FX търговците залагат на повторното отваряне и ваксината срещу вируса

Американският долар беше бичи срещу повечето от основните си двойки в сряда с изключение на еврото. Паундът се търгува надолу, докато озито (AUD) може да има място за покачване.

Междувременно, подновеното напрежение между САЩ и Китай добавя несигурност за глобалния растеж, което прави статута на златото като безопасно убежище по-привлекателен. В сряда сутринта видяхме тест за риска, след като Тръмп обяви, че САЩ ще отговорят на плановете на Китай за Хонконг.

На фронта на икономическите данни, Европейската комисия публикува своето официално предложение, озаглавено ЕС от Следващо Поколение. То включва посочените 500 млрд. евро (чрез безвъзмездни средства под формата на грантове) и допълнителни 250 млрд. евро (чрез заеми). Парите ще бъдат събрани чрез временно вдигане на тавана на собствените ресурси до 2% от брутния национален доход на ЕС. А това ще позволи на ЕК да използва много силния си кредитен рейтинг. Сумата ще бъде изплатена между 2028 и 2058 г. чрез (увеличения) бюджет на ЕС и чрез налози за големи предприятия, големи технологични компании и екологични въпроси.

Въпреки оптимизма на пазарите, винаги имайте едно на ум

Не съм убедена, че глобалната икономика ще се възстанови толкова бързо, колкото предполагат пазарите. Когато погледнете акциите и възстановяването на AUD и CAD, това са доста големи ходове, като се има предвид обречеността и мрака напред.

Голямата история на пазарите продължава да е напрежението между САЩ и Китай. Пазарите на акции напълно игнорират тази тревога, но австралийският долар започва да се дърпа назад. Президентът Тръмп заяви, че тази седмица ще обяви „много интересни“ действия срещу Китай. Министърът на търговията Уилбър Рос заяви, че „има цяло меню от потенциални възможности за Тръмп към Китай“. То включва санкции срещу бизнеса, финансови фирми и длъжностни лица; спиране на специалните търговски привилегии на Хонконг при прилагането на новия закон, който ограничава гражданските свободи на Хонконг. Китай смята, че САЩ блъфират, но ако Тръмп обяви строги мерки по-късно тази седмица, бихме могли да забележим рязък обрат в акциите и валутите. И това би могло да подкопае ралитата в AUD и NZD.

От друга страна, допълнителните тарифи или сурова реторика между Австралия и Китай могат също да натежат на AUD. Потенциалните ограничения върху вноса на въглища от Австралия – който е вторият по големина износ на Австралия може да окажат силно влияние.

AUD/USD: Между надеждата и затягащите се отношения

Дневна графика на AUD/USD
Дневна графика на AUD/USD

 

AUD/USD се търгува в рамките на възходящ тренд от края на март. Рано през вчерашната сесията търсенето на активи с по-висок риск подкрепи AUD. Но по-късно, озито се отдръпна от завишените опасения относно ескалирането на напрежението между САЩ и Китай. Реагирайки така, може би двойката ни дава знак, че започва да изчерпва инрецията в много решаващ регион. Въпросът сега е дали пазарът може да продължи да върви по-високо?

Фокусът вече е директно върху ключовата съпротива 0.6685. Отхвърляне там, последвано от спад към подкрепата 0.6505, ще индикира формиране на краткосрочен връх. Интрадей сигналите ще се обърнат отново в посока надолу за тестване на подкрепата 0.6402. Там е разположена и 61.8% Фибо корекция на спада от 0.7031 до 0.5508.

Въпреки това, ясен пробив над 0.6685 ще засили възходящата инерция и ще насочи биковете към  следващата важна съпротива 0.7031.

Като цяло мисля, че се намираме в зона, която ще ни каже накъде отиваме в по-дългосрочен план, тъй като двойката играе около 200-дневната EMA и, разбира се, вземайки предвид значителния спад през последните няколко месеца.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.