Доларът отслабва, акциите стават предпазливи в очакване съобщението на Тръмп за Китай

Доларът остана като цяло слаб през азиатската сесия, със забележима разпродажба и срещу йената. Това е в отговор на приемането от страна на Китай на закона за националната сигурност, който да бъде насилствено наложен на Хонконг. За седмицата доларът е най-слабият, следван от йената. Кивито се представя най-добре засега след валутите, последвано от еврото. EUR/USD дори докосна 1.1100 по-рано тази сутрин.

В края на деня вчера рисковите сделки бяха засегнати и борсовите пазари обърнаха, когато Тръмп заяви, че ще обяви нещо за Китай в петък. Вероятно някакъв вид репресивна мярка за закона за сигурност в Хонконг. Всички доказателства сочат някои неефективни санкции срещу физически лица и компании, които биха могли да включват данъчно облагане на вноса от Хонконг и налагане на инвестиционни ограничения. Но всички знаем, че Тръмп е непредсказуем и това е шанс за него да разгърне мускулите си „безпощадно за Китай“ преди изборите. Тъй като все още няма определено време за пресконференцията, риска остава голям.

В допълнение и икономическият календар е доста натоварен днес. CPI в еврозоната ще бъде основен акцент в европейската сесия. Паричното предлагане М3 за еврозоната, немските вносни цени и продажби на дребно, БВП на Франция и швейцарския KOF също ще бъдат представени.

По-късно през деня личните доходи и разходи от САЩ ще бъдат на фокус, заедно с търговския баланс, Чикаго PMI и запасите на едро. Канада също ще освободи БВП, IPPI и RMPI.

Извън данните, изявление ще направи и председателят на Фед, Пауъл. Всеки коментар за американската икономика и паричната политика ще спечели много внимание.

Риск апетитът може да намалее, след като заглавията за САЩ и Китай „завалят“

Очаква се връзката между двете най-големи икономики в света значително да изстине през следващите няколко дни и последствията могат да бъдат значителни. Пекин официално одобри нов закон, който значително ще намали автономността на Хонконг. Активистките групировки ще бъдат забранени и ще се налагат строги наказания на всеки, който нарушава законите за националната сигурност. Държавният департамент на САЩ вече не смята Хонконг за значителна автономия, според държавния секретар Майк Помпео. Така той проправи пътя на президента Доналд Тръмп да наложи нов набор от наказания.

Много инвеститори може би се чудят как по-широкият пазар може да игнорира задълбочаващия се разрив между САЩ и Китай. Един от аргументите е, че Хонконг и САЩ осъществяват много малка търговия помежду си, така че действителното въздействие ще бъде слабо. Второ, отношенията се охлаждат от седмици, като администрацията на Тръмп телеграфира потенциални наказания за Хонконг/Китай. Трето, Китай може да говори за отмъщение, но може да спре да прави нещо смислено до изборите през ноември. И все пак реакцията остава непредвидима на пазарите докато не видим изявлението на Тръмп.

Ако напрежението продължи да набъбва и видим лоши заглавия в следващите часове, озито и кивито остават уязвими към дълбока корекция на последните им печалби. Канадският долар също може да срещне загуби, тъй като дефицита по текущата сметка бе по-лош от очакваното, а днес данните за БВП също се очаква да излязат по-слаби.

Въпреки притесненията относно влошаването на отношенията между САЩ и Китай, оптимизмът за потенциална COVID-19 ваксина подкрепя още пазарните настроения. И еврото определено се възползва от добрите новини.

Технически анализ на EUR/USD

Дневна графика на EUR/USD
Дневна графика на EUR/USD

 

Двойката спечели инерция за четвъртата поредна сесия днес и докосна 1.1100 за първи път от края на март. Ралито по EUR/USD от 1.0774 все още е в прогрес и интрадей сигналите остават възходящи. То се разглежда като нарастващ лег в модела на консолидация от 1.0635. Следващата цел е съпротивата 1.1147. Но отгоре биковете може да срещнат препятствие при 61.8% корекция на спада от 1.1495 до 1.0635, при 1.1165.

От друга страна, ясен пробив под вчерашното дъно 1.0991 ще обърне сигналите първо в неутрални. Но убедително движение под 1.0870 ще обърне краткосрочните изгледи в низходящи за тестване на подкрепата 1.0774.

В по-голямата картина, докато съпротивата 1.1495 се задържа, низходящият тренд от 1.2555 (върха от 2018 г.) все още трябва да бъде в ход. Следващата цел е 1.0339 (дъното от 2017 г.). Въпреки това, устойчив пробив над 1.1495 ще потвърди, че трендът е приключил.

А от тук може да се запознаете и с последните актуализации във валутните сделки на Николай Тосков.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.