Пазарите бяха смесени като цяло вчера. Доларът се търгуваше надолу спрямо повечето валути, единствено с изключение на еврото и швейцарският франк. Американските акции леко се отдръпнаха, но загубите бяха ограничени. В Европа DAX 30 нарасна с 0.95%, за да излезе начело, а CAC40 отбеляза ръст от 0.89%. EuroStoxx 50 изтри печалбите от отварянето, но след това се стабилизира и закри с +0.94%.

Данните за PMIs и резултатът от срещата на ЕС разочароваха инвеститорите

Икономическите данни нанесоха удар в началото на европейската сесия, като нивата на PMIs в частния сектор паднаха до рекордни дъна през април. Докато пазарите очакваха спад, цифрите бяха далеч по-лоши, отколкото беше прогнозирано. Подкрепа, обаче дойде от новините, че Франция планира присъединяване към Германия и Италия при облекчаване на мерките на 11 май.

От друга страна, обаче, още веднъж лидерите на ЕС не успяха да договорят смислен пакет от помощи за борба с въздействието на COVID-19 върху икономиката. Германия, Швеция и Холандия бяха сред другите страни от северния ЕС, които са против идеите, идващи от Испания. Така резултатът от срещата на върха с договорени едва 540 млрд. евро засенчи възторжените настроения за облекчаването на мерките.

Eврото и индексите (по-специално DAX 30) остават под натиск

Днес в еврозоната имаме по-спокоен ден в икономическия календар. Икономическите данни са ограничени до немския IFO индекс за бизнес климата за април. Но след особено тежките априлски PMI числа вчера, очаквам днешните да имат ограничено въздействие върху еврото.

Тъй като държавите-членки на ЕС разгръщат планове за облекчаване на мерките за блокиране, сега акцентът ще бъде поставен върху държавите-членки на ЕС, предоставящи смислен пакет от помощи. Следващата среща на върха ще се проведе на 6 май.

Технически анализ на DAX 30

Четиричасова графика на DAX 30
Четиричасова графика на DAX 30

Индесът DAX 30 тества тренд линията на подкрепа от дъното от март на 4-часовата графика. Това ще постави фокуса върху критична зона от края на март и началото на април между 10 266 и 9 702. Ясен пробив под този регион ще насочи мечките към дъното от този месец при 9 321. В противен случай, биковете ще е необходимо да пробият над съпротивата 10 824, за да се възобнови възходящия тренд.

Дневна графика на DAX 30
Дневна графика на DAX 30

На дневна графика, виждаме, че цената все още спазва нивата на Фибоначи, като отскочи от 50%. А сега се насочва за тест към нивото 38.2%. Убедителен пробив и дневно затваряне под това равнище на подкрепа ще даде добър сигнал за продажба.

Що се касае до по-дългосрочната картина, месечната графика на DAX 30 е една от любимите ми в момента. Дъното от март достигна възходящата тренд линия, датираща от 2003 г. Пресeчe и под минимумите от 2016 и 2014 г., също много важни нива. Освен това цената се доближи максимално до върховете от 2000 и 2007 г., които са важни нива в периодите на бичи пазар.

https://www.tradingview.com/chart/83uHiC1H/

Ето защо дъното от март се разглежда като изключително съществен ценови праг от макротехническа перспектива. Ако DAX 30 успее да се задържи над него и тенденцията е в най-лошия случай странична, това все пак ще остави биковете да вървят нагоре. Ясен пробив под него, обаче, може да доведе до много продължителен мечи пазар. Засега подкрепата трябва да бъде уважавана.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.