Паническите продажби се ускоряват на пазарите

Форекс пазарът е относително стабилен през азиатската сесия днес, след резките движения през нощта. Азиатските акции са по-скоро имунизирани срещу мини срива в САЩ. И все пак, за седмицата йената и доларът в момента са най-силните на фона на избягването на риска. Канадският долар се представя най-зле, страдащ от допълнителния спад в цените на петрола. Австралийският и новозеландския долари не изостават.

През нощта DOW спадна с 943 пункта или -3.43%. S&P 500 отстъпи с 3.53%, а NASDAQ се понижи с 3.73%. 10-годишната доходност затвори нагоре с 0.003 при 0.781, след първоначалното гмуркане до 0.746. Засега златото все още се придържа към подкрепата 1872.85, въпреки че изглежда доста уязвимо. Ясен пробив под 1872.85 вероятно ще възобнови коригиращия модел от 2074.86 към дъното 1848.64. Това ще потвърди завръщането на долара.

Днес доларът ще получи насоки от БВП на САЩ за третото тримесечие и апетита за риск. Очаква се рязък спад в растежа за Q3 след рязкото свиване през второто тримесечие. Въпросът е само доколко ще има подобрение и дали това има значение за инвеститорите. Ако БВП победи прогнозите, доларът би трябвало да разшири печалбите си срещу еврото, озито и другите високорискови валути.

Натискът върху ЕЦБ да действа се усилва

И все пак, нека не забравяме и другото важно събитие по-късно днес – срещата на ЕЦБ по паричната политика. Еврото е сред най-слабите валути и усложняването на ситуацията с коронавируса със сигурност ще доведе до по-нататъшно свиване на икономиката, докато ЕЦБ се очаква да проправи пътя за допълнително облекчаване през декември.

Широко се очаква паричната политика да остане непроменена, но има малък шанс ЕЦБ да изненада с нови политически действия. Икономистите очакват централната банка да намали икономическите прогнози, а президентът Кристин Лагард да подготви почвата за облекчаване през декември. Между отрицателния ценови натиск и реалната възможност за двойна рецесия ЕЦБ може да реши, че по-ранното действие е правилният ход. Ако това е вярно, ще видим рязка разпродажба в EUR/USD.

Така или иначе, ЕЦБ няма да има нищо положително да каже за еврото. Банката се готви да облекчава в момент, когато Фед се чувства комфортно със своята стабилна позиция. Това е и ключовата причина, поради която смятам, че EUR/USD следва да се търгува по-близо до 1.16, отколкото до 1.18.

Технически анализ на EUR/USD

Дневна графика на EUR/USD
Дневна графика на EUR/USD

 

EUR/USD засега все още се задържа над подкрепата 1.1688 след вчерашния спад. Интрадей сигналите остават неутрални за момента. Въпреки това, в посока надолу, ясен пробив под 1.1688 би следвало да възобнови коригиращия модел от 1.2011 с още един лег. Търговските изгледи ще се обърнат в низходящи първо за тестване на подкрепата 1.1612. Пробив там ще насочи мечките към 38.2% корекция от 1.0635 до 1.2011 при 1.1485.

В посока нагоре, обаче, убедително движение над 1.1880 ще удължи отскока от 1.1612 за ретестване на върха 1.2011.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.