Няма видимо забавяне на ралито в стоковите валути спрямо долара, въпреки че рисковите пазари бяха смесени през азиатската сесия. Австралийският долар продължава да води нагоре. Канадският долар също е силен, тъй като цената на WTI суровия петрол проби над $ 42. От друга страна, доларът, йената и в по-малка степен швейцарският франк изпитват силен натиск. Еврото достигна нов максимум срещу долара, след като проби ключова съпротива. Златото и среброто също отбелязаха многогодишни върхове.

WTI достига нов 4 и ½-месечен максимум

Суровините запазват възходящата си инерция, тъй като доларът отслабва допълнително. Надеждите покрай откриването на COVID-19 ваксина също оказаха ефект. Пакетът стимули от 750 млрд. евро в ЕС и очакваният нов пакет помощи в САЩ определено също повлияха позитивно на цените на суровия петрол. Но отчетът на API за натрупването на запаси от 7.544 млн. барела суров петрол в САЩ за седмицата, приключила на 17 юли, може да ограничи печалбите.

И макар всички тези заглавия да подпомогнаха ралито на петрола, считам че те може да имат краткосрочен ефект. Правителствените стимули всъщност няма да могат да преодолеят незабавно спада в търсенето на петрол, тъй като големите и икономически значими американски щати остават в режим на блокиране. Стимулите не могат и да преодолеят страха на потребителите от вируса. Докато OPEC осигурява траен заслон и подкрепа, темповете на подобряване на цените на петрола, изправени пред реалните рискове на търсенето и вируса, вероятно ще останат бавни.

Пазарите на петрол просто нямат лукса да следят увеличението на COVID-19 числата. Но пък печелят незабавна инерция на фона на позитивните настроения от стимулите на правителството. Що се отнася до търсенето на петрол или стоки, всичко е въпрос на тук и сега.

Европейският календар е спокоен днес. Основните акценти ще бъдат върху канадският CPI, индекса на цените на жилищата в САЩ, продажбите на съществуващи жилища и запасите от суров петрол на EIA.

Дали ралито на суровия петрол над $ 42 се квалифицира като пробив над гапа от 9 март?

WTI петролът се повиши над $ 42 за барел за първи път от 4 месеца и половина  във вторник, опитвайки се в крайна сметка да излезе от консолидацията от началото на юни. Вчерашното рали проби над върха на рейнджа (41.62 долара) и изглежда запълни най-накрая гапа от март ($ 41.19 /27.,67). Това сигнализира генерирането на силен бичи моментум за удължаване на възстановяването от дъната през април.

Дневна графика на WTI суров петрол
Дневна графика на WTI суров петрол

Технически погледнато цената вчера се заби в 200-дневната ЕМА (в синьо) и 50% Фибоначи ниво на спада от 76.78. 200-дневната ЕМА, разбира се, е важен технически индикатор, на който много хора ще обърнат внимание. В крайна сметка обаче мисля, че пазарът на петрол ще продължи да изглеждат по-бичи, отколкото мечешки и считам, че в този момент нивото от 40 долара вероятно ще предложи малко подкрепа. Ако това ще е случаят, тогава би следвало да видим сценарий на „купуване при спадовете“, на който трябва да обърнем голямо внимание.

Ясен пробив над съпротивата от 42.60 долара може да отвори вратите за разширяване на ралито към нивото $ 45.

В посока надолу, както казах, нивото от 40 долара и вероятно 50-дневната EMA (в лилаво на 37.40) би трябвало да осигурят достатъчна подкрепа.

Вижте активните и чакащи сделки в секцията за абонати на нашият сайт.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.