Светът се промени само три месеца, след като акциите достигнаха най-високите върхове

Основните американски борсови индекси завършиха по-високо миналата седмица с оптимизъм относно възобновяването на икономиките на щатите и някои положителни развития в стремежа за намиране на ваксина срещу Коронавируса. Но оптимизмът при акциите намаля в края на седмицата, а предпазливостта се върна поради геополитическото напрежение. Китай обяви план за налагане на нов закон за сигурност на Хонконг и бе приет законопроект в Сената на САЩ, който може да принуди китайските фирми да се оттеглят от борсите в САЩ.

В краткосрочен план изглежда, че тези проблеми може да бъдат източник на волатилност, но в дългосрочен план огромният пакет от фискални стимули на правителството и паричните стимули от Фед би трябвало да помогнат на инвеститорите да овладеят бурята при акциите.

Вчера американските пазари на акции бяха затворени за Memorial Day. Въпреки това, фючърсите на основните индекси (Dow, S&P 500, Nasdaq 100) все още бяха нагоре с 1%. Тази сутрин видяхме положително отваряне на азиатските пазари на акции, въпреки напрежението между САЩ и Китай и протестите в Хонконг.

Постепенното отваряне на икономиките и динамиката на възстановяване (която се вижда от по-добрите немски бизнес очаквания, публикувани вчера), където Япония приключи извънредното положение вчера и текущия новинарски поток за потенциални лекарства за борба с COVID-19 подкрепят пазарите на акции. В момента в Азия Nikkei е с 2.34% нагоре. Хонконгският HSI е на +1.90%. Китай Шанхай SSE се вдигна с 0.71%. Singapore Strait Times е с ръст от 1.40%.

Отношенията между САЩ – Китай са на фокус сега, но пазарът на акциите все повече ще се фокусира върху сезона на приходите за второто тримесечие

Отношенията САЩ – Китай продължават да доминират новините ежедневно. САЩ обвиняват Китай в прикриване през началния етап на пандемията на Коронавируса. Също така се опитват да окажат натиск върху Китай поради предстоящия закон за сигурност в Хонконг. От своя страна Китай обещава да отмъсти, ако се приложат антикитайски мерки.

В крайна сметка китайското правителство се опита да увери Хонконг и останалия свят, че правната система на Хонконг ще остане независима, въпреки предложението за нов закон за националната сигурност.

Ясно е, че напрежението между двете най-големи икономики в света няма да изчезне от раз. Пазарът обаче трябва да може да издържи този натиск в случай, че търговците и инвеститорите смятат, че абсолютното дъно в корпоративните приходи ще бъде достигнато през 2-рото тримесечие и че то ще бъде последвано от бърз отскок.

Основният въпрос в момента е колко зле ще изглеждат отчетите за второто тримесечие? Като се има предвид тази несигурност, на акциите може да им е по-трудно да се възстановят след разочароващите икономически отчети.

Не се ли преместиха американските акции твърде далеч и то твърде бързо?

Технически, нивото $ 3 000 пред S&P 500 ще предложи значителна съпротива, но е очевидно, че търговците на акции са напълно изключени от икономическата реалност. Част от това, върху което те се съсредоточават, изглежда, са данните около намаляващия процент на инфекция, облекчаването на мерките и т.н. С други думи явно хората сега предпочитат да сложат розовите очила и търгуват на фона на надеждата, че скоро животът ще се върне към нормалното. Имайки предвид, обаче, че 36 милиона американци наскоро останаха безработни, човек би трябвало да се замисли, че е само въпрос на време преди реалността да се върне в играта.

От тук изниква въпросът – пазарът не се ли възстанови прекалено бързо? Отговорът може би е, че това рали се основава на бъдещето, а не на настоящето. Фондовият пазар е перспективен. И със сигурност пазарът на акциите може и ще се движи по-бързо от икономиката, но двете са свързани и с течение на времето пътят за икономиката поставя основата на пазарното представяне в по-широк план.

Както казах, махалото на пазарните настроения напоследък стана по-положително. Пазарът сега ценообразува едно леко плавно възстановяване на икономиката. Това по същество означава, че доказателствата за неуспехи или по-бавния напредък ще представляват потенциални рискове в краткосрочен план.

Въпреки че признавам, че размерът и продължителността на настоящото рали бе приятна изненада, не очаквам то да продължи със същото темпо или величина без прекъсване. Предвиждам заглавията относно Коронавируса, икономическите данни и корпоративните печалби да покажат смесица от насърчаващи зелени кълнове, но и периодични неуспехи. Като се казва, продължете да имате подходящи и реалистични очаквания за краткосрочните промени на пазара и по-дългосрочната възвръщаемост.

Технически анализ на S&P 500

Седмична графика на S&P 500
Седмична графика на S&P 500

В посока надолу нивото $ 2 800 изглежда като масивна подкрепа, така че ще трябва да изчакаме и да видим дали това равнище ще бъде тествано или не.

От друга страна, ако биковете успеят да пробият над 3 000, вероятно $ 3 100 ще бъде следващата им цел. А пробив там ще насочи купувачите отново към върховете на всички времена.

Едно нещо, което трябва да се отбележи, е, че обемът намалява през цялото това рали, така че бих била по-предпазлива.

Eто и анализът с форекс сделки на Николай.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.