През дългия уикенд броят на случаите с Коронавирус в САЩ и Австралия се завиши драстично. Но ралитата от понеделник във валутите и акциите подсказват, че инвеститорите са невъзмутими от нарастващата здравна криза в САЩ. Dow Jones Industrial Average се повиши с над 300 пункта, докато еврото затвори над 1.13 спрямо долара за първи път от близо 2 седмици. Озито леко поскъпна след заседанието на РБА по-рано днес, а лунито се представи най-слабо след мрачното бизнес проучване от BoC.

Важно е да се отбележи, че въпреки че много валути се търгуваха по-високо, йената и франка също набраха сила срещу долара, което е знак, че не всички са убедени, че подобрението на апетита към риск е тук, за да остане.

Решителната борба между лесните пари и страха от вируса се превръща в лятна безизходица

Оптимизмът продължава да стимулира търсенето на по-рискови активи. Икономическите индикатори за май и юни досега подкрепяха тази гледна точка. Съпоставени с нивата от преди пандемията, обаче, някои ключови икономически показатели остават дълбоко на червено.

Правителствата и централните банки вече доставиха много, а на някои от тях може би им е останало малко за предлагане. Това може да означава, че най-лошото тепърва предстои.

Тази сутрин РБА остави паричната политика непроменена, както се очакваше от пазарите. Бордът реши да остави доходността по 3-годишните държавни облигации и лихвения процент на 25 б.п. Централната банка също се ангажира да поддържа приспособителния подход за „колкото дълго се изисква“.

Макар паричната политика да остана непроменена, вижданията на РБА за икономиката и възстановяването бяха от по-голям интерес. Още повече след нарастващия брой случаи на COVID-19 в страната и новите мерки за блокиране, предприети в Мелбърн. „Бордът няма да увеличи целта на паричните проценти, докато не бъде постигнат напредък към пълна заетост и е сигурен, че инфлацията ще бъде устойчива в рамките на целевия диапазон от 2–3%.“

РБА също така заяви, че условията на заетост са се „стабилизирали“ наскоро и икономическият спад е „по-малко тежък, отколкото се очакваше по-рано“. Въпреки това „същността и бързината“ на икономическото възстановяване остават „силно несигурни“.

Вчера Австралия обяви, че затваря границата между Виктория и Нов Южен Уелс.

Изявлението на РБА и озито

Засега оптимизмът на банката е достатъчно добър, за да осигури подкрепа на озито. Ако разпространението на вируса продължи, обаче, очаквайте озито и суровините да се потопят.

В отговор на решението и коментарите след срещата, австралийският долар скочи до $ 0.6997. Но с негативните настроения към COVID-19 и последното спиране на границата, възстановяването беше кратко. Към момента на писането ми озито отстъпи назад и се търгува около $ 0.6950.

Дневна графика на озито
Дневна графика на озито

Технически, макар че AUD/USD се възстанови допълнително днес, все още остава под 0.7064. Интрадей сигналите остават неутрални, а перспективите ми са непроменени. Все още очаквам корекцията от 0.7064 да се удължи с друг низходящ лег. В посока надолу ясен пробив под 0.6776 ще обърне изгледите в мечешки за тестване на 38.2% корекция на ръста от 0.5508 до 0.7064, при 0.6470.

Независимо от това, убедително движение над 0.7064 би трябвало да продължи възобновяването от 0.5506.

Прочетете и седмичните прогнози за Форекс пазара на Николай Тосков.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.