Остават точно 2 седмици до президентските избори и инвеститорите все повече се фокусират върху това как резултатът ще повлияе на финансовите пазари. Краткият отговор е, че няма автоматично правило за това как долара и акциите ще реагират на победа на Тръмп или Байдън. Всичко зависи от това дали победителят ще има пълен контрол над Конгреса или не. Резултатът ще определи и дали следващият кръг от фискални стимули ще бъде слаб или мощен. Също дали търговската война с Китай ще ескалира допълнително и дали данъците за корпоративните и капиталовите печалби ще бъдат повишени или намалени.

Денят на изборите 2020 несъмнено ще окаже силно влияние върху финансовите пазари по света, а сред най-силно засегнатите активи разбира се ще бъде долара (USD).

Президентските избори и USD

2020 г. е историческа за долара, като несигурността е единственото правило, регулиращо стойността. По време на появата на новата COVID-19 пандемия, щатският долар се превърна в първокласния актив „безопасно убежище“ в света. Припомням, че в средата на март доларовият индекс скочи над 104. До върхове, които не бяха виждани от 2002 г. насам.

Масовата капитулация, последвала избухването на COVID-19, обаче, създаде ликвидна криза, която бързо беше разгледана от Фед. В агресивна поредица от политически ходове, ръководената от Джером Пауъл централна банка стартира неограничена програма за QE. И така през летните месеци историческото вливане на ликвидност постави началото на спада на долара.

А сега пазарите реагират на надеждите за стимули… но политиките изглежда ще се превърнат в много по-строги за бизнеса, независимо коя партия ще спечели през ноември. Докато в момента изглежда, че Байдън ще спечели, часовникът тиктака и не бързайте да отписвате Тръмп, особено в тази нестабилна среда. Не забравяйте, че заради начина, по който работи избирателната система на САЩ, националните социологически проучвания не значат много. Хилари Клинтън спечели популярния вот през 2016 г. с 3 милиона гласа, но все пак загуби изборите. Това, което наистина има значение, са анкетите в така наречените щати на бойното поле, които са много по-близо.

Изборите в САЩ: добрият, лошият и грозният за долара

В статията ми Байдън, Тръмп и пазарите… Какво следва? може да се запознаете с разсъжденията ми относно различните сценарии и потенциалния резултат за фондовия пазар, златото и долара. Но без значение кой сценарий ще се развие след 3 ноември, има две опции за долара – поскъпване или спадане.

Повечето големи банки прогнозират щатския долар да завърши 2020 г. по-силно, поне в сравнение с другите основни валути. Като се обосновават с три причини. А те са: в даден момент американската икономика ще поведе глобалното възстановяване от COVID-19, политическите рискове ще намалеят след изборите и Фед в крайна сметка ще отпусне агресивните си QE политики.

Аз съм склонна да се присъединя към тях, но с едно уточнение – ще отнеме известно време преди тези фактори да се развият. Смятам, че с навечерието на Нова година, календарната година ще има няколко знакови политически, икономически и обществени събития. А именно, САЩ ще са изправени пред гореща търговска война с Китай и сериозен икономически спад заради COVID-19, а изоставащата социална мобилност ще доведе до засилен популизъм и граждански вълнения. Ако не друго, тези елементи са взети предвид в исторически високите нива на несигурност на капиталовия пазар.

Сега може би ще се учудите защо рисувайки тази грозна картина аз се съгласявам с прогнозите за поскъпването на долара. Ами много просто – инвеститорите бягат към зелените пари в случай на глобална криза, дори ако тя произхожда от САЩ. Така че, въпреки че има много тревога около зелената валута, тя все още се позиционира като безопасно убежище за инвеститорите по целия свят.

Заключение

По същество, обаче, обсъждането на силен срещу слаб долар се свежда до политическата и COVID-19 несигурност. Без значение на коя страна сте, политиката на Фед, социалните вълнения и политическите обрати са готови да играят ключова роля в стойността на щатския долар след изборите през ноември.

В заключение ще кажа само, че красотата на активната валутна търговия е в това, че покупката и продажбата на долари е относително ясна. С Toskov.com процесът е още по-прост: отваряте си някъде сметка, избирете абонаментен план и започвате да ни следвате. След това потенциалът на щатския долар е на една ръка разстояние.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.