Прибиране на печалбите се наблюдаваше на фондовите пазари глобално вчера. След потапянето на Dow и S&P 500 азиатските акции също стопираха ралито тази сутрин. Dow Jones Industrial Average изтри 361 пункта (-1.39%) до 25 706, докато S&P 500 спадна със 17 пункта (-0.56%) до 3 152.

На форекс пазара, паундът продължава да се търгува като най-силния от оптимизма за стимули. Основните европейски валути също са стабилни. От друга страна, доларът остава най-слабият, дори по-зле от японската йена.

Ще догони ли реалността пазара на акции?

Ралито на акциите бе поставено на пауза, защото рекордните нови COVID-19 случаи в няколко американски щата предизвикаха опасения, че новите блокировки могат да дерайлират икономическото възстановяване. А в същото време инвеститорите с нетърпение очакват сезона на печалбите.

Все пак основната причина, поради която акциите не са се сринали рязко досега, е перспективата за друг пакет за облекчаване и втори кръг от стимули. Този пакет се счита за жизненоважен за администрацията на Тръмп, тъй като ключовите части от плана им за икономически стимули изтичат в края на месеца.

Но, както съм казвала и преди въпросът не е Дали, а Кога ще видим крах на борсите. Според мен е само въпрос на време, преди реалността да настигне фондовия пазар, заради влошаващата се ситуация с вирусите в САЩ. А да не говорим за рисковете от наближаващите президентски избори през ноември и влошаването на отношенията с Китай. Всичко това може да доведе до срив на ралито.

Дори ако приемем, че бизнесът няма е толкова силно засегнат от Коронавируса, стига хората да продължат да живеят в страх и потреблението няма да се върне на предпандемичните нива. А предстоящият сезон на приходите вероятно ще послужи като напомняне за това.

S&P 500 се търгуваше дълбоко в негативна територия в четвъртък

Повечето сектори в индекса S&P 500 бяха надолу, водени от спада в енергетиката и финансите, а технологичните акции стопираха тренда. Слабостта на финансовите акции, с банковия под-индекс надолу с 2.5%, идва точно преди отчетния сезон за Q2 през следващата седмица. JP Morgan, Citigroup и Wells Fargo ще отчетат приходите си следващия вторник. Последните новини са, че Wells Fargo планира да съкрати „хиляди“ работни места по-късно тази година.

Но благодарение на растящите опасения за повторното отваряне на икономиките на някои държави, Amazon продължава да върви нагоре.

S&P 500 падна рязко и поради друга причина. Защото инвеститорите реагираха на решението на Върховния съд вчера. Върховният съд обяви, че окръжният прокурор на Ню Йорк може да наложи призовка за финансовите и данъчни данни на президента Тръмп. Също така бе съобщено, че решението за разрешаване на достъпа до Конгреса трябва да бъде върнато на по-долна инстанция.

Технически анализ на S&P 500

От техническа страна, около 42.5% (в предишната сесия) от акциите в индекса S&P 500 се търгуваха над средната им 200-дневна пълзяща средна. 47.9% се търгуваха над своите 20-дневни МАs.

Дневна графика на S&P 500
Дневна графика на S&P 500

Ако S&P 500 успее да падне под 200-дневната EMA (близо до $ 2 980), пазарът повече от вероятно ще отиде към нивото 2 800. Към този момент, въпреки вчерашната разпродажба, все още оставаме в същия рейндж, в който бяхме преди. С граници при $ 3 200 отгоре и 3 000 отдолу.

От друга страна, възможно е да видим пазар, който пробива над последните върхове при 3 232, което ще му позволи да се насочи към съпротивата $ 3 400. При равни други условия, това според мен е пазар, който ни дава възможност да вдигнем S&P 500 при спадовете.

Ето защо инвеститорите ще трябва да обръщат допълнително внимание на най-добрия показател за страх на пазара (VIX), както и разбира се на златото. Тъй като следващите седмици и месеци все още могат да се окажат най-изпитателните за световната икономика.

Ако желаете да търгувате американски акции с нас, можете да го направите като се абонирате през нашия сайт.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.