Американският долар се търгуваше по-ниско спрямо повечето основни валути в началото на седмицата. Новозеландският и австралийският долари бяха водещите в понеделник. USD/JPY обаче напълно пренебрегна апетита на пазара за риск и продължителните печалби в американските акции. Златото отново тества $ 1 700, докато суровият петрол изтри част от печалбите си от вчера.

Емоцията е на улицата, но и на пазарите

Протестите бушуваха по целия свят през уикенда, обаче пазарите са всичко друго, но не са ядосани. Те предпочетоха да се фокусират върху еуфорията относно повторното откриване, заедно с евтината и лесна търговия с пари. Преминаването от страх към алчност беше забележително и отразява един свят в постоянна промяна.

В моменти като този се надяваш да намериш тренд и той да се задържи, докато го изтъргуваш, защото всичко прескача с бясна скорост. А засилените емоции усилват и пазарните ходове. Според мен целият този позитивизъм на пазарите може да бъде стопиран само от лоши новини покрай вируса, които ще послужат като потенциален катализатор. В близко бъдеще, обаче, срещата на Фед крие повече рискове. Очаквайте материалът ни по темата.

Ето и форекс сделките на Николай Тосков за днес.

Суровият петрол, контролиран от добрите новини

През уикенда инвеститорите в черно злато получиха добри новини и реагираха на тях. По време на срещата на ОПЕК+ в събота, министрите на картела се съгласиха да удължат периода за пониженото производство на петрол за още 1 месец. Това означава, че спадът на производството на петрол с 9.7 млн. барела на ден ще продължи до края на юли. През втората половина на 2020 г., считано от август, се очаква спадът да бъде 7.7 млн. bpd, а от януари включително до април 2021 – 5.8 млн. bpd.

Тази информация доведе първо до повишаване на цените на петрола. Но инвеститорите пренебрегваха фактът, че Саудитска Арабия повиши цените за всички купувачи през юли. Все пак в впоследствие суровият петрол се понижи вчера, след като Саудитска Арабия заяви, че разширяването на производството на страните от ОПЕК+ няма да включва допълнителните доброволни съкращения от кралството и другите държави от Персийския залив (включително Кувейт и ОАЕ).

Изчерпването на позитивните новини отведе суровият петрол по-ниско

Суровият петрол WTI се понижи вчера след неуспешния първи опит за пробив на психологическата бариера от $ 40. Не забравяйте, че отгоре имаме гап, който се простира над нивото от $ 41.

Дневна графика на WTI петрол
Дневна графика на WTI петрол

 

А над тази зона е локализирана и 200-дневната EMA, точно при 50% Фибо корекция на спада от 76.78 до 8.42, за да запази този пазар мечешки. Признаци за изтощение в тази област (и сформиране на краткосрочен връх) биха могли да доведат до разпродажби. Пазарите обаче са малко по-напред от себе си и има много въпроси, когато става въпрос за това дали ОПЕК ще бъдат единодушни или не що се касае до съкращенията.

Днешното потапяне досега изглежда като корекция и позициониране за подновена атака на нивото $ 40. Ще следим реакцията на трейдърите при дъното от понеделник $ 38.13. Пробив под това ниво ще потвърди евентуално обръщане и сформиране на краткосрочен връх. Това може да предизвика отдръпване следващите 2 до 3 дни, като $ 36.62 ще е първата цел на мечките. Следващата важна подкрепа е при $ 34.45 (38.2% Фибоначи).

Ако няма потвърждение за връщане под цената на затваряне на върха, тогава можем да видим бързо възстановяване в посока нагоре и повторно тестване на $ 40.58. Ясен пробив над това ниво ще означава, че купувачите стават по-силни. Това може да предизвика по-нататъшно рали към 41.19 долара, запълвайки гапа от началото на март.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.