Двата основни фактора, които задвижват валутните пазари, са лихвените проценти и растежът. Сега, обаче, лихвите са нулеви и ръстът намалява навсякъде. Това оставя FX пазара определено несигурен и непостоянен. Рисковата търговия и политиката са краткосрочните двигатели, но те не успяха да предизвикат устойчиви трендове. А тази седмица имаме и решенията на Фед и ЕЦБ.

Вчера зелените пари отслабваха спрямо валутите от Г10, като доларовият индекс се подхлъзва под 100 благодарение на подновения апетит за риск. Ясен пробив или отскок от това ниво може да доведе до известна волатилност в еврото и USD/JPY в близко бъдеще. Повечето валутни двойки са стабилни и се задържат в краткосрочните рейнджове.

Срещите по паричната политика на Фед и ЕЦБ основен фокус през седмицата

Това е голяма седмица за американския долар и еврото. В сряда и четвъртък ще видим резултатите от срещите по паричната политика на Федералния резерв и Европейската централна банка. Отделно ще излязат и данните за БВП за първото тримесечие. Първоначалният поглед върху БВП за първото тримесечие винаги е по-тясно следен от по-късните отчети. А сега дори може да има по-значително влияние върху валутите, отколкото решенията за лихвите. Знаем, че икономиките на САЩ и еврозоната се свиха през първите 3 месеца на годината, но въпросът е Колко точно?

Все пак Фед има желание да увеличи стимулите в сравнение с ЕЦБ, но в действителност нито една централна банка не се очаква да  облекчи. Техните напътствия и насоки ще бъдат централният фокус. Въпросът дали еврото или щатският долар ще бъдат засегнати по-силно тази седмица ще зависи от това дали тези банки ще предприемат повече действия, какви биха могли да бъдат тези стъпки и колко дълбоко очакват да се свие растежа на Q2, H2 или 2020 г.

След толкова действия от края на февруари може ли Пауъл да осигури изненади в края на април?

Предстоящата среща е първата насрочена от януари, тъй като Фед пропусна планираната си такава в края на март. Още в средата на февруари Пауъл каза, че ще използва „агресивно“ насочване напред, ако е необходимо. Въпреки че направи много повече от обещанието за подкрепа, банката може да публикува нови прогнози, служещи като насоки за пазарите. Ако прогнозите са низходящи, това означава, че Фед ще продължи да прави каквото е необходимо. Въпреки това, понижените прогнози също биха потиснали пазарите, тъй като намаляват перспективите за компаниите. От своя страна доларът като сигурно убежище може да се възползва от ново търсене.

Ще отвори ли Пауъл вратата за неограничено печатане на пари, директно към правителството? Федералният резерв може да се ангажира с покупката на всякакви облигации, които правителството издава – отивайки към модерната парична теория. В този случай доларът ще падне, тъй като пазарите ще намерят нова надежда. Фед вече показа – в кризата през 2008 г. и сега – че е готов да направи немислимото. Тази стъпка обаче вероятно ще изчака още някой друг ден.

Решенията на Фед ще имат най-голям ефект върху USD/JPY

От друга страна, вчера BoJ, както се очакваше, запази основния си лихвен процент непроменен на -0.1%. В същото време централната банка обяви планове за закупуване на неограничено количество японски държавни облигации, в случай че е необходимо. Също така намали прогнозата си за БВП и прогнозираната инфлация да остане под 2% за още 3 години. Всички тези съобщения трябваше да са негативни за йената, но инвеститорите са скептично настроени до това доколко тези усилия ще понижат лихвите.

Дневна графика на USD/JPY
Дневна графика на USD/JPY

Интрадей сигналите по USD/JPY остават неутрални с акцент върху подкрепата 107.00 – 106.91. Убедителен пробив под тази зона ще продължи възобновяването на спада от 111.71 до 100% проекция от 111.71 до 106.91, приложена от 109.38 при 104.58. Честно казано, за момента на този пазар му е трудно да стане бичи, тъй като е вероятно безопасността на йената да бъде привлекателна, въпреки факта, че BoJ инициира „неограничено количествено облекчаване“. Ето защо аз съм продавач при дневно затваряне под 107 или при избледняване на ралитата.

В посока нагоре, само ясен пробив над 109.38 ще подскаже, че спада от 111.71 е приключил. В този случай интрадей изгледите ще се обърнат обратно нагоре за тестване зоната на съпротива 111.71/112.22.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Коментари (2)

Страхотни статии и изключително полезни.
Ставам все по-голям фен на този сайт. Вече не минава ден, без да съм отделил поне половин час тук.
Благодаря Ви за работата и помощта, която оказвате за трейдъри като нас!!!
Поздрави,
Ивайло

Здравейте Ивайло,

Благодарим, че следите нашите публикации толкова стриктно. А това, че са Ви от полза може само да ни радва. Създадохме този сайт именно с тази цел – да бъдем полезни с нашите знания и опит на всички трейдъри и инвеститори. Без значение дали сега започват да се занимават с търговия или може да срещнат в наше лице съмишленици, с които да обсъждат сделките си.

Ще продължаваме да се стремим всички да печелят и да бъдат доволни от услугите ни!

Всичко най-хубаво и успех в търговията!

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.