Двадесет и четири часа след като Фед обеща да запази лихвените равнища на нула до 2023 г., щатският долар разшири загубите си спрямо всички основни валути. Зелените пари паднаха най-много спрямо еврото и новозеландския долар и бяха най-устойчиви спрямо австралиеца и паунда на пазарите.

От 20 март 2020 г. до началото септември 2020 г., доларовият индекс спадна с почти 10%. Тръмп без съмнение ще продължи да се възползва от слабостта на долара и рекордно високите нива на акциите. Ето защо днес искам да се спрем на едно събитие, което е от решаващо значение за пазарите. А именно изборите за президент на САЩ 2020:

Състоянието на американския електорат и пазарите

3 ноември е датата, оградена в кръг на календара – първият вторник на ноември, според традицията. Гласуването и резултатите се случват, докато пазарите са отворени – за разлика от много други страни, които отиват на избори през уикенда.

Остават по-малко от два месеца до изборния ден, но резултатите може да бъдат напълно известни само месец по-късно. Бавното преброяване – резултат от големия обем гласове по пощата, дължащи се на пандемията – може да доведе до оспорван резултат и значителен ужас.

Опонентът Джо Байдън има четири от пет шанса да победи действащия президент Доналд Тръмп, след като прахът от партийните спогодби се уталожи. Моделът FiveThirtyEight на Nate Silver тази седмица показва 76% шанс за победа на Байдън, докато прогнозата на Economist е 84% за демократа, който е с около седем пункта пред Тръмп в различни средни стойности на националния вот. Но маржовете са по-тесни в ключови щати на бойното поле, които определят резултата, така че всичко е възможно.

Президентските избори през 2020 г. в САЩ: как да се търгува политическото събитие на годината?

Байдън печели, но републиканците държат Сената

Ще започнем с най-вероятният сценарий при настоящите социологически проучвания, който може да се развие, след като всички гласове бъдат преброени и приети.

В този случай акциите имат място да се насладят на рали на облекчение, тъй като Байдън ще провежда по-благоприятни за търговията политики. Доларът като сигурно убежище вероятно ще загуби блясъка си – особено ако този резултат бъде постигнат след няколко напрегнати седмици. Златото, обаче, ще има ограничено пространство за възход. Липсата на ново фискално облекчение означава по-малко пари за финансиране ралито на благородния метал.

Прочистване за демократите

В случай, че Байдън спечели президентството и демократите обърнат Сената – предвижда се те да задържат лесно Камарата – акциите ще паднат. Причината е, че пазарите биха се страхували, че леви депутати като Елизабет Уорън, Бърни Сандърс и Александра Окасио Кортес ще настояват за регулация и повишаване на данъците.

Докато акциите биха се страхували от неблагоприятни за пазара политики, златото ще се зарадва на перспективите за масивни фискални стимули. И то особено ако демократите одобрят широкообхватната „Зелена нова сделка“ за борба с изменението на климата. Комбинацията от парични средства от правителството и Фед вероятно ще доведе до повишаване на XAU/USD. Но щатският долар ще спадне при този сценарий на масивни разходи. Някои от фондовете дори могат да напуснат САЩ към други пазари.

Този сценарий има средна вероятност, тъй като битката за Сената е може би приключила. Вицепрезидентът – Камала Харис в тази прогноза – има право да прекъсне равенството, ако гласуването в Сената доведе до равенство.

Тръмп печели

В случай, че президентът повтори победата си от 2016 г. – като набере 270 гласа в колегиума, въпреки че е загубил популярния вот – акциите ще нараснат. Тъй като пазарите обичат статукво, което е благоприятно за бизнеса.

Това може да се окаже положително и за златото, тъй като Тръмп ще се почувства ободрен, за да подтикне своите колеги републиканци да предоставят допълнителни фискални стимули, след като получи мандат от хората. Камарата на демократите вероятно ще върви заедно с повечето разходи.

За долара това би било неблагоприятно, тъй като страховете ще отшумят. И за пореден път спадът на валутата ще бъде от по-високо, ако процесът отнеме много време.

Все пак вероятността е ниска, тъй като Тръмп изостава в анкетите.

Оспорвани избори

В случай, че Байдън и Тръмп претендират за победа, съдилищата ще бъдат затрупани със съдебни дела във всички оспорвани щати. А пазарите ще пострадат от най-големия си враг – несигурността. Акциите ще се сринат на фона на продължаващата политическа парализа, когато часовникът тиктака към 20 януари – деня на встъпването в длъжност.

Все по-разделената нация представлява риск за икономиката и ще доведе до понижение на акциите. Златото също е вероятно да ги следва надолу. През последните месеци благородния метал не се оказа сигурно убежище, а по-скоро се търгува в тандем с акциите – или показва обратна корелация с долара. Зелената валута, а също и йената вероятно ще бъдат най-големите бенефициенти в този сценарий.

При близко състезание има голяма вероятност този резултат да се материализира.

Накрая искам да спомена, че има нарастващ шанс Америка да разбере кой е президентът едва в края на ноември. Периодът на напрежение може да бъде положителен за долара, преди да бъде отвят, след като резултатите са ясни. Златото зависи от фискалните стимули, които ще дойдат при голяма изборна победа на Байдън или победа на Тръмп. Промяна в Белия дом без такава в Конгреса би била неблагоприятна за благородния метал, но положителна за акциите.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.