Акциите напредват, а доларът се понижава на фона на новите надежди за коронавирусна ваксина и смесените данни преди докладът за Nonfarm Payrolls.

USD/JPY се оттегли от триседмичния връх 108.16 и се установи около 107.50 тази сутрин, въпреки по-доброто пазарно настроение. Уолстрийт затвори смесено. DJIA загуби 70 пункта, но Nasdaq установи нови рекордни върхове. Златото достигна 8-годишен връх, но после отслабна на фона на възобновеното търсене на високодоходни активи, закривайки деня при $ 1.770.25. Цените на суровия петрол съвсем леко се промениха, въпреки че запасите в САЩ са намалели със 7.2 млн. барела през седмицата, приключваща на 26 юни.

Nonfarm Payrolls ще постави фокуса върху долара, след като COVID-19 притесненията намалят

Nonfarm Payrolls докладът ще бъде пуснат днес тази седмица вместо в петък поради празника за Деня на независимостта. Освен ако няма скок в случаите в САЩ и пауза при отварянето от страна на големите щати, перспективата за по-нататъшно възстановяване на пазара на труда би била много добра за валутите и акциите. Инвеститорите ще разгледат данните от юни, но ще се притесняват дали ръста би могъл да се запази през 3-то тримесечие.

За търговците това означава, че по-слаб отчет за работните места би трябвало да има по-значително въздействие върху валутите и акциите отколкото силни данни. Икономистите очакват възстановяване на 3 млн. работни места миналия месец, като нивото на безработицата да спадне до 12.4% от 13.3%. Средната почасова заплата се предвижда да спадне до -0.8%.

Ако ръстът на работните места не достигне прогнозите, безработицата се влошава вместо да се подобрява или видим низходящи ревизии за миналия месец, то може да последва значителна разпродажба на акциите, която да отведе USD/JPY, EUR/USD и всички основни валутни двойки надолу.

Положителният ръст на заетостта от миналия месец, обаче, беше голяма изненада, тъй като всички очакваха загуба на работни места. Ето защо ако тези подобрения се запазят без съществено преразглеждане надолу на доклада от май, инвеститорите ще бъдат облекчени. Ще видим първоначално рали в акциите и рисковите валути, включително и USD/JPY. Но печалбите могат да избледнеят бързо, тъй като инвеститорите би трябвало да осъзнаят, че тези числа могат да се влошат бързо, ако щатите отменят политиките за повторно отваряне.

Реакцията на долара

По отношение на валутните пазари доларът има двойна роля, действайки както като сигурно убежище, както и като рисков актив. Така че, докато възобновяването на COVID-19 не е история само на САЩ, доларът все още би могъл да преживее натиска надолу вследствие на разочароващите числа. Въпреки това корекциите нагоре могат да бъдат ограничени, тъй като има опасения, че подобрението в данните може да не продължи през следващите месеци. С други думи, днешния Nonfarm Payrolls ще бъде битка между безопасността и поемането на риск.

Гледайки USD/JPY, двойката спадна два пъти към 105.98, преди да обърне нагоре, подготвяйки почвата за поредното бичо рали. Интрадей сигналите остават неутрални за известна консолидация под временния връх 108.16. По-нататъшното покачване ще остане за предпочитане, докато подкрепата 106.79 издържа. Пробив над 108.16 първо ще насочи биковете към съпротивата 109.85. Убедително движение там ще затвърди, че по-големият отскок от 101.18 може да се възобнови до ключовата съпротива 112.22.

В посока надолу ясен пробив под 106.79 ще отслаби бичите перспективи и ще обърне изгледите обратно надолу за тест на 106.07.

Как NFP ще се отрази на златото?

Поскъпването на златото, което наскоро достигна нови максимуми, предполага, че инвеститорите може да не изоставят лесно активите сигурни убежища. Особено ако повече икономики решат да отменят или забавят плановете си за повторно отваряне. Ако възобновяването на ограниченията продължава, е логично това да доведе до разочароващи данни. Така че златото и акциите биха могли да следват една и съща посока, ако настоящите условия останат такива, каквито са.

Повече работни места биха предположили по-силно икономическо възстановяване, въпреки сдържаността в САЩ за възобновяването на бизнеса след увеличаването на COVID-19 случаите през последния месец. Това би засилило апетита на инвеститорите към рискови активи и ще намали необходимостта от хеджиране със сигурни убежища като златото.

Технически анализ на златото: NFP да бъде от ключово значение, тъй като търсенето около $ 1800 продължава

През последните няколко седмици златото последва биковете и проби много препятствия срещу щатския долар. Цената остава стабилна над $ 1750 и вчера се изкачи до нов 8-годишен връх при $ 1789.02.

Дневна графика на златото
Дневна графика на златото

По-рано днес цената тества подкрепата в близост до 10-дневната ЕМА при $ 1760 и леко се възстанови.

Текущото отчитане на бързия Стохастик е 87, над нивото за свръхпокупки 80, което може да предскаже корекция. Но 50-дневната ЕМА (1722.61) отдолу е силна подкрепа, така че смятам, че дори и да видим спад, мисля, че има много подкрепи, която ни чакат отдолу. Разбира се, имаме и нивото от 1700 долара, което е от решаващо значение. Това е област, която е голяма, кръгла, психологически значима фигура и е сцена на основна подкрепа. За мен това ще бъде „подът“ на пазара.

Освен това нещото, на което трябва да обърнете внимание по-дългосрочно, е, че централните банки по света продължават да разхлабват паричната политика и това е основен двигател на златото. Тъй като фиатните валути се обезценяват, това изкарва на арената благородните метали. Отвъд всичко това пазарът на злато вероятно ще направи разширение, ако му се даде достатъчно време. А след като това се случи, е много вероятно да продължим към нивото 2000 долара.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.