Валутните пазари остават свързани към йо-йо риск апетита

Доларът се разпродава широко, докато йената го следва като втората най-слаба валута. Настроенията бяха повдигнати от надеждите за стимулиране въпреки скока в случаите на Коронавирус глобално. Европейските основни валути вървят нагоре, като паунда (GBP) набира повече сила. Но стоковите валути малко изостават. По-специално австралийският долар е обезпокоен от риска за връщане отново към блокирането.

От друга страна, напрежението между САЩ и Китай не отшумява и Уолстрийт може да започне да отчита в цените президентството на Байдън, но американските акции искат да продължат да се качват нагоре на фона на очакванията за фискално стимулиране. След като Сунак показа плана си за стимулирането на британската икономика, инвеститорите веднага започнаха да вярват, че следващия месец САЩ вероятно ще го последват.

Паундът може би намери дъното си, тъй като Великолритания изглежда обединена в предоставянето на план за фискални стимули

Вчера Сунак даде урок на останалия свят за това как да предостави фискални политики за насърчаване следващата фаза на стимулиране на икономиката. Възобновяването на британската икономика не видя силно търсене и много компании изгубиха пари. Планът за стимулиране на Сунак съдържа икономически мерки на обща стойност GBP 30 млрд. и предостави нови намаления на данъците и бонуси за задържане на работни места.

Обединеното кралство беше бързо със своята схема за защита на работните места по-рано по време на пандемията и просто показа неотложност при предоставянето на така необходимата подкрепа. Финансовите пазари очакваха временно намаляване на данъка върху покупките на жилища, но не бяха сигурни дали Сунак ще намали и ДДС. Туризмът се нуждаеше от голяма подкрепа след огромното съкращаване на работни места и ще я получи от намаляването на ДДС върху индустрията. Стимулите са изобилни и вероятно ще бъдат добре приети от инвеститорите.

GBP/USD достигна триседмичен връх

Дневна графика на GBP/USD
Дневна графика на GBP/USD

 

В този момент интрадей сигналите по GBP/USD остават възходящи. Изтеглянето назад от 1.2813 би трябвало да е приключило при 1.2251. Позитивен сигнал е и пробивът над 200-дневната ЕМА (в червено при 1.2581). По-нататъшно покачване би следвало да се наблюдава до 1.2687 и след това към 1.2813.

В посока надолу, ясен пробив под подкрепата 1.2437 ще обърне изгледите обратно в низходящия за ретестването на 1.2251.

Фокусът се прехвърля към преговорите за Brexit

Липсата на статистика оставя паунда в ръцете на Brexit, след като разговорите бяха възобновени вчера. Всяко споразумение за достъп на ЕС до риболова на Великобритания би било прието добре и можем да очакваме GBP да скочи. Колко компромис са готови да направят и двете страни, обаче, предстои да видим…

Дневна графика на EUR/GBP
Дневна графика на EUR/GBP

Търговските сигнали по EUR/GBP остават на този етап в посока надолу. Коригиращият отскок от 0.8670 може да е завършил при 0.9175, точно преди 61.8% корекция на спада от 0.9499 до 0.8670, при 0.9182. По-нататъшен спад би трябва да се наблюдава до подкрепата 0.8864. В тази зона е разположено 23.6% Фибоначи ниво и 100-дневната ЕМА. Ясен пробив там ще потвърди този низходящ сценарий и ще насочи мечките за тест на 0.8670.

В посока нагоре, обаче, убедително движение над 0.9067 ще обърне интрадей изгледите обратно в бичи за тестване на 0.9175.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.