Възхода на COVID-19 натежа на пазарните настроения

Вчера акциите в САЩ загубиха над 2%, тъй като доверието на инвеститорите в икономическото възстановяване беше разклатено от нарастване на случаите с Коронавирус. САЩ регистрираха за деня общо над 36 000 нови случая, най-високото ниво от края на април. Калифорния, Флорида и Оклахома съобщиха за рекордни резултати. В същото време, МВФ намали прогнозите си за световния ръст за свиване с 4.9% спрямо прогнозираните по-рано 3%. Това също натежа на настроенията.

Dow Jones Industrial Average падна със 710 пункта (-2.7%) до 25 445, а S&P 500 загуби 81 пункта (-2.6%) до 3 050. Nasdaq 100 прекъсна печелившата си серия и се понижи с 207 пункта (-2.0%) до 10 002. Основните европейски индекси спаднаха с около 3% в сряда, а тази сутрин се търгуват смесено.

Облаците на Трансатлантическата търговска война също засенчиха пазарния оптимизъм

Другото притеснение на пазарите изглежда далеч по-предотвратимо и ненужно, но всеки, който следва американския президент през последните 4 години, няма да бъде изненадан от тези действия. Тарифите между САЩ и ЕС избухнаха, докато двете икономики се опитват да се възстановят от опустошенията, нанесени от пандемията. И отношенията между тях далеч не са идеални.

В отговор на новите тарифни намерения на САЩ, ЕС предупреди в изявление, че „това създава несигурност за компаниите и нанася ненужни икономически щети от двете страни на Атлантическия океан“. „Потенциално насочвайки се към нови продукти, САЩ увеличават това вредно въздействие на цената на нови прекъсвания на веригите за доставка на продуктите, които потенциално подлежат на нови мита.“ „Това е особено вярно, тъй като компаниите сега се опитват да преодолеят икономическите затруднения след кризата на COVID -19.“

Инвеститорите се надяват, че ЕС ще използва далеч по-спокоен и не толкова войнствен подход, но кой знае. Намираме се в годината на изборите и президентът е уязвим, така че те могат да предприемат далеч по-силен подход и да се опитат да ударят администрацията там, където боли, преди вота през ноември. Определено Белия дом играе хазартно, но можем да видим много от това през следващите месеци.

По-късно днес ръстът на БВП за първото тримесечие, молбите за безработица и поръчките за дълготрайни стоки се очаква да излязат от САЩ и да дадат нови насоки на пазара.

Технически анализ на Dow Jones

Дневна графика на Dow Jones 30
Дневна графика на Dow Jones 30

 

Техническото развитие не беше изненадващо, въпреки че индексът остава ограничен в консолидацията от скорошния връх на $ 27 631. 55-дневната ЕМА (в синьо, сега на 25 196) ще бъде първата линия на отбрана за купувачите. Нивата $ 25 000 и $ 24 500 са силни подкрепи, които очаквам да ограничат низходящото движение, за да се запазят по-широките възходящи изгледи.

Но ключовото ниво за дългосрочна подкрепа е 38.2% Фибо корекция от 18 166 до 27 631, при 24 027.21. Докато тази зона издържа, все още очаквам покачването от 18 166 да се възобнови рано или късно. При този сценарий Dow Jones ще може отново да тества рекордния връх при $ 29 584.50.

Въпреки това, убедителен пробив под 24 027.21 ще затвърди, че моделът на консолидация от $ 29 584.50 започва третия си лег. В този случай би трябвало да се наблюдава по-дълбок спад до 61.8% корекция при $ 21 770.91 и по-ниско.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.