Риск апетитът се завръща на пазарите

Азиатските пазари нараснаха днес бързо, след силното затваряне на американските акции снощи. Dow Jones най-накрая наваксва с пробива над върха от юни, докато S&P 500 затвори на рекордно висока стойност. Инвеститорите приветстваха новината за спадащите коронавирус хоспитализации в Ню Йорк, Калифорния и Тексас. Търговията със санкции между САЩ и Китай като цяло бе пренебрегната. Йената и доларът отново са подложени на натиск за продажба, заедно с швейцарския франк. Основно стоковите валути са по-силни, като озито води по пътя нагоре. А NZD/USD ще бъде на фокус в FX пространството тази седмица, тъй като RBNZ излиза на преден план.

Всички трябва да следят заглавията от Вашингтон, но междувременно продажбите на дребно в САЩ, докладите за заетостта в Обединеното кралство и Австралия, БВП на Великобритания за Q2 и обявяването на паричната политика на Резервната банка на Нова Зеландия ще бъдат основният акцент през седмицата за форекс трейдърите.

Ако се абонирате за нашите услуги, ще може да проследявате дневните ни форекс сделки бързо и лесно от тук.

RBNZ: Очаквайте разширяване на размера на QE и повече дискусии относно отрицателните лихви

Както данните за пазара на труда, така и данните за инфлацията предполагат, че възстановяването на Нова Зеландия все още е в стабилна основа. Предвид несигурността на COVID-19 пандемията и възстановяването на световната икономика, обаче, може би ще е необходимо RBNZ да добави още облекчаване.

Очаквам утре рано сутринта RBNZ да остави OCR непроменен на 0.25%. Банката вероятно ще увеличи размера на широкомащабната програма за покупка на активи (LSAP) до NZD 80-90 млрд. спрямо текущите NZD 60 млрд. Съпътстващото изявление би трябвало да съдържа миролюбив тон. Освен разширяване на QE и дискусиите относно негативните лихви, членовете могат да проучат плюсовете и минусите и на алтернативни политически инструменти, като контрол на кривата на доходност и закупуването на чужди активи.

Как ще повлияе решението на RBNZ върху NZD/USD?

Нищо от гореизброените няма да бъде в подкрепа на кивито, като през последния месец ралито на NZD/USD срещна сериозна съпротива. Всичко това говори за насрещни ветрове за NZD и може да видим мечешка реакция, ако централната банка звучи доста предпазливо и е „готова да предостави допълнителни стимули при необходимост“.

От друга страна, неочаквана промяна в езика на RBNZ може да предизвика бича реакция в новозеландския долар. Особено ако губернаторът Адриан Ор и Сие изтъкнат съществена промяна в бъдещия път на паричната политика.

Технически анализ на NZD/USD

Дневна графика на NZD/USD
Дневна графика на NZD/USD

 

От средата на юни валутните търговци са с преобладаващи нетни къси позиции по двойката. Казано по друг начин, липсата на импулс за пробив над юлския максимум (0.6715) би трябвало да задържи NZD/USD под натиск. А RSI може да продължи да установява низходящ тренд през следващите дни, тъй като обърна посоката си след поредицата неуспешни опити за проникване в свръхкупна територия.

В петък кивито претърпя най-големия си еднодневен спад за последните 2 месеца. Засега е твърде рано да се очаква голямо обръщане, но нивото 0.6715 се очерта като краткосрочен връх и може да не се появи отново в картината през следващите няколко седмици. В резултат на това неуспех на биковете да се задържат над 0.6600/30 може да изтласка NZD/USD обратно към 0.6550. При ясен пробив под това ниво следващата зона на мечешки интерес идва около 0.6530 – 0.6490.

Междувременно, в посока нагоре ясен пробив над 0.6660 би трябвало да сигнализира, че низходящия моментум отслабва.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.