Азиатските фондови борси се понижиха във вторник, петролът също отстъпи, а доларът леко се вдигна. Основни двигатели бяха надигащото се напрежение между САЩ-Китай и новите вирусни ограничения в Калифорния, които потиснаха оптимизма на инвеститорите. И то точно когато сезонът на печалбите започва.

Валутните пазари ограничиха долара в тесен диапазон, като кивито и озито направиха пауза в покачването си. USD/JPY пък се вдигна за първи път за четири търговски дни. Устойчивостта на печалбите сега ще зависи от добрите данни и добрите приходи.

Ще въздействат ли данните за БВП върху GBP/USD?

Икономическият календар днес е по-спокоен, като по-важните новини се очакват от Великобритания. БВП ще бъде публикуван, заедно с подробностите за търговския баланс за май и промишленото производство. Очаква се БВП на Обединеното кралство да преобърне предишното свиване с 20.4% в ръст от 5.0% през май.

Очакваните възстановявания в ключовите макроикономически данни предполагат поскъпване на двойката. Въпреки това, движението на GBP/USD също може да вземе улики от усилията на Сунак за подхранване на икономиката, както и усилията на Обединеното кралство да укроти COVID-19. Но широкият песимизъм около Brexit и най-новата борба с Китай могат да задържат купувачите под контрол.

Технически, GBP/USD остава в консолидация от временния връх 1.2669. А интрадей сигналите остават първо неутрални. По-нататъшно покачване се очаква, докато незначителната подкрепа 1.2508 остава непокътната. В посока нагоре ясен пробив над 1.2669 ще насочи биковете за тест на върха 1.2813. Отдолу, обаче, убедително движение под 1.2508 ще обърне изгледите обратно в низходящи за тестване на 1.2251.

Дневна графика ва GBP/USD
Дневна графика ва GBP/USD

Тази седмица трейдърите ще очакват и заседанията на три централни банки: BoJ, BoC и след това ЕЦБ. Първа от тях ще обяви решението си утре рано сутринта BoJ.

BoJ вероятно засега ще задържи по-нататъшните стимули

Банката на Япония току-що понижи оценката си за всичките 9 икономически региона на Япония. Това остави пазарите без съмнение, че ще чуем ехо на низходящите изгледи по време на двудневната им среща на 14-15 юли.

След сравнително лекото свиване през 1-вото тримесечие, икономическият спад в Япония вероятно се е задълбочил през второто. Продажбите на дребно и промишленото производство се понижиха толкова силно, колкото в страните, които наложиха много по-сурови блокировки. Неотдавнашното възобновяване на COVID-19 случаите в Токио вероятно ще затрудни още повече усилията на правителството за повишаване на доверието сред потребителите. Ето защо не очаквам промени в паричната позиция на BoJ.

Но срещата не би трябвало и да е рисково събитие за йената. Валутата безопасно убежище и без това вижда доста колебание, докато инвеститорите се замислят колко сериозна е ескалацията в случаите на вируси.

Дневна графика на USD/JPY
Дневна графика на USD/JPY

USD/JPY се възстанови днес с докосване на незначителната съпротива 107.24. Интрадей сигналите остават неутрални. В посока надолу ясен пробив под 106.63 ще зададе следващата цел за мечките в района на 106.07. Пробив там ще удължи целия модел от 111.71 към 61.8% Фибо корекция на ръста от 101.18 до 111.71, при 105.20.

В посока нагоре, обаче, устойчиво движение над 108.16 (където е и ЕМА 200) ще поднови отскока от 106.07 и ще удължи инерцията към съпротивата 109.85.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.