с над 100%, договорът от май по WTI петрола падна до -40.32 долара, преди да затвори на -37.63. Това означава, че хората, които са били собственици на майски договори на WTI, са били готови да платят на някого $ 40.32, за да вземе петрола от тях или да вземе доставка на петрола при изтичане днес. По време на азиатската сесия договорът се възстанови на положителна територия и се търгуваше на $ 1.35 към момента на писането на този анализ.

Въпреки случилото се, CAD, макар и като цяло слаб, не се притеснява много

Дневна графика на USD/CAD
Дневна графика на USD/CAD

 

Ясен пробив над 1.4182 по USD/CAD ще затвърди случая, че корекцията от 1.4667 е завършила при 1.3855. Интрадей сигналите ще бъдат обърнати обратно в посока нагоре за тест на съпротивата 1.4350 и след това 1.4667. В случай на друго понижение, спадът би трябвало да се овладее при 61.8% Фибо корекция на ръста от 1.3202 до 1.4667 при 1.3761, за да доведе до отскок.

Дневна графика на CAD/JPY
Дневна графика на CAD/JPY

От друга страна, CAD/JPY остава в модел на консолидация от 73.86. С намалението от тази седмица и пробива под подкрепата 75.93, изгледите са низходящи за повторно тестване на 73.86. В посока нагоре, ясен пробив над 77.08 може да доведе до ново повишение за ретестване на 38.2% корекция от 84.74 до 73.80 при 78.00, за да се рашири консолидацията.

Спадът в цените на петрола понижи настроенията и за останалите стокови валути

Със само 12 смъртни случая и само 9 нови случая вчера, Нова Зеландия е готова да отвори отново икономиката следващата седмица. Потребителските цени също се повишиха повече от очакваното, което спомогна за увеличаване на печалбите в NZD.

Дневна графика на NZD/USD
Дневна графика на NZD/USD

Въпреки това, NZD/USD изглежда не е убедена в това тази седмица, тъй като спадът в цените на петрола помрачи настроенията за обвързаните със стоките валути.

От техническа гледна точка, по-дългосрочните перспективи за NZD/USD остават мечешки, както се вижда на дневната графика. Ценовото действие сега предполага, че NZD вероятно е във фаза на консолидация. За следващата седмица се очаква NZD да се търгува между двете основни нива от 0.5900 до 0.6100.

Eто и останалите седмични анализи и прогнози за CAD, направени от Николай Тосков.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.