Щатският долар е доволен от коментарите на Пауъл за отрицателните лихви

Американският долар се търгува по-високо срещу всички основни валути на фона на нежеланието за риск и коментарите от Джей Пауъл вчера. Председателят на Фед заяви, че не обмислят негативни лихвени проценти, въпреки силно несигурните перспективи и значителните низходящи рискове за икономиката. Пауъл каза, че вирусът предизвиква опасения за дългосрочна икономическа вреда, а перспективата е несигурна и рисковете от понижение са значителни. Следователно може да са необходими допълнителни политически мерки за защита на икономиката, тъй като загубата на хиляди предприятия би ограничила възстановяването. Нивото на безработица може да нарасне още повече, като той очаква пика през следващия месец или след това.

На другите пазари, покачването на долара генерира малко насрещни ветрове за златото. Акциите се понижиха. Доходността на облигациите в САЩ беше почти непроменена, въпреки много по-слабия от очакваното доклад за PPI. Неочакван спад в американските петролни запаси пък оказа отчасти подкрепа на цената на петрола.

Междувременно, RBNZ изпрати новозеландския долар надолу, след като обяви, че удвоява размера на програмата за количествено облекчаване до NZD 60 млрд. Лихвата остана непроменена на 0.25%, но централната банка заяви, че са готови да намалят лихвите допълнително, ако е необходимо. Както и че отрицателните лихвени проценти са опция.

Ще прекъсне ли златото печелившата си серия, след като DXY набира инерция?

Възможността Коронавирусът да се разшири допълнително ще предизвика големи проблеми и всява смут и страх в сърцата на политиците. Опасенията сега се въртят около възможните последици от облекчаване на блокирането в световен мащаб. Пазарите също следят и търговските отношения на Китай със САЩ и Австралия.

Но основният катализатор на златото снощи бе председателят Пауъл, който заяви нееднозначно, че няма да има V-образно възстановяване. А това означава, че предлагането на повече стимули е под ръка, но не и разнообразието на паричната политика.

Изглежда пазарът на злато вероятно ще види много волатилност и търговия от страх. В крайна сметка това е пазар, който изглежда сякаш иска да се повиши въз основа на дългосрочен тренд, а вчера видяхме опит за това. Фактът, че във вторник цената на златото се пребори над потенциалния обърнат чук, също е добър знак. Затова на мен ми допада идеята за закупуването на стойност и следователно спадовете може да се разглеждат като възможност.

Търговците вероятно ще следят молбите за безработни в САЩ за по-нататъшни насоки, докато новините около търговията/вируса също ще бъдат решаващи. Вижте още форекс сделките на Николай за деня.

Златото натиска по-високо с нарастване нежеланието за риск

Дневна графика на златото
Дневна графика на златото

 

От техническа гледна точка, златото запазва бичата си инерция в краткосрочен план, както се вижда на дневната графика. Сега цената се движи вътре в образувания симетричен триъгълник и е готова да тества горната му граница. Ако златото успее да пробие над върха от вчера, тогава е вероятно пазарът да се насочи към нивото от 1750 долара. А може би дори към нивото от 1800 долара след това.

При всички равни условия, това е пазар, който изглежда много вероятно да разглежда нивото от 1700 долара отдолу като значителна подкрепа. 50-дневната EMA също предлага поддръжка по-долу, така че мисля, че е много по-вероятно златото да отиде по-високо, отколкото да се понижи. Все пак като алтернатива, пробив под 1670 долара може да предизвика отдръпване към 1640 долара.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.