Доларът спада, докато златото и NASDAQ удариха нови рекордни върхове

Американският долар възобнови спада си във вторник. Широко базираният тренд срещу зелените пари вече е ясен, след като златото удари нов рекорд над 2000. Bank of America заяви, че сега очаква жълтият метал да достигне 3000 долара за унция през следващите 18 месеца. Междувременно цената на спот среброто се покачи до $ 26.31 за унция.

10-годишната доходност на американските съкровищни бонове също възобнови спада си, понижавайки се с повече от 6% и повлече долара. Вчера американските акции продължиха да нарастват. Dow Jones Industrial Average напредна с 164 пункта (+0.62%) до 26 828, S&P 500 се повиши с 11 пункта (+0.36%) до 3306, а Nasdaq 100 се вдигна до нов рекорд на 11 121.

Инвеститорите с удоволствие чуха лидера на малцинствата в Сената Чък Шумер (демократ), който казва, че преговорите между демократите и републиканците относно новите мерки са в правилната посока. Но с премахването на допълнителните обезщетения за безработица и мораториума върху изгонването и възбраните, американската икономика може да падне от скала, ако нещо не бъде направено скоро.

PMIs в услугите от еврозоната ще бъдат представени в европейската сесия, заедно с продажбите на дребно за еврозоната. Но основен акцент ще бъде ADP заетостта и непроизводствения PMI на ISM в САЩ. Щатите също ще освободят и търговския баланс. От Канада също ще бъде представен търговския баланс.

Среброто и златото се превръщат в супер герои на пазарите

В момента и златото, и среброто се придвижват умерено по-високо след взривоопасното възходящо движение напоследък. Аз смятам, че друга вълна от по-високи ценови нива както за златото, така и на среброто ще се случи през следващите 30+ дни. Средносрочно златото ще бъде насочено към нивото от 2300 долара, а среброто ще бъде насочено към зоната от 33 до 35 долара.

И ралито не мисля, че ще свърши там. Явно 2020 г. се очертава да бъде най-добрата година на поскъпване на златото и среброто през последните 40+ години. Тъй като рисковете продължават да стават очевидни, вярвам че златото в крайна сметка ще се насочи към нивото $ 3350+, а среброто в крайна сметка ще бъде насочено към $ 75 до $ 85+. Тези цели е много вероятно да бъдат достигнати от биковете преди края на 2020 г.

Краткосрочни ценови нива за златото

Естествено, дългосрочният бичи тренд на благородните метали не означава, че няма да видим корекции или консолидация. Златото в момента тества дългосрочната 261.8% проекция на ръста от 1046.39 до 1375.13, приложена от 1160.11 при 2020.92. Остава да видим дали това ниво на проекция, заедно с условията на свръх покупка, ще ограничи златото нагоре и ще доведе до корекция.

Седмична графика на златото
Седмична графика на златото

Но засега, перспективите в дългосрочен план ще останат бичи, докато цената се търгува над 1966.89. Едва ако нивото $ 1800 бъде пробито надолу, бих помислила да скъсявам този пазар или ако може би Фед започне да променя цялостното си отношение. Не виждам това да се случи скоро, така че е много вероятно да продължим да виждаме много възможности за купуване и просто ще бъда достатъчно търпелива, за да се възползвам от тях, докато се появят. Докато нещо не се промени, късите позиции дори не ги обмислям.

В посока нагоре, ясен пробив над $ 2031 ще проправи пътя към следващата възходяща цел при 161.8% проекция на ръста от 1451.10 до 1747.06, приложена от 1670.53 в района на 2150.

Технически анализ на среброто

При среброто също очаквам да имаме силна волатилност в близко бъдеще. Възможна е корекция към 23.6% (на 22.90) и 38.2% (при 20.76) Фибоначи нива на движението от март. Имаме и върха от септември 2019 г. при 19.64. Ясен пробив там може да върне мечките в играта. Но докато среброто се задържа над пода на пазара при $ 20, нямам намерение  да продавам. С други думи, въпросът е или да сте дълги на пазара, или да чакате ново потапяне, за да започнете да купувате.

Дневна графика на среброто
Дневна графика на среброто

Месечната графика на белия метал също ни предлага добри перспективи. Съпротивата от 2012 г. при 35-37 долара е ясна. Това не означава задължително, че ще обърне пазара, но е там и трябва да бъде следена. Ако среброто все пак пробие над тази зона, биковете могат да се насочат към психологически важното равнище от $ 50 за унция.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.