Вчера йената се вдигна срещу долара, заедно с франка, на фона на доста по-притъпените консолидативни пазари. Американските индекс закриха на червено снощи. Голяма волатилност се наблюдава при златото и среброто, тъй като металите се оттеглиха леко след първоначалния скок.

Днес обаче ни предстои натоварен ден, тъй като всички ще следят срещата на FOMC по-късно вечерта. А решението и изявлението на Фед може да зададат общия тон на пазара за остатъка от лятото. И това е може би ще е най-голямото вдигане на завеса за най-критичното Q4 за фондовите пазари досега.

Фед ще натисне бутона за пауза

Федералният резерв е готов отново да остави политиката си непроменена, предоставяйки така сцената на политиците да осигурят своя пакет от стимули. Защото несигурността около това, което Конгресът ще направи, е нещо, което Фед предпочита да заобиколи. Депутатите обсъждат размера и състава на следващия законопроект за стимулиране. И републиканците предпочитат „по-малък“ пакет от около 1 трлн. долара, докато демократите настояват за много по-голям пакет от 3.5 трлн. Фед вероятно ще изчака тези разговори да приключат, преди да вземе някакви големи решения. Тъй като по-големият правителствен законопроект би означавал по-малка нужда от действия на FOMC.

Възможно е обаче да видим промяна в бъдещите насоки, за да се обвърже бъдещото увеличение на процента със заетостта и инфлацията. Затопляне към контрола на кривата на доходност пък би засилило пазарите. Същевременно, изразени притеснения относно оценките – сценарий с малка вероятност – би ги изпратило надолу.

Със признаци, че възстановяването в САЩ напоследък изостава, Пауъл вероятно ще приеме по-предпазлив тон, отваряйки вратата за повече действия през септември. Ако случаят е такъв, това може да е достатъчно, за да се ускори свободното падане на долара. Макар че данните за БВП в четвъртък може да осигурят известна подкрепа.

Сега USD се радва на кратка почивка от постоянните продажби, наблюдавани през юли. Предвид, че пазарът очаква предпазливост, може и да не видим голямо движение на долара след FOMC. Освен ако централната банка не спомене, че отрицателните лихви са отново на масата, което би могло да доведе до нов кръг от силни продажби на зелените пари.

Като цяло, смятам, че търговците ще наблюдават дали Фед става по-притеснен заради увеличаването на COVID-19 случаите в САЩ или заради отношенията САЩ-Китай. В този случай щатският долар  може да се придвижи още по-надолу срещу йената (както стана с DXY през последните няколко седмици).

Изявлението на FOMC може да бъде голям двигател за USD/JPY днес

Спадът на USD/JPY се възобнови след кратко възстановяване и интрадей сигналите отново са низходящи. Текущият спад е част от понижението от 111.71 и би трябвало да се насочи към 100% проекция от 111.71 до 105.98, приложена от 109.85, при 104.12. В посока нагоре, ясен пробив над вчерашния връх 105.68 отново ще обърне изгледите в неутрални и ще донесе консолидация. Но като цяло, перспективите ми в краткосрочен план ще останат мечешки, докато подкрепата съпротивата 106.63 издържи в случай на възстановяване.

Дневна графика на USD/JPY
Дневна графика на USD/JPY

 

В дългосрочна перспектива, ясен пробив под 105 е възможно да изпрати двойката към 102 през следващите няколко дни. Зоната около 105 е не само основно психологическо число, но е и структурна бариера, на която трябва да се обърне по-голямо внимание.

Под нивото 102 BoJ би трябвало да започне да се притеснява от валутния курс и може да излезе на пазара, за да предизвика проблеми. Въпреки това, все още не сме там и нека бъдем честни: Фед се опитва да работи срещу стойността на долара. А те обикновено получават това, което искат, когато става въпрос за по-дългосрочен план.

Вземайки предвид това, мисля, че виждаме общо отклонение от зелените пари на валутните пазари и това може да включва  закупуване на йената, която традиционно се смята за валута убежище. Но тъй като и долара и йената се считат за сигурни активи, това може да доведе до по-бавен ход в сравнение с някои други валути като австралийския долар. Ето защо си мисля, че краткосрочните ралита по USD/JPY трябва да се разпродават, освен ако нещо съществено не се промени.

Ето и Форекс сделките на Николай. Ако искате да имате достъп до тях, трябва просто да се абонирате за нашите услуги.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.