Форекс пазарът показа приглушена търговия днес и остава в рамките на вчерашния диапазон. Китайските акции опитаха да се възстановят в началото на сесията, но бързо се върнаха на червено. Що се отнася до седмицата, еврото в момента е най-силно, следвано от австралийския долар и лунито. Стерлингът се представя най-зле, следван от кивито и швейцарския франк. Доларът се тъгува смесено, но ако се съди по отдръпването на златото, зелените пари имат потенциал да се възстановят леко преди затварянето. Среброто опитва да пробие над най-близката съпротива, а на петрола не му достига възходяща инерция.

Цените на златото отстъпиха, след като доларът поскъпна след силния отчет за продажбите на дребно

Пазарът на злато се отдръпна малко по време на търговската сесия в четвъртък. Но продължаваме да виждаме нивото от 1800 долара да действа като малко магнит за цената. Фактът, че висим тук, подсказва, че може би пазарът се чувства изключително удобно с идеята за търговия около $ 1800 и затова мисля, че започва да изгражда малко основа. Честно казано, ако имаше проблем с поскъпването от тук, просто щеше да започне отново силна разпродажба. Аз, обаче, не виждам това и засега смятам, че е само въпрос на време златото да избухне пак.

С идеята Фед да наводни пазара с щатски долари, има доста смисъл, че златото ще направи рали. Освен това имаме много негативни геополитически заглавия, които само чакат да предизвикат проблеми, така че вярвам, че в крайна сметка ще продължим към $ 1850. А след това и към нивото от 2000 долара в по-дългосрочен план. Това не означава, че няма да има корекции по пътя – нищо не върви по права линия. Не ме разбирайте погрешно, не мисля, че ще се случи за една нощ, но очевидно това е дългосрочна цел, на която много търговци ще обърнат внимание.

Дневна графика на златото
Дневна графика на златото

В посока надолу виждам значително количество подкрепа при дъното на свещта от вторник ($ 1790), която беше перфектен чук. Ако пробием надолу, 50-дневната ЕМА вероятно ще бъде следващата цел в района на 1748.

Настоящият възходящ тренд остава непокътнат за мен и златото има добри шансове да стигне до нови върхове, осигурявайки така подкрепа на целия сегмент от благородни метали, включително среброто.

Фючърсите на среброто сочат рали до нови върхове

Среброто направи опит да пробие над съпротивата 19.50 долара, но не успя да развие допълнителна инерция. Белият метал обаче запазва солидни шансове за успешен тест на това ниво. В допълнение, ако съотношението злато-сребро отстъпи назад към нивата (при 90) от преди пандемията, това би било позитивно за среброто.

Дневна графика на среброто
Дневна графика на среброто

Отгоре, равнището от $ 20, разбира се, е доста важно психологическо и структурно ниво. Затова не се изненадвайте изобщо, когато видите този пазар да се опита да пробие над това ниво многократно. Ако и когато пробием над 20 долара, вероятно среброто ще излети нагоре за по-голямо движение, може би до $ 50 в по-дългосрочна перспектива. В крайна сметка ако се случи, този сценарий може да се окаже повторение на това, което видяхме по време на Голямата финансова криза, което очевидно беше мощен ход.

В посока надолу най-близката подкрепа за среброто е разположена на предишното ниво на съпротива при 19.00 долара. И изглежда цената я тества в момента. Ясен пробив под $ 19.00 може да доведе до по-нататъшна разпродажба към 20-дневната EMA в района на $ 18.50.

Като цяло мисля, че това е пазар, на който ще продължим да виждаме сценария на „покупки при спадовете“, но очевидно ще бъде много волатилен. Дръжте едно на ум за щатския долар, защото той оказва значително влияние и на среброто.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.