Еврото се вдигна след германски данни, йената пада повсеместно

Фондовите пазари започнаха деня вчера отново на стабилна основа. Изявлението относно прилагането на фаза 1 от американско-китайската търговска сделка свърши своята работа. Но после всичко се промени, тъй като потребителското доверие на Conference Board разочарова със спад до 84.8, достигайки 6-годишно дъно. От друга страна, йената се търгуваше като цяло по-ниско, следвана от долара от разстояние. USD/JPY успя да отбележи здравословно търсене, като двойката приключи деня над 106.00. Технически, кросовете на JPY защитиха добре краткосрочните нива на подкрепа и запазват бичата инерция засега.

Златото отстъпи леко и се търгува около 1 920 долара на фона на опасенията, че Фед няма да достави облекчаване. А в Европа, въпреки влошаването на PMIs от еврозоната, немският IFO се увеличи за 4-ти пореден месец. Това спомогна за връщането на EUR/USD отново над 1.18. но валутата с най-добро представяне вчера беше паундът. Нямаше данни от Обединеното кралство и липсата на новини всъщност позволи на стерлинга да се възползва изцяло от риск апетита.

Що се отнася до календара днес, американските поръчки за дълготрайни стоки ще бъдат следени отблизо след слабото доверие на потребителите. В същото време надеждите за ваксина остават големи.

EUR/JPY: Биковете сега очакват убедително движение над 126.00

Дневна графика на EUR/JPY
Дневна графика на EUR/JPY

 

Интрадей сигналите по EUR/JPY остават неутрални към този момент и може да се наблюдават още няколко консолидации. Докато подкрепата 124.31 издържа, по-нататъшното рали остава предпочитания сценарий. В посока нагоре ясен пробив над 126.75 ще поднови ралито от 114.41.

Въпреки това, като се има предвид състоянието на мечата дивергенция в дневния MACD, ясен пробив под 124.31 би трябвало да потвърди формирането на краткосрочния връх. Търговските сигнали ще се обърнати в посока надолу за тестване на 55-дневната EMA (сега на 123.10) за корекция на ралито от 114.41.

В по-голямата картина, целият низходящ тренд от 137.49 (върха от 2018 г.) може би е завършил вече при 114.41. Ръстът от 114.41 би се насочил към 61.8% корекция от 137.49 до 114.41 при 128.64 впоследствие. Убедително движение там ще проправи пътя отново към 137.49. Това ще остане предпочитаният сценарий засега, докато 55-дневната EMA издържи. В противен случай, пробив под нея ще съживи средносрочните мечи изгледи за още едно дъно под 114.41 на по-късен етап.

Технически анализ на GBP/JPY

Дневна графика на GBP/JPY
Дневна графика на GBP/JPY

 

Британският паунд отново тества нивото на съпротива 140, както видяхме вече няколко пъти. Човек обаче би трябвало да си помисли, че рано или късно този пазар ще избухне нагоре от там, защото съвсем откровено съпротивата не може да издържи непокътната вечно. Британският паунд продължава да се засилва в дългосрочен план и смятам, че е само въпрос на време, преди не само да пробием нивото 140, но и да отидем много по-високо. Това вероятно ще съвпадне с поскъпването на паунда спрямо щатския долар и достигането му и до 1.35.

От друга страна, не забравяйте, че японската йена се смята за валута-убежище. Тъй като фондовите пазари в Съединените щати продължават да се устремяват право в небето, смятам, че тази двойка вероятно ще продължава да върви нагоре. Давайки й достатъчно време, мисля, че ще достигне нивото 145 и сега изглежда, че нивото 138 се само утвърждава като масивна подкрепа. Поради това ми харесва идеята за закупуване на спадовете и, разбира се, пробив, ако и когато дойде. Нямам интерес скоро да скъсявам GBP/JPY.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.