Днес световните фондови пазари рязко се повишават от оптимизма, че изследванията за ваксина срещу Коронавируса направиха още една голяма крачка. Новозеландският долар води стоковите валути. От друга страна, йената, доларът и швейцарският франк са под широк натиск. Златото също отстъпва значително под 1750 при засилването на риска. Биковете по WTI петрола ускоряват скорошното възстановяване и пробиха над $ 30.

Риск апетитът се засилва от новините за ваксина срещу Коронавируса

Американската биотехнологична компания Moderna съобщи „положителни“ данни за изпитване за ваксина срещу COVID-19 в ранен стадий. 45 участници в проучването са получили две дози на ваксина чрез интрамускулна инжекция в горната част на ръката. Дозата съдържа 25 микрограма, 100 mcg или 250 mcg ваксина, съответно за по 15 души в група. На 43-тия ден, антитела са били произведени при всички 45 участници. Нивата на свързващи антитела в групата с 20 mcg ваксина са били на нива, наблюдавани при хора, които са се възстановили от Коронавируса. Експертите прогнозират, че създаването на безопасна и ефективна ваксина може да отнеме от 12 до 18 месеца. Междувременно, AstraZeneca заяви, че може да има 30 милиона дози от ваксината им до септември.

В крайна сметка всичко ще зависи докъде са стигнали междинните изследвания, ваксина и лечение. Да не говорим за втората вълна, която може би в момента подава грозната си глава и колко зле ще бъде. Но тази сутрин сме оптимисти, така че това е хубаво.

Докато бизнесът се отваря отново, все повече хора могат да се върнат на работа. А това означава, че повече компании могат да оцелеят и хората да запазят работните си места. Ние сме в разгара на тежка рецесия и не можем да направим кое знае какво по този въпрос, но колкото повече животът се връща към нормалното, толкова по-малко тежка ще бъде тя. От гледна точка на пазарите, това е второто най-важно нещо след избягването на втора вълна.

Ралито на WTI петрола набира скорост

Оптимизмът относно глобалното отваряне, което стимулира търсенето, както и по-нататъшното съкращаване на производството от основните износители, наду цените на петрола. Намаляването на предлагането през последния месец, съчетано с постепенното възобновяване на различни страни по света, постави значителен начален успех в дисбаланса между търсенето и предлагането. А с това се облекчиха и опасенията от натрупването на запаси, довели до паника през последните месеци.

Въпреки силното рали, търговците остават предпазливи по отношение на възможността за втора вирусна вълна. Както и осъзнават, че не трябва да се очаква възстановяването на търсенето да бъде бързо и скоро да достигне нивата от преди вируса. WTI при 30 долара за барел внезапно се разглежда като „бичи“, но това ниво на цените е финансово неустойчиво за огромна част от световните доставки на петрол. Включително за по-голямата част от американския шистов комплекс.

Технически анализ на петрола

Седмична графика на WTI петрола
Седмична графика на WTI петрола

Цените на петрола се покачиха до двумесечни върхове вчера. Но над текущите ценови нива имаме гап, който би трябвало да бъде почти непробиваем. Честно казано много от тази търговия, базирана на „страха от пропускане“ ще срещне повече от вероятно скоро съпротива. Обемите намаляват и това не е добър знак за ралито.

В този момент това вероятно е по-скоро технически ход (спекулативно позициониране), отколкото всичко друго. Така че трябва да бъдете внимателни, защото дори да изглежда, че все още получаваме краткосрочен бичи натиск, то трябва да има доста съпротива нагоре чак до нивото $ 41. Най-близката съпротива е $ 34.21 (върха от 13 март и 38.2% Фибо корекция на последния спад от $ 76.78). Ясен пробив над тази зона ще отвори вратите пред биковете към следващите ключови нива от$ 35.24 и $ 36.62.

Ако обаче пробивът над априлските максимуми бъде обезсилен, суровият петрол може да спадне чак до 20 долара, преди да спре или да формира дъно. Преди това подкрепа имаме в района на $ 24.50.

Без достатъчно бичи или мечешки знаци и потвърждения, не смятам, че влизането в позиция с петрола в момента е оправдано. Очаквам скоро да видим повече улики. А междувременно, може да разгледате форекс прогнозите на Николай Тосков.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.